Psihologie medicala
Anorexia si bulimia
Anorexia si bulimia sunt tulburari de comportament alimentar -anorexia a fost descrisa de Morton in 1689,iar bulimia a fost stabilita ca entitate nosologica de catre Russell,in 1979.Trasatura comuna a acestor tulburari este preocuparea excesiva pentru forma si greutatea corpului.
Anorexia consta intr-o dorinta intensa de a fi slab si o tendinta de a pastra neincetat o greutate corporala scazuta. Prevalenta anorexiei la femei se situeaza intre 0,5% in cazul unor criterii stricte de definire si 3,7 % in cadrul unor criterii mai largi, iar in cazul bulimiei, estimarile asupra prevalentei se situeaza intre 1,1 si 4,2 %. Criteriile de diagnostic DSM-IV pentru anorexia nervoasa sunt urmatoarele:
Bulimia se caracterizeaza prin episoade repetate de mancat compulsiv urmate de comportamente compensatorii inadecvate,cum ar fi varsaturile autoprovocate, abuzul de laxative, de diuretice sau de alte medicamente, posturi sau exercitii fizice excesive. Criteriile de diagnostic DSM-IV pentru bulimia nervoasa sunt:
1) mancat frecvent ( aproximativ la doua ore ), consumarea unei cantitati de hrana mult mai mare decat ar putea ingera alte persoane in aceeasi perioada de timp si in conditii similare; 2) sentimentul lipsei de control asupra episoadelor de alimentare excesiva (subiectul simte ca nu se poate opri din mancat si/sau nu poate controla ce si cat mananca).
Persoanele care sufera de bulimie au tendinta de a-si autoaprecia valoarea preponderent in termenii siluetei si ai greutatii corporale, nu ai performantelor lor. Deasemenea, o mare parte dintre aceste persoane au tendinta de autoevaluare negativa si manifesta si tulburari depresive ce dureaza de o lunga perioada de timp. Studiile efectuate de Fairburn au demonstrat utilitatea psihoterapiei cognitiv-comportamentale in tratamentul tulburarilor conduitei alimentare, obtinandu-se rezultate pozitive atat in tratarea bulimiei nervoase, cat si a anorexiei nervoase. (I.Holdevici- Psihoterapia cazurilor dificile) Psihoterapia are ca scop atat normalizarea greutatii si a deprinderilor alimentare, cat si modificarea temerilor si preocuparilor legate de aspectul fizic si greutatea corporala. In timpul terapiei, pacientii cu bulimie vor primi informatii cu caracter stiintific care sa acopere urmatoarele aspecte:
Psihoterapia cognitiv-comportamentala in cazurile de anorexie nervoasa vizeaza in special intarirea motivatiei pentru schimbare a pacientilor si aplicarea unor metode de contracarare a efectelor infometarii. Deasemenea, pacientii vor primi informatii in legatura cu efectele infometarii: capacitatea de concentrare a atentiei scazuta, preocupare exagerata in legatura cu alimentarea, tulburari de somn, sensibilitate crescuta la frig, probleme gastrice. De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
29.01.2007 17:20
anorexia si bulimia
citeste acest articol, cu siguranta il vei gasi interesant.
22.01.2007 09:36
nu stiu daca ce voi spune eu este in acord cu acest mesaj, dar si eu am suferit de ceva asemanator. am facut ani de zile sport de performanta. mai exact gimnastica. acest sport prevede ca atunci cand participi la concursuri sa ai o anumita greutate, ceea ce te obliga sa slabesti uneori chiar drastic in maxim 2-3 zile. era ceva infernal. faceai mai toata ziua sauna si nu mancai mai nimic. mai exact traia-i cu sauna si apa. ceea ce a dus intr-un tarziu la refuzul de hrana. aveam momente cand saptamani intregi doar cand vedeam mancarea ma simteam satula si imi minteam parintii ca am mancat, pana intr-o zi cand din cauza mancarii pe care uneori o vomitam am avut un accident la sala, ceea ce ia determinat pe parinti sa ma retraga din acest sport. sa-u chinuit foarte mult cu mine ca sa ma faca din nou sa mananc. stateau langa mine si ma obligau sa bag ceva in gura. cu foarte mare vointa din partea mea m-am vindecat. asa ca le dau un sfat celor care vor sa ajunga in starea mea. MAI BINE MANCATI CUMPATAT, decat sa ajungeti niste legume inutile mai tarziu.
20.01.2007 18:14
va rog
va rog sa-mi spunetice pot sa fac am 34 ani divortata 1 copil de 14 ani.sunt complexata am 170 si 49 kg ma strduiesc sa ma ingras macar cu 3 kg de 13 ani.sunt pe cale sa-mi pierd si al doilea partener de viata din cauza asta.daca iau in greutate 2kg ,in urmatoarea saptamana le pierd fara sa fac nimic.ce ma sfatuiti sa fac
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |