Sfaturi utile
Alimentatia prescolarului (3-7 ani)
La aceasta varsta, cresterea este mai lenta decat pana la trei ani (aproximativ 2 kg/an), dar in aceasta perioada copilul alearga mult, este vesnic in miscare, desfasurand o activitate musculara. Hrana lui trebuie sa asigure ratia de intretinere a tesuturilor, ratia de crestere, cheltuielile de energie suplimentara, precum si marirea puterii de aparare a organismului impotriva bolilor infectioase.
Meniul copiilor la aceasta varsta trebuie sa fie cat mai variat si mai abundent. Regimul alimentar al prescolarului trebuie:
Nevoile zilnice de proteine sunt de 2-2,5 g/kg corp, de lipide de 3-2 g/kg corp, iar de glucide de 10-12 g/kg corp. Proteinele trebuie, deci, sa reprezinte 10-20% din ratia alimentara zilnica, grasimile 20-25%, iar restul, glucidele. In rest, se respecta raportul optim dintre proteine, lipide si glucide, care, la aceasta varsta trebuie sa fie 1:1:4 (chiar 5 dupa unii).
Exista un minimum proteic, lipidic si glucidic, fara de care nu se poate asigura o crestere si dezvoltare normale si deci nici mentinerea unui echilibru functional al organismului. Pe masura ce copilul creste in varsta, alimentatia lui va fi cat mai apropiata de a familiei intregi, el luand masa impreuna cu aceasta. Modul de pregatire a hranei prescolarului va fi identic cu al familiei, daca hrana aceteia este rationala. Excesul de lichide la mese (supe, ciorbe, apa de baut) nu este favorabil apetitului si digestiei copilului. Dulciurile se dau numai dupa masa, iar alcoolul, sub orice forma, ramane complet interzis. La alegerea, prepararea si dozarea alimentelor se va tine seama si de preferintele si gustul copilului. Se vor evita regimurile alimentare monotone, unilaterale, care duc la scaderea apetitului. Nu se recomanda mancarurile condimentate. Informatiile au fost preluate din cartea "400 de retete culinare pentru copilul tau", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2001, www.all.ro Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
19.01.2011 18:16
de jena
total inutil. aceeasi parere: o rosie, un ardei, 3dovleci dimineata. zeama si carnati la pranz.fasole batuta seara.
cine a scris astea de mai sus e arogant, vrea sa arate ca are un pic de scoala.vorbiti nene la obiect.
03.07.2010 19:10
de cacao
total lipsit de interes decat daca dai la facultate,terminati cu prostiile si spuneti ceva la subiect si simplu: cate mese pe zi,un exemplu de meniu,alimente recomandate,etc,,,
27.06.2010 12:24
vreau sa stiu
as dori un ex.de meniu pt o zi macar(desi mar interesa unul de o saptamana)chiar nu stiu ce sa-i mai dau sa manance,,,,,caci nu mananca deloc mancare,fructe,,,doar pita si hepy meel mancarea e o fudulie pt el-baiat fiind-si de aceea e ff bolnavicios astept parerile voastre va multumesc
02.02.2010 01:29
incomplet
cred ca ar fi fost necesara o exemplificare...diferite tipuri de meniuri sanatoase
29.09.2009 11:33
copilul meu are 5ani jumate si nu prea mananca,sincer nu stiu ce sa ii mai dau.iam dat minevita,si tot nu are pofta de mancare.ce sa ii mai dau?
10.03.2009 20:03
?
spunetimi si mie cum il fac pe copilul meu sa manance out ca nu am reusit ni8ci acum si are 4 ani si 4 luni
26.05.2008 11:08
Meniu complet
sunt niste informatii necesare pt orice mamica care tine si acorda o atentie deosebita sanatatii copilului sau.
12.05.2008 10:28
meniu copil
vreau un meniu complet pentru un copil de 5 ani 20kg.
29.10.2007 15:56
Sugestii meniu
Sunt bine venite aceste informatii, dar as prefere daca puteti sa oferiti si variante de meniuri necesare din punct de vedere caloric, asa cum se stabilesc la gradinite. Astept cu interes propunerile dumneavoastra. Multumesc
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |