Ingrijirea pielii
Antiperspirant sau deodorant?
Multi dintre noi nu facem nici o diferenta intre antiperspirante si deodorante. Insa aceasta chiar exista!
Mirosul specific al transpiratiei este sesizabil in special in zona axilei, unde exista o concentratie mare de glande sudoripare. Initial, transpiratia este inodora, insa acest lucru se schimba din cauza lipidelor continute care dezvolta un cadru propice pentru inmultirea bacteriilor. Aceste bacterii interactioneaza cu lipidele, transformandu-le in componente, cum ar fi acidul izovaleric, care au acel miros caracteristic sudorii.
Deodorantele neutralizeaza mirosul neplacut, distrugand bacteriile care il cauzeaza. Aceste produse nu afecteaza cantitatea de transpiratie pe care corpul o produce. In acesta directie actioneaza antiperspirantele, care inhiba activitatea glandelor sudoripare, prin blocarea si inchiderea porilor cu ajutorul astringentilor puternici cum sunt sarurile de aluminiu. In afara faptului ca diminueaza senzatia de umed la nivelul pielii, aceste produse reduc si mirosul, deoarece, prin producerea unei cantitati mai mici de transpiratie, bacteriile au un mediu mai restrans in care sa se dezvolte. In timp ce deodorantele sunt considerate produse cosmetice, controland mirosul, antiperspirantele sunt considerate medicamente. Antiperspirantele sunt considerate prima linie de tratament pentru transpiratia excesiva din zona axilei, a mainilor, picioarelor si, in unele cazuri, a fetei. Specialistii recomanda antiperspirantele in tratarea hiperhidrozei inaintea oricarui alt tratament. Exista antiperspirante care pot fi cumparate fara reteta din toate magazinele, dar mai exista o categorie de antiperspirante care nu pot fi procurate fara reteta, cum este Drysol-ul american. Cele mai folosite ingrediente in fabricarea antiperspirantelor sunt sarurile metalice. O concentratie de saruri de 10 pana la 15% este recomandata pentru transpiratia excesiva localizata in zona subratului. Pentru maini sau picioare, este nevoie de o concentratie mai mare, de pana 30%. Antiperspirantele pot fi folosite si pentru zona fetei, insa, din cauza ca aceasta zona este una sensibila, usor iritabila, este necesara o discutie cu doctorul tau. Acesta va sti mai bine ce este mai bun pentru fata ta. Tipurile de antiperspirante/deodorante
Folosesti corect antiperspirantul/ deodorantul? Multe persoane care sufera de hiperhidroza au observat o imbunatatire dupa utilizarea antiperspirantelor/deodorantelor care se gasesc pe piata. Cheia este modul in care le folosesti. Studii recente au demonstrat ca aplicarea antiperspirantelor dimineata si seara sau doar seara este mult mai eficienta decat aplicarea doar dimineata. Daca nu ai timp sa il aplici mai mult decat o data in zi, atunci creeaza-ti obiceiul de a schimba regulat perioada din zi in care il aplici. Pentru a minimaliza riscul de aparitie a iritatiilor de piele, usuca-ti total pielea inainte de aplicarea antiperspirantului si spala-te la maxim 8 ore dupa aplicare. Antiperspirantele cauzeaza cancer? Din cauza elementelor chimice continute - clorhidratul de aluminiu, cloridul de aluminiu - se considera ca antiperspirantele pot creste riscul de aparitie a cancerului mamar. Numeroase articole arata ca antiperspirantele contin substante periculoase care pot fi absorbite prin piele. Anumiti cercetatori considera ca antiperspirantele pot produce cancer deoarece sunt aplicate in mod frecvent intr-o zona vecina sanilor. Conform Institutului National de Cancer si Asociatiei de Alimentatie si Medicamente(FDA) din SUA , antiperspirantele nu sunt vinovate de producerea cancerului. Cele doua institutii isi bazeaza afirmatiile pe mai multe studii efectuate in ultimii ani. Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
25.09.2011 22:29
antiperspitantul
transpiratia nu trebuie oprita, mirosul da.
Se pot folosi si produse naturale pentru indepartare miros
Referitor la parerea din 5.05.2011: antiperspirant Odoban, este ok, eu intreb:
pana cand este ok?? cat timp la folosit ?
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |