Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Fii in forma
Home > Stil de viata > Sport > Fii in forma > Aveti o conditie fizica buna?

Aveti o conditie fizica buna?

In general, starea de bine a unei persoane este determinata de mai multi factori: de calitatea vietii, de starea de sanatate, de satisfactiile si placerile vietii, de gradul de adaptare la mediul fizic si uman si de conditia fizica.

Sport

Afla mai multe despre cum poti slabi prin sport
Adrese utile
· Aerobic
· Fitness
· Masaj
Top Sanatate iti recomanda
·4 scuze pentru a nu face miscare, eliminate
Panica... ambitie... vise... cate sentimente ne "invadeaza" in momentul in care constatam cateva kilograme in plus, celulita sau vergeturi.
Iata o definitie eminamente practica a conditiei fizice: "capacitatea de a indeplini sarcinile cotidiene fara a resimti o oboseala neobisnuita si de a pastra o rezerva pentru activitati fizice, sportive sau de petrecere a timpului liber".

In plus, capacitatea de a face fata neprevazutului, de pilda, de a prinde un autobuz din mers. Aceasta definitie atrage atentia asupra necesitatii unei bune conditii fizice, dar si a relativitatii acesteia. Intr-adevar, conditia fizica variaza de la o persoana la alta in functie de sarcinile de indeplinit.

A fi in forma pentru a tunde iarba sau pentru pentru a face menajul nu echivaleaza cu o conditie fizica necesara pentru a muta pianul din alt loc sau pentru a urca pe scari 20 de etaje.

Dupa Claude Bouchard, specialist in fiziologia exercitiilor, o buna conditie fizica trebuie sa se refere, in principal, la urmatoarele aspecte:

  • rezistenta organica;
  • forta si rezistenta musculara;
  • pozitia, mai ales cea a bazinului;
  • tesutul adipos raportat la greutatea corporala;
  • capacitatea de destindere si relaxare.

Adaug acestei liste supletea articulatiilor si calitatea respiratiei.


Rezistenta organica

Rezistenta organica se manifesta printr-o buna conditie si eficacitate a inimii, circulatiei sanguine si respiratiei, in timpul unor eforturi musculare dinamice, realizate in conditiile de oxigenare. La 70 de ani, rezistenta organica nu mai este decat jumatate din cea de la 20 de ani.

Exercitiile fizice pot insa mentine acest parametru la valori ridicate. Toate exercitiile fizice in care este antrenata o mare parte din masa musculara si contin miscari sau deplasari importante, contribuie la ameliorarea rezistentei organice.

Pe termen lung, unul dintre efectele cele mai importante ale practicarii exercitiilor de rezistenta organica este stimularea metabolismului bazal, adica cresterea cantitatii de oxigen produsa de organism in repaus, pe ora si pe metru patrat de suprafata a corpului.

Aceasta inseamna ca, efectuand mai multe exercitii fizice, organismul nostru va produce din ce in ce mai multa energie, chiar in repaus! Dupa o luna de exercitii menite sa amelioreze functionarea sistemului cardiovascular, vom constata ca, in timpul unui efort moderat, respiram mai rar si mai profund; in acest fel aerul ramane mai mult in plamani intre doua respiratii si organismul poate sa absoarba mai mult oxigen.


Forta musculara

Forta musculara se evalueaza in functie de capacitatea unui muschi de a lucra in timpul unui efort. Ameliorarea fortei musculare se traduce prin cresterea volumului muschilor pe care ii solicitam si printr-o mai mare mobilizare a acestora in timpul unui efort.


Rezistenta musculara

Rezistenta musculara este crescuta tocmai de perseverenta cu care repetam un exercitiu care ne solicita un efort redus sau mediu. Practicand astfel de exercitii, constatam si o amelioare semnificativa a circulatiei sanguine la nivelul muschilor cu care lucram. Forta si rezistenta musculara se dezvolta prin activitati fizice care solicita intens regiuni musculare intinse: gat, brate, umeri, abdomen si picioare, cum ar fi exercitiile de gimnastica si exercitiile cu haltere si greutati.


O pozitie corecta a corpului

O pozitie corecta a corpului si a bazinului contribuie la protejarea coloanei vertebrale, acest "arbore al vietii", in jurul caruia se organizeaza scheletul si organele. Obiceiurile noastre de viata si de miscare au un impact considerabil asupra coloanei vertebrale. Trebuie sa invatam sa ne-o menajam, mai ales cand ridicam sau purtam obiecte grele. De asemenea, trebuie sa ne supraveghem pozitia bazinului in mers, cand stam in picioare sau asezati.

Exercitiile de intindere si cele care intaresc musculatura abdominala si regiunea dorso-lombara au efecte favorabile asupra pozitiei. Pozitia noastra este afectata si de viata psihica: daca nu reusim sa ne exprimam sau sa ne rezolvam starile de tensiune, temerile, angoasele si emotiile refulate, care se acumuleaza tot mai mult cu inaintarea in varsta, vor avea de suferit coloana vertebrala, umerii si gatul, modificand in cele din urma pozitia corpului nostru.

Sub greutatea grijilor curbam spatele, arcuim regiunea lombara, care va avea ca efect impingerea inainte a bazinului, vom adopta o pozitie care, nu numai ca va fi inestetica si lipsita de armonie, dar ne va provoca si o tensiune musculara inutila, risipindu-ne energia. In timp, o pozitie defectuoasa provoaca dureri de spate, cervicale si lombare cronice sau situatii mai grave, cand se blocheaza traseele nervilor din vecinatatea coloanei vertebrale.

O pozitie corecta nu are numai un efect pozitiv asupra aspectului fizic si estetic general (avem un aer mai tanar), dar si asupra respiratiei, digestiei, eliminarii toxinelor din organism, functiilor cerebrale, emotiilor. O tinuta dreapta, cu capul si umerii ridicati, este in acelasi timp un semn de incredere in sine, de entuziastm, de bucurie de a trai, de echilibru fizic si psihologic.


Raportul tesutul gras-greutate corporala

Raportul tesut gras - greutate corporala creste pe masura ce imbatranim. Efectuand in mod regulat exercitiile fizice, putem sa atenuam acest proces, diminuand masa de grasime in favoarea masei musculare. Daca exercitiile fizice sunt asociate si cu o alimentatie sanatoasa si echilibrata, rezultatele sunt cu atat mai rapide si mai vizibile. Toate exercitiile fizice permit micsorarea raportului de grasime - greutate corporala, rezultatele fiind diferite in functie de intensitatea si durata acestora.


Capacitatea de relaxare si destindere a musculaturii

Capacitatea de relaxare si destindere a musculaturii este un factor la fel de important pentru asigurarea unei bune conditii fizice, ajutandu-ne sa luptam mai eficient impotriva tensiunilor fizice si psihiologice ale vietii cotidiene. Exercitiile fizice riguroase, destinderea in mod regulat a intregului organism, controlul asupra obiceiurilor mentale, toate acestea contribuie la eliberarea tensiunilor si la mentinerea unei stari de sanatate buna.


Supletea articulatiilor

Supletea articulatiilor conditioneaza eficienta si forta miscarilor. Pe masura ce imbatranim, articulatiile tind sa degenereze, influentand aparitia artrozei si a artritei. Exercitiile fizice au ca scop intarzierea procesului de rigidizare a articulatiilor si a efectelor provocate de bolile amintite, care creeaza multe neplaceri persoanelor in varsta.


Calitatea respiratiei

O respiratie naturala si profunda este o sursa de sanatate si energie. Respiratia permite nu numai destinderea si relaxarea musculaturii, dar si amelioarea circulatiei sanguine si limfatice, asigurandu-se astfel un transport crescut de oxigen catre celulele tuturor organelor din corp, mai ales ale creierului, un mare consumator de oxigen. Respiratia are un rol esential in cresterea vitalitatii tuturor organelor interne.

In concluzie, starea fizica a corpului nostru se afla intr-o relatie de reciprocitate cu starea spiritului si cu natura emotiilor. Pentru a ne pastra o buna conditie fizica, mentala si intelectuala, trebuie sa practicam exercitii pentru intarirea si elasticitatea musculaturii, pentru sistemul cardiovascular, trebuie sa invatam sa respiram eficient si sa ne destindem.


Informatiile au fost preluate din cartea "Sa traim bine! Sa imbatranim frumos!" - Marie-Paule Dessaint - tradusa de Rodica Paraschiv, Editura Niculescu, Bucuresti:1999
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.07.2008 00:05 
La pensie o sa ai alte probleme poate... din pacate nu toata lumea este sanatoasa la o varsta mai inaintata... numai bine.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie