Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Metoda Pilates
Home > Stil de viata > Sport > Metoda Pilates > Bucuria miscarii

Bucuria miscarii

In lumea fitness-ului, Joseph Pilates a fost o figura revolutionara. El a dezvoltat un sistem de antrenament al corpului si al mintii cu peste 80 de ani in urma. Exercitiile atat de cunoscute pentru lumea timpului nostru imbina metode traditionale caracteristice atat Occidentului, cat si Orientului. Metoda Pilates reprezinta o experienta completa trup-minte, ce poate fi integrata cu cea mai mare usurinta in programele noastre agitate.

Sport

Cu totii admiram in secret persoanele care au un corp bine tonifiat.
Top Sanatate iti recomanda
·Pilates pentru picioare
Aripioare de grasime, celulita, gambe inestetice - toate aceste aspecte neplacute pot fi ameliorate.
Cine a fost Pilates?

In timpul tineretii, Pilates a fost preocupat de fitness atat pentru a-si imbunatati aspectul fizic, cat si ca forma de intarire a sistemului imunitar. Pe masura ce a imbatranit, el a devenit un expert in gimnastica, box, ciclism, fiind de asemenea un practicat versat al exercitiilor de karate si yoga. Autodidact, el a ajuns sa creeze un set intreg de activitati care combina mentalitatea orientala cu aceea occidentala - gimnastica si yoga, exercitii pentru trup si psihic - ce urmaresc intarirea organismului si relaxarea mintii.

De obicei, cand majoritatea celor care decid ca este cazul sa inceapa un program de exercitii se uita la ei cu dezgust si spun "Trebuie sa scap de niste kilograme" sau "Trebuie sa-mi intaresc musculatura". Urmarea? Se duc la o sala de aerobic, fac niste exercitii, ridica niste greutati si incep sa fie mai atenti asupra mesei de seara. Dupa o perioada, exercitiile devin plictisitoare si, pentru ca rezultatele intarzie sa se arate, multi renunta. Exercitiile ajung in timp sa devina o datorie, o responsabilitate generatoare de stres, ce se cere indeplinita.


Ce reprezinta metoda de antrenament Pilates?

Metoda de antrenament Pilates este complet diferita. Exercitiile te pun sa te concentrezi asupra a ceea ce faci. Aceasta forma de concentrare fizica intensa este cunoscuta sub numele de conexiunea minte-trup. Cu fiecare miscare sau exercitiu efectuat, creierul ne ofera puterea de concentrare si nu trupul; corpul este incapabil sa actioneze cu agerime si pricepere intr-o situatie neprevazuta. Insecuritatea si gandurile controleaza cu adevarat, de fapt, limitele noastre fizice si nivelul de performanta.


Aspectul mental

Daca esti un fan al sportului ori joci regulat tenis sau golf, trebuie sa fi auzit de aspectul "mental" al jocului. Jucatorii foarte buni, datorita acordului mental al jocului lor pot deveni incredibil de buni, adevarati maestri. Adeseori tocmai acest acord mental face distinctia intre atletii profesionisti si campionii consacrati. Sportivii de performanta pot experimenta o epifanie, gratie careia ajung la un nivel de joc mai putin accesabil altora. Acesta nu reprezinta o consecinta a antrenamentului de ani de zile sau o imbunatatire a tehnicii, ci un acord mental - o treapta de intelegere diferita a ceea ce fac, treapa ce le ridica nivelul de performanta.

Aspectul mental al programului Pilates cere exercitiu, insa rezultatele nu se vor lasa prea mult timp asteptate. Exercitiile executate regulat vor parea lipsite de cea mai mica dificultate, prelungindu-si ramificatiile benefice inclusiv in viata personala.


Primul stadiu

Primul stadiu va fi cel mai dificil. Cand incepi rutina exercitiilor iti vei da seama ca ai o anumita arie mai sensibila, mai putin stabila, pentru care vei fi nevoit sa executi anumite tipuri de activitati fizice. Astfel, afli ca ai un punct slab. Nu te ingrijora! Cu totii avem! Prima treapta este reprezentata de acceptarea locului pe care il ocupi; cand intelegi si accepti aceste puncte slabe, poti sa le imbunatatesti cu o singura conditie - concentreaza-ti gandurile si efortul fizic catre acele parti ale corpului. Trage de tine pentru a progresa de fiecare data cand iti executi rutina exercitiilor. Cu fiecare "victorie" vei fi incurajat sa mergi mai departe. Vei deveni oarecum dependent de acest progres, care iti produce un sentiment de putere si forta. Vei descoperi ca exista ceva care sa te ajute sa-ti imbunatatesti aspectul fizic, acel ceva fiind reprezentat de cineva - respectiv de tine. Decizia iti apartine!

Cand reusesti sa-ti depasesti limitarile fizice, toata viata ti se va transforma, paranduti-se dintr-o data mult mai simpla. In primul rand te vei simti mai bine in propria ta piele. Nu te vei mai rusina sa fii tu insuti!

Metoda Pilates le confera oamenilor posibilitatea de a se relaxa activ, le ofera un sentiment de echilibru si o senzatie de euforie si fericire. Aceasta te ajuta sa ai mai multa incredere in tine insuti, sa fii pregatit sa faci fata oricarei situatii, sa-ti reduci nivelul de stres, sa-ti imbunatatesti viata sexuala, sa te bucuri de momente "de calitate" in timpul tau liber. Cand iubim o persoana ii apreciem atat partile puternice, cat si pe cele slabe. Stiind cum sa te accepti pe sine, poti invata sa te iubesti pe tine insuti, cu toate laturile tale, asa cum faci cu ceilalti.

Niciodata nu stii ce te asteapta a doua zi. Cand ai mintea limpede si te simti bine cu propria-ti persoana esti capabil sa iei o decizie mai buna si sa actionezi in situatii imprevizibile. Esti la birou, de exemplu, cufundat in rutina zilnica, moment in care apare seful si te solicita pentru o sarcina mai "dificila"; trebuie sa fii pregatit, sa actionezi de indata; nu-ti lasa nimeni timp de gandire. Sau, te poti afla pe strada unde intalnesti femeia sau barbatul visurilor tale. Unele dintre cele mai importante decizii trebuie luate cat ai clipi. Nu exista timp special de gandire: "Oare e bine ce fac? Oare e rau ce fac?". Pilates te ajuta sa fii pregatit pentru astfel de circumstante.


Metoda Pilates si impacarea cu sinele

Acesta metoda te ajuta sa fii impacat cu tine, sa ai mintea limpede, permitandu-ti sa savurezi fiecare clipa pe care ti-o ofera prezentul. Te ajuta sa fii mai eficient la munca, sa focalizezei problema si sa-i gasesti rapid o solutie pentru ca, datorita tehnicii Pilates ajungi sa castigi o intelegere mai profunda; interiorul este calm, iar mintea nu este distrasa de lucruri insignifiante.

In vremurile nelinistite in care traim, stresul este prezent in viata de zi cu zi. De fiecare data cand dam drumul la televizor sau cand deschidem pagina unui ziar ne reamintim agitatia in care traim. Fiecare dintre noi are propria sa maniera de combatere a stresului. Unii recurg la consumul unui pahar de vin pentru a scapa de oboseala acumulata in timpul zilei; Pilates ramane maniera perfecta pentru a te relaxa. Eliberandu-ti mintea, poti fii atent la noile informatii care te asalteaza.

Sa fim realisti! Fiecare traim intr-o furtuna proverbiala; cu totii trebuie sa luam in considerare multe puncte de vedere si de cele mai multe ori sfarsim sub avalansa cantitatii de informatii, nepermitandu-ne momente pentru a ne elibera mintea. Ofera-ti un cadou grozav: gaseste o ora in aglomeratia programului tau zilnic si dedic-o metodei Pilates. Daca vei face timp de o ora exercitiile recomandate, te vei simti o alta persoana si nu va mai fi nevoie sa recurgi la tot felul de subterfugii antistres (alcool, tigari, pilule etc.).

De cate ori nu i-ai spus cuiva apropiat "Trebuie sa-mi echilibrez viata!". Trebuie sa ne echilibram serviciul cu familia. Este bine sa stim cum sa ne dozam energia pentru persoanele iubite si lucrurile dragi pe care ne place sa le facem. Trebuie sa avem o dieta echilibrata, un fizic si un psihic care sa ne ingaduie sa controlam lucrurile de mai sus. Se poate spune ca echilibrul, privit din orice unghi este un cuvant cheie pentru vietile noastre, aducator de armonie atat in interior, cat si in exteriorul nostru. Mentinerea acestei balante, acestui echilibru ne ingaduie sa ne bucuram de viata calitativ, si nu cantitativ.


Traieste in prezent!

Cand lucrezi asupra fizicului tau te concentrezi si traiesti clipa prezenta. Cand traiesti momentul prezentului, fiinta ta nu se mai lasa guvernata nici de trecut, nici de viitor. Trairea prezentului te ajuta sa fii un mai bun ascultator, sa comunici eficient si sa ai o patrundere adanca a situatiilor si lucrurilor ce te inconjoara, devenind mai perceptiv si intuitiv. Vei ajunge sa ai succces la serviciu si acasa, vei putea fi un parinte, un frate, un prieten mai bun.

Prima mare problema pe care o ai cand te gandesti la cum sa-ti echilibrezi viata se refera la timp. Cei mai multi nu-si ingaduie putin timp liber pentru propria persoana fie pentru ca sunt epuizati, fie pentru ca isi fac timp pentru toti prietenii, mai putin pentru ei insisi. Indiferent de cat esti de ocupat, de responsabilitatile pe care le ai de indeplinit acasa si la munca, este primordial sa-ti iei pe zi cateva minute libere in care sa faci ceva pentru tine.
 
Secretul metodei Pilates consta in miscare. Misca-te! Exerseaza! Fa orice, dar sa fie activitate fizica! Cum metoda Pilates incorporeaza beneficiile aerobicului, ridicarilor de greutati, Tai Chi-ului si meditatiilor yoghine, ora ta Pilates te va imbogati incomensurabil cu energie si buna dispozitie.

Prin Pilates savurezi calitatea momentului in care te concentrezi asupra fiecarei miscari ce este savarsita de corpul tau si se transforma in urmatoarea miscare. Tranzitia miscarilor trebuie sa fie foarte lenta. Imagineaza-ti ca executi coregrafia unui dans in timp ce exersezi. Nu fi foarte critic cu tine daca vreun element nu-ti iese asa cum ti-ai fi dorit. Nu-ti face prea multe griji legate de miscarile executate mai putin corect. Misca-te conform rutinei exercitiilor. O miscare gresita nu este decat o miscare gresita. Nu trebuie sa opresti miscarea daca simti ca este prea dificila. Daca simti ca te solicita prea mult, modific-o si las-o sa curga. Continuitatea si fluiditatea miscarilor joaca cel mai important rol in aceasta metoda.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.05.2011 08:20 
iHzjUKBFsKKNf
I'm not easily impressed. . . but that's irmpessing me! :)
  11.07.2007 12:15 
pilates
fetelor le gasiti pe odc sau dc++...sunt filmulete cu programe cate vreti...:)
  24.01.2007 19:44 
exercitii
As vrea sa vad mai multe timpuri de exercitii din cadrul metodei Pilates. Din pacate nu gasesc nicaieri nici o carte sau centru de sanatate in care sa se practice aceasta metoda. Multumesc.
  19.01.2007 17:28 
pilates
este super.am citi articolul si vreau sa va spun ca multe aspecte le-am simtit pe pielea mea.Sunt doar 3 saptamani de cand fac pilates, 2 zile si una pauza si ma simt extraodinar.Pt ca am si nascut cu cezariana organismul meu nu mai rezista la efort prea mult.Tonifica incredibil corpul si ma simt mult mai plina de energie.Din pacate nu prea exista pe piata romaneasca DVDuri prea multe, eu cel putin in magazine nu am vazut, si oricum mai trebuie schimbate exercitiile pt ca la un moment dat organismul se obisnuieste si nu mai reactioneaza.Deocamdata fac exercitii ce le-am gasit pe internet si pt o perioada vor fi ok pt ca sunt pt toate grupele de muschi.
  03.01.2007 19:40 
sport
am sa incerc si eu.sunt operata de cateva luni de gusa nodulara si mi s-a spus sa nu fac efort.ce bine ar fi daca as sti cand am voie pentru ca m-am ingrasat 5kg
  13.09.2006 11:20 
Ajuta?
Pare prea frumos pentru a fi si adevarat;m-ar interesa s[ stiu daca poti slabi cu ex. Pilates
  11.08.2006 22:18 
unde
unde se poate merge la aceste cursuri,in Romania sunt oameni specializati pentru asa ceva?
  24.02.2006 17:52 
Pilates
Imi puteti spune va rog unde pot merge la cursurile de Pilates? Multumesc frumos
  01.02.2006 21:49 
Am inceput si eu
De azi am inceput si eu. Sper sa ma tin si sa fac in fiecare zi. Ma descurc destul de greu pt ca nu am mai facut sport de multi ani, dar sper cu timpul sa imi revin si sa ma simt mai bine. Merita sa incercati. Succes! Si multumesc topsanatate pt informatii!
  20.01.2006 22:48 
exercitii Pilates
Pt cine doreste sa incerce, se pot gasi pe situl idieta.ro, in sectiunea dowload, de unde se poate lua free un film de 20 de min, f bun si explicit. Succes.
  19.01.2006 17:49 
?
kr sunt aceste exercitii?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie