Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate publica
Home > Afectiuni si boli > Sanatate publica > Alcoolul la volan

Alcoolul la volan

Stim cu totii ca alcoolul incetineste activitatea creierului atat de mult incat nu mai suntem capabili sa ne concentram la condus. Daca tie iti scade vigilenta dupa un pahar de vin, iar colegului de masa numai dupa o sticla intreaga, totusi prin lege e stabilit acelasi barem pentru amandoi.

alcoolul la volan

Sanatate publica

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.

Baremul legal

In Romania alcoolemia permisa este 0,00 la mie. Daca alcoolmetrul politistului afiseaza sub 0,4 mg alcool pur in aerul expirat vei plati doar o amenda. O diviziune peste 0,4 te va obliga sa iti masori nivelul de alcool in sange.

O valoare peste 0,8 g alcool la litrul de sange te arunca in categoria infractorilor cu o pedeapsa intre 1 pana la 5 ani.


Cine "tine" la bautura

Un pahar de vin iti furnizeaza 0,4 mg de alcool la 1 litru de sange. Aproximativ. Concentratia variaza dupa timpul in care se absoarbe si elimina alcoolul, cantitatea de sange a fiecaruia, plus alti parametri.

Spre deosebire de mancare, alcoolul nu este digerat in tubul digestiv, ci absorbit direct in sange. Cu cat stomacul e mai gol cu atat se absoarbe mai repede. Cand bei pe stomacul gol te poti ameti de doua ori mai repede decat dupa o masa de seara cu multe grasimi.

Alti factori care cresc viteza de absorbtie sunt asocierea cu bauturi carbogazoase si kilogramele in plus. Cu cat ai mai multe kilograme, cu atat vei fi mai treaz.


Odata ajuns in sange ataca imediat creierul


O concentratie de 0,1-0,15% alcool in sange afecteaza vederea, auzul si deprinderile motorii. La 0,2% poti spune "e beat", observand ca ii este greu sa vorbeasca si sa se deplaseze. Coma alcoolica, adica limita peste care grijile prietenilor se transfera spitalului, se gaseste undeva peste 0,4%.

Maximul pe care orice persoana il poate suporta este de 0,6%
. Peste acest procent organismul cedeaza... fara a fi implicat niciun accident de masina.

Din punctul de vedere al duratei in timp, se considera ca dupa 10 pana la 15 minute jumatate din alcoolui consumat a trecut in sange, dupa 20 de minute cam 60%, iar dupa 30 de minute cam doua treimi din cantitatea totala de alcool. Dupa 60 pana la 90 minute, procesul este incheiat.


Conteaza cat de repede bei

In aproximativ o ora dupa ce bei un pahar de vin poti conduce masina. Ficatul epureaza alcoolul din sange intr-un ritm constant indiferent de cantitatea pe care ai baut-o. Alcoolemia este de fapt cantitatea de alcool din sange care "sta la coada" pentru a fi transformata in dioxid de carbon si apa... Pacat ca nu se poate si invers.

de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.01.2007 15:48 
poza
fara suparare, dar puteati sa gasiti alta poza... nu sunt doamnele asa beutoare : )
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie