Monitorul nu e foaia de hartie
Peste 80% dintre cei care lucreaza in fata calculatorului se plang de aceleasi probleme. Sursa lor nu o constituie "radiatiile" emanate de monitor ci efortul de concentrare facut de ochi. Literele de pe ecran au o luminozitate si structura diferita de cele scrise pe foaia de hartie, de aceea ochiul e obligat la o focalizare continua si foarte solicitanta pentru a interpreta imaginea.
Miopii nu se adapteaza
Adaptarea e foarte obositoare mai ales pentru cei care sufera de tulburari de refractie - miopie sau hipermetropie.
Eforul de citire este dublat si de acomodarea continua la doua medii cu luminozitate diferita: incaperea si ecranul.
Desi nu ne dam seama, cand privim la calculator clipim de 5 ori mai rar decat in restul timpului. Corneea isi pierde hidratarea si se irita foarte usor.
Prima solutie
Medicii recomanda sa luam privirea din monitor din 5 in 5 minute. Se pare ca aceasta metoda simpla are un efect relexant asupra structurilor oculare, diminueaza starea de rau si amana degradarea.
Nu merge la medic seara
In cazul in care observi una din tulburarile enumerate trebuie sa faci un consult oftalmologic, dar, ai grija, nu dupa o zi in care ai folosit mult calculatorul, fiindca muschii ochiului sunt incordati, prin urmare valorile dioptriilor tale vor fi deviate.
Solutia ideala
Chiar daca esti singura(ul) din birou care nu se poate plange de vreun impact negativ al calculatorului asupra vederii e important totusi sa te protejezi pentru a preveni consecintele acestui tip de acomodare brutala. Poti achizitiona o pereche de ochelari speciali pentru computer.
Daca porti deja ochelari de vedere e recomandat sa adaugi un strat antireflex pe suprafata lentilelor pentru o protectie adecvata. Unele cabinete ofera gratis acest serviciu la fiecare comanda de lentile.