Cardiologie
Anemia - cate tipuri?
Anemie inseamna prea putine globule rosii in sange care sa transporte oxigenul din plamani la tesuturi. Exista multe tipuri de anemie , fiecare cauzata de alte dereglari, de gravitate variabila. Anemia poate fi o consecinta a dietei sarace in fier si vitamina B12 sau un semnal de alarma pentru o boala mai grava. Ca sa depistati adevarata cauza trebuie sa consultati un doctor.
Semne si simptome
Oboseala insidioasa e primul semn care ar trebui sa te duca cu gandul la anemie. Alte simptome:
Nu apar toate decat atunci cand anemia e foarte grava. De obicei, la inceput se percepe o usoara oboseala si in timp apar si celelalte simptome. Tipuri de anemie Prin deficit de fier Este cea mai intalnita forma de anemie, de obicei datorata dietei sarace in fier sau pierderii de sange. Pentru producerea hematiilor(globulelor rosii) organismul are nevoie de fier. El este reciclat din hematiile care mor, de aceea pierderile de sange la menstruatie sau prin ulcerul gastric provoaca anemie. La femeile insarcinate fatul consuma rezervele de fier ale mamei daca ea nu isi suplimenteaza dieta. Prin deficit de vitamine Pe langa fier, organismul are nevoie de acid folic si vitamina B12 pentru a produce hematii. Persoanele care nu absorb aceste substante din cauza unor boli intestinale sunt cele mai vizate sa se imbolnaveasca. Hematiile care sufera de acest deficit sunt marite si iau forme nepotrivite cu functia lor. Anemiile din bolile cronice Unele boli cronice, cum e cancerul, artrita reumatoida, boala Crohn si altele deregleaza procesul de formare a hematiilor. Anemia de acest gen poate aparea si atunci cand rinchii nu functioneaza bine, fiindca rinichii produc un hormon care stimuleaza formarea hematiilor. Tratamentul cancerului, chimioterapia, afecteaza cateodata functia rinichilor. Anemia aplastica Este o categorie foarte periculoasa de anemie fiindca organismul nu e capabil sa produca nici un fel de globule sanguine - nici albe, nici rosii(hematiile), nici trombocite. Se presupune ca boala are cauza autoimuna, stimulata de chimioterapie, radioterapie, poluare, sarcina si lupus. Anemii asociate cu boli de maduva Hematiile sunt produse in maduva osoasa. Bolile maduvei - leucemia, mielodisplazia - produc si anemie printre alte consecinte. Uneori anemia ramane foarte usoara, alteori ajunge sa puna in pericol viata. Anemie hemolitica Cand hematiile sunt distruse mai repede decat sunt produse anemia se numeste hemolitica. Daca sistemul imun al organismului este dereglat, si lupta impotriva propriilor hematii, maduva nu le poate reface in acelasi ritm. Anemia - siclemie Hematiile iau forma de secera, nociva pentru transportul oxigenului si pentru alunecarea prin vasele de sange. Viata lor este mult mai scurta decat a hematiilor cu forma normala. Boala se transmite ereditar, afectand in principal populatia africana si araba. Pe langa aceste categorii de anemie se cunosc si alte forme mai rare, cum e talasemia, sau anemii a caror cauza nu poate fi identificata si care nu se incadreaza in nici o categorie. Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
16.11.2010 11:53
Anemiia
MA SIMNT slabita am probleme la memorare si concetrare ,durerii de cap ,miini,picioare ingetate ca gheta permanent si este foarte joasa CE TREBUI SA FAC CE MEDICAMENT SA URMEZ???????????
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |