Exercitii fizice
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Exercitii fizice > Beneficiul exercitiilor pentru diabetici
Beneficiul exercitiilor pentru diabetici
Stiai ca exercitiile ajuta la prevenirea complicatiilor serioase care se instaleaza o data cu diabetul si cu bolile cardiovasculare? Cercetatorii au aratat in mod repetat ca activitatea fizica regulata reduce riscul confruntarii cu atacurile de cord sau cu accidentele vasculare cerebrale, contribuie la indepartarea surplusului de kilograme si imbunatateste starea de spirit.
Stiai ca exercitiile ajuta si la reducerea nivelului de glucoza din sange? Este perfect adevarat. In cazul persoanelor cu diabet de tip 2, activitatea fizica imbunatateste sensibilitatea insulinara si influenteaza coborarea nivelului de glucoza din sange pana la atingerea unei limite normale.
Cand faci sport, corpul tau foloseste mai mult oxigen - de douazeci de ori mai mult - fata de momentele in care nu depui efort fizic. Din aceasta cauza muschii folosesc mai multa glucoza pentru a face fata solicitarilor de energie venite din partea intregului organism. Medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale reduc atat presiunea sistolica, cat si pe cea diastolica. Persoanele in jurul varstei de 60 de ani prezinta o presiune sistolica ridicata si o presiune diastolica normala. Din aceast motiv, activitatea fizica este recomandata inclusiv in cazul persoanelor in varsta. In acelasi timp, exercitiile imbunatatesc actiunea insulinei in muschii periferici, facandu-i mai eficienti, astfel incat sa obtii o cantitate cat mai mare din insulina produsa de pancreas. In cazul persoanelor diabetice in varsta, scaderea sensibilitatii insulinare ce se accentueaza o data cu varsta se datoreaza si lipsei de activitate fizica. Un program regulat de exercitii aduce numai beneficii atat pentru perioada prezenta, cat si pentru anii ce urmeaza. Sportul se asociaza unui program alimentar Din moment ce exercitiile grabesc metabolismul glucozic, ai nevoie sa consumi anumite alimente inainte de inceperea activitatii sportive. Mai jos iti oferim niste sugestii alimentare privind activitati precum aerobicul, biciclismul, inotul sau plimbarea vioaie. Nu uita insa ca trebuie sa te consulti cu medicul specialist inainte de a-ti modifica programul alimentar.
Sfaturi privind exercitiile Activitatea fizica ar trebui sa joace un rol important in viata oricarei persoane, dar este cu atat mai valoroasa in cazul diabeticilor. Pentru a evita aparitia incidentelor mai putin placute este bine sa acorzi atentie sfaturilor care urmeaza. Dictionar de termeni (Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro) Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
23.01.2011 14:33
Site pentru diabetici
Buna, am aflat doar de cateva zile ca sufar de diabet de tip II si, printre altele, am deschis un site unde noi, bolnavii de aceasta maladie, putem discuta. Eu sper sa veniti si sa faceti cat de multe comentarii, astfel incat sa ne ajutam pe noi si pe altii cu informatii cat mai concrete si complete. Va astept pe:
http://psihologiadiabetului.blogspot.com
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |