Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatie
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Alimentatie > Alimente de inclus in diete

Alimente de inclus in diete

Majoritatea celor care tin regim sunt constienti ca nu exista nici o dieta cu "aplicabilitate universala". Ce e valabil pentru mine s-ar putea sa nu fie valabil si pentru tine si vicerversa. Desi amandoi avem diabet, s-ar putea ca fiziologiile noastre sa fie diferite, unul dintre noi putand sa metabolizeze carbohidratii destul de usor, cu ajutorul hipoglicemiantelor orale sau al insulinei, iar celalat avand dificultati cu aceasi carbohidrati, in ciuda ajutorului dat de hiplogliceminate sau de insulina.
Mai bun decat pesmetul - Pesmetul adaugat la peste si la carne in timpul gatirii de soteuri contine, de obicei, cantitati mari de carbohidrati deoarece este preparat din faina alba sau integrala si uneori chiar din germeni de grau nutritivi. Migdalele macinate reprezinta un inlocuitor mai bun pentru pesmet. Ele contin proteine, minerale, putina grasime si doar o urma de carbohidrati. Mai mult, migdalele dau preparatului aroma si substanta. Un sfert de cana de faina obisnuita contine 24 de grame de carbohidrati, pe cand un sfert de cana de migdale - doar sase grame.


Lasa sendvisurile sa respire - Cand faci sendvisuri cu o singura felie de paine in loc de doua, esti scutit de aproximativ 80 de calorii si, mai important, de 16 grame de carbohidrati. Cu exceptia cazului in care iti iei sendvisul la pachet, e mai bine sa iti faci si sa mananci o tartina deoarece are aceeasi lungime si latime ca obisnuita varianta cu doua felii. Si totusi, daca iei sendvisul la pachet, taie felia de paine in doua, fa o jumatate de sendvis groasa si mananc-o incet.


Experimenteaza cu ierburi aromate si condimente - Ierburile aromate si condimentele pot schimba complet gustul mancarurilor oarecum insipide si pot intensifica savoarea celorlalte. Probabil ca piperul negru nu e o noutate pentru tine, dar exista cateva zeci de varietati de piper. Exista diferente subtile chiar si intre diferite tipuri de sare. Incearca ierburile aromate mai putin neobisnuite, atat pe cele proaspete, cat si pe cele uscate. Poate folosesti in mod frecvent sase sau opt, dar exista mai multe variante in supremarket-uri. Vei obtine o intenstate maxima a aromei cumparand condimente nemacinate, cum ar fi mustar, cuisoare, nucsoara si piper, pe care le poti da apoi prin rasnita atunci cand ai nevoie de ele. Ele iti vor parfuma si casa daca procedezi astfel.


Pentru amatorii de pizza - Nu renunta la pizza ta favorita, ci numai la aluat. Chiar si pizza din blat subtire poate contine 10-15 grame de carbohidrati in fiecare felie. Ia furculita si bucura-te de ce este deasupra blatului, care are mult mai multa savoare. Ai putea sa mananci chiar dublu daca sari peste blat.


Simte mancarea cruda - Mancarurile fibroase sunt o veritabila atractie. Pe langa morcovi si telina, incearca si fasole verde si chiar tulpini de sparanghel. Un fruct si o felie sau doua de branza pot constitui o masa usoara si hranitoare.


Avantaje atoase - Poti sa mananci carne de vita avand constiinta impacata. Carnea slaba constituie o doza nutritiva puternica. Ea iti va da de trei ori mai mult fier, de sase ori mai mult zinc si de opt ori mai multa vitamina B12 decat un piept de pui fara piele.


Nu renunta la grasime - Exista multe motive bune pentru care sa continui sa consumi si grasime chiar daca tii regim. Consumul de grasime duce la generarea celei mai mici cantitati de insulina in organismul tau. Inlocuirea grasimii din regim cu carbohidrati genereaza, de fapt, niveluri mai mari de insulina, acest lucru crescand nivelul de grasime din organism si putand duce la obezitate. Grasimea elimina si pofta de carbohidrati. Ea ne satisface foamea pe o perioada mai lunga, si, prin urmare, suntem mai putin tentati sa mancam. Cateva grame de grasime pe zi te pot scuti de sute de calorii in termeni de consum alimentar.


Foloseste vinul la mancare - Vinul va da savoare mancarii gatite de tine, dar nu si calorii. Motivul este evaporarea alcoolului sub actiunea caldurii, asa ca tot ce va ramane din vin va fi doar gustul. Aroma sporita iti va permite sa elimini din alte ingrediente mai putin bine-venite, cum ar fi grasimea, uleiul sau sarea. Poti folosi si alte bauturi precum coniac, rom, whisky. Nici acestea nu vor multiplica numarul de calorii, fii insa mai zgarcit cu lichiorul amaretto sau Grand Marnier deoarece ele sunt bogate in calorii si carbohidrati.


Mananca spanac de cel putin trei ori pe saptamana - spanacul te poate ajuta sa previi doua afectiuni oculare la care diabeticii sunt expusi in mod special: cataracta si degenerarea maculara. Spanacul are un continut foarte bogat de acid folic, lutenele si zeaxantina, ultimile fiind compusii fitochimici care se gasesc in macula (portiunea centrala a retinei). S-a stabilit o legatura intre zeaxantina si un risc scazut de degenerare maculara la persoanele in varsta, acesta fiind principalul factor care provoaca orbirea la cei trecuti de 55 de ani.


Informatiile au fost preluate din cartea "Cum sa invingi diabetul" - Judith H. McQuown - tradusa de Valentin Cirdei, Editura Polirom, Iasi: 2005, www.polirom.ro

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  23.10.2011 15:06 
alimentatia diabeticilor
sint niste sfaturi f utile,am aflat de spanac inca ceva si carnea de vita.Din cite stiu eu la diabet treb sa maninci 5-6 mese pe zi dar sa nu te saturi ca atunci creste glicemia.mincati muraturi sau salate la fiecare masa,si un fruct dupa masa principala ,imediat.eu i-mi pastrez la limite glicemia cu acest regim.Daca faceti exces de peste,spanac,morcov,fasole verde,este f.bine.cine poate sa bea un ceai de pelin neindulcit este si mai bine. Eu nu pot.Dar fiecare treb.sa-si faca un regim dupa posibilitati,sa aleaga din atitea sfaturi bune ce i se potriveste si ce poate .de aceea muraturile sint principale sint la indemina oricui.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie