Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Primul an de viata
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Primul an de viata > Au trecut zece luni si isi afirma tot mai mult personalitatea...

Au trecut zece luni si isi afirma tot mai mult personalitatea...

Nu mai sunt decat doua luni pana cand copilasul tau va aniversa primul an de viata. Cat de multe s-au schimbat si ce repede a evoluat in ultimele saptamani... Nu este de mirare ca se intampla astfel: incepand din jurul varstei de patru-cinci luni, copilasul acumuleaza informatii si se dezvolta intr-un ritm deosebit de alert.
Mai multa mobilitate

Au trecut deja cateva saptamani de cand bebelusul tau este capabil sa se tarasca, numai ca in jurul varstei de zece luni, aceste abilitati sunt la apogeu. Nu are astampar nici o clipa si poate sa adune jucariile fara a fi nevoit ca pentru aceasta sa se aseze pe jos.
 
Coordonarea miscarilor sale este tot mai precisa. Este important sa-l sprijini ori de cate ori vrea sa mearga (si poti fi sigura ca va dori din plin acest lucru), pentru ca momentul cand va merge singur, fara a mai avea nevoie de ajutor, sa fie cat mai aproape.
 
Manutele lui nu stau nici o clipa...
 
Bineinteles ca jucariile si, in general, obiectele aflate la indemana lui nu mai au nici o sansa de scapare. De aceea, se impune sa fii prudenta si sa nu lasi in apropierea micutului nici un obiect de mici dimensiuni (pe care l-ar putea inghiti) si nici o jucarie de plus, ai carei perisori i-ar putea obtura caile respiratorii (pentru ca o va duce la gura, inevitabil).
 
In principiu, ceea ce nu cunoaste, il intriga si alt mijloc de a se lamuri decat de a duce spre gura obiectul respectiv, nu stie. De aceea, ai mare grija la ceea ce-i lasi la indemana, inclusiv cand este vorba de alimente (orice nu poate fi dizolvat in apa, constituie un pericol).
 

Personalitate infloritoare...
 
Micutul tau se individualizeaza tot mai mult, iar in ceea ce priveste reactia sa fata de ceilalti, sunt doua posibilitati: fie este foarte sociabil si le zambeste tuturor, fie este mai reticent la inceput, ascunzandu-si fata cand o persoana pe care nu o cunoaste incepe sa-i vorbeasca.
 
In cazul in care cineva se indreapta spre usa, nu e deloc exclus ca micutul sa-i faca un semn de "la revedere", spunandu-i "Pa". Incepe sa-si manifeste si vointa: daca vrei sa-l asezi in patut sau in carucior, te-ai putea confrunta cu protestele lui vehemente...
 

Ajuta-l sa pronunte corect
 
Au trecut cateva luni de cand bebelusul tau se exprima verbal, la inceput prin bolboroseli neinteligibile, apoi articuland grupuri de sunete (in special, vocale), si in cele din urma, pronuntand corect cateva cuvinte simple. Rolul tau, in continuare, esential.
 
Atunci cand vorbeste, repeta cuvintele lui, pronuntandu-le corect. De exemplu, daca iti cere "be-be", corecteaza-l, intrebandu-l rar: "Vrei biberonul?". stiu ca micutul este foarte simpatic atunci cand vorbeste "pe limba lui" si ca tentatia de a-l lasa sa pronunte cuvintele cum poate e destul de puternica, dar, pentru dezvoltarea vorbirii, este important sa auda cuvintele asa cum este corect.
 
Vorbeste-i cat mai des, explicandu-i tot ceea ce faci, indiferent daca are legatura cu el sau nu: "Acum vom manca piure de mar... uite, acesta este un mar rosu". Arata-i fructul respectiv si lasa-l sa-l atinga. Nu peste multa vreme, va incepe sa faca diverse conexiuni, tot mai complexe, inclusiv in ceea ce priveste recunoasterea ta si a taticului sau (in acest moment, inca spune "mama" sau "tata" la intamplare, indiferent despre care dintre parinti este vorba).

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.08.2011 13:57 
am nevoie de ajutor am un baietel de 10 luni si are 8,450g(76cm.)are citeva zile nu mananca mai nimic ce pot face va rog datimi un sfat
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie