Afectiuni gingivale
Cat de sensibile iti sunt gingiile?
Daca ai gingiile umflate, sensibile si sangereaza cu usurinta atunci cand te speli pe dinti, inseamna ca ai o afectiune periodontala. Una dintre cele mai comune astfel de afectiuni este gingivita, care se dezvolta atunci cand bacteriile dintre dinti si gingii se inmultesc considerabil, ceea ce duce la aparitia iritatiilor, a inflamatiei si a sangerarii. Daca nu este tratata, poate sa degenereze in afectiuni ale gingiilor mai grave, cum ar fi periodontita si, ulterior, duce la perderea dintilor.
Afectiunile periodontale se dezvolta atunci cand inflamatia si infectia distrug tesutul care sustine dintele, incluzand gingia, ligamentele periodontale si osul alveolar.
Gingivita poate fi prevenita si tratata. Cu toate ca factori cum ar fi medicatia si un sistem imunitar scazut te fac mai susceptibil/a la dezvoltarea acestei afectiuni, cea mai comuna cauza este o igiena orala deficitara. Clatirea cu apa de gura si curatarea cu ata dentara sau curatatul profesionist, de catre un doctor specialist, pot sa reduca in mod semnificativ riscul de dezvoltare a acestei afectiuni. Daca deja ai gingivita, o curatare a dintilor facuta de un doctor poate remedia problema. Semne si simptome Deoarece afectiunile gingiei in stare incipienta sunt, in cele mai multe cazuri, nedureroase, poti sa ai gingivita si sa nu stii. Deseori, este posibil sa observi urmatoarele semne:
Cauze Gingivita incepe o data cu placa bacteriana. Aceasta pelicula invizibila -biofilm- este compusa in mod obisnuit din bacterii depuse pe dinti atunci cand amidonul si zaharul din alimente interactioneaza cu bacteriile care se gasesc in mod obisnuit in gura noastra. Periatul indeparteaza placa, dar aceasta se depune din nou in mai putin de 24 de ore. Placa microbiana care ramane pe dintii tai mai mult de doua sau trei zile se intareste, transformandu-se in tartru, o substanta alba care face ca placa sa fie si mai greu de indepartat si care este un adevarat rezervor pentru bacterii. Partea rea e ca tartru deja format poate fi cu greutate indepartat prin periere si curatare cu ata dentara. Cel mai probabil trebuie sa te prezinti la un cabinet stomatologic pentru indepartarea tartrului. Cu cat tartrul sau placa stau mai mult pe suprafata dintilor, cu atat irita mai mult partea superioara a gingiei, aflata la baza dintilor. In timp, gingia se va umfla si va sangera cu usurinta. Cu toate ca placa microbiana este, de departe, cauza cea mai comuna a gingivitei, pot exista si alti factori: Complicatii O gingivita netratata poate sa evolueze intr-o periodontita, o afectiune si mai serioasa a gingiilor. Periodontita poate duce la pierderea dintilor si la cresterea riscurilor de atac de cord. Si mai mult, exista riscul in cazul femeilor care au periodontita ca acestea sa nasca prematur. Ce tratament urmam? Primul pas in tratarea gingivitei este curatarea integrala a dintilor si indepartarea placii si a tartrului. Procedeul de curatare poate fi inconfortabil, in special daca gingia ta este foarte sensibila. Gingivita dispare dupa o curatare profesionista daca vei continua sa ai igiena orala buna, o data ce ai parasit cabinetul medicului stomatolog. La inceput, gingia s-ar putea sa iti sangereze dupe fiecare periaj, dar acest lucru, in mod normal, dureaza cateva zile. Daca vei avea un program riguros de curatire a dintilor, vei observa cum gingile tale revin la culoarea normala. Prevenire Cel mai bun mod de a preveni inflamarea gingiei este o igiena orala riguroasa. Acest lucru inseamna sa te speli pe dinti cel putin de doua ori pe zi -dimineata si seara, inainte de a te duce la culcare-, sa clatesti cu apa de gura dupa fiecare periaj si sa iti cureti dintii cu ata dentara cel putin o data pe zi. Si mai bine, te poti spala pe dinti dupa fiecare masa sau gustare. In mod normal, pentru ca periajul sa fie eficient, trebuie sa dureze de la trei minute pana la cinci minute. Daca "apelezi" la ata dentara, ar fi bine sa o faci dupa periaj, ca sa te asiguri ca indepartezi toate resturile de mancare sau bacteriile. Sfaturi pentru o gingie sanatoasa
Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
25.07.2011 16:14
Medicul meu stomatolog mi-a recomandat sa fac detartraj din 6 in 6 luni.
Nu am probleme foarte mari cu gingiile intru-cat respect indicatiile de medic.( periaj de cel putin 2 ori pe zi, curatare cu ata dentara si apa de gura)
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |