Vegetarianism
A fi sau a nu fi vegetarian?
Intr-o goana permanenta dupa vitamine si minerale este imposibil sa nu fi dat din intamplare peste conceptul de vegetarianism si cunoscutele lui tipologii: lacto-ovo-vegetarienii, lacto-vegetarienii, ovo-vegetarienii, veganii, naturistii, fructarienii, pesco-vegetarienii, pollo-vegetarienii.
Termenul de vegetarian strict poate sa faca referire la o dieta a veganilor (vegetarienii puri/stricti, care exclud consumarea oricarui produs animal si evita pana si purtarea hainelor din acest tip de produse), insa in alte cazuri poate insemna o dieta lacto-ovo-vegetariana (vegetarienii care nu consuma carnea, dar accepta laptele si ouale). Semi-vegetarian este un termen folosit pentru a descrie o persoana care nu consuma carne (deloc sau poate doar putina), dar mananca peste. Aceste persoane sunt numite uneori pesco-vegetarieni.
Atata vreme cat vor exista interferente intre omnivori si vegetarieni, nu vom afla cu siguranta ce inseamna sa fii vegetarian. Dar trebuie sa stii ca o dieta vegetariana echilibrata si diversificata poate asigura necesarul de nutrienti de care are nevoie organismul si ca exista mai multe dovezi stiintifice care atesta faptul ca un vegetarian poate sa fie cu mult mai sanatos decat o persoana care consuma carne. La intrebarea controversata "esti considerat vegetarian daca mananci carne de peste sau pasare?" vei avea surpriza ca, in functie de mentalitatea fiecarui popor in parte, sa obtii niste raspunsuri total diferite. De la Pitagora pana in prezent, termenul de vegetarian a cunoscut diverse modificari si diviziuni care au nascut si multe controverse. Apare pentru prima data la filosoful grec Pitagora, care-l considera insasi conditia esentiala pentru o convietuire armonioasa, prin abstinenta de la orice fel de carne. Termenul provine din cuvantul latinesc "vegetus" care inseamna "proaspat, sanatos si activ". Asadar, conceptul de vegetarianism se subscrie unei diete compuse din mancaruri pe baza de plante, suplimentata de unii cu oua si / sau produse lactate. In 1847, participantii la primul miting al Societatii Vegetariene din Anglia au ajuns la concluzia ca un vegetarian este o persoana care refuza sa consume orice fel de carne. Ce inseamna in prezent "a fi vegetarian" si cat de mult s-a diversificat tipologia termenului, daca este sanatos sau nu sa fii vegetarian sunt cateva dintre subiectele pe care le vom trata. De ce devin oamenii vegetarieni? Vegatarianismul in diferite tari Stiati ca:
de
Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
20.05.2011 02:24
alimentatie
Eu personal am cautat atat de mult timp sa gasesc ceva care sa fie bine informat, sa aibe exact ce caut, in detaliu si bine scris. Eram de-a dreptul saturata de toate aburelile si cuvintele extra pe care toata lumea le tot toarna si zic, uite ia articol! Dar cu toate astea tot vizitam toate comunitatile feminine, intr-un fel si acum ma amuza unele articole. Dar am gasit intr-un final exact ce cautam, informatii pertinente, cu feedback de la autori si un grad ridicat de interactivitate... asa ca, daca chiar cautati ceva ok sa cititi, www.lifestory.ro s-ar putea sa aiba exact ce cautati.
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |