Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari
Home > Afectiuni si boli > Psihiatrie > Tulburari > Cauzele depresiei

Cauzele depresiei

Depresia nu se instaureaza in urma unei singure cauze. De cele mai multe ori ea rezulta in urma combinarii mai multor cauze si simptome. Oricare ar fi cauza, depresia nu este o simpla stare de spirit. Ea este conectata cu schimbarile psihice care au loc la nivel cerebral si cu un dezechilibru al neurotransmitatorilor - substante chimice care transporta anumite semnale creierului si nervilor.

Psihiatrie

Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa combati depresia prin alimentatie
Anumite alimente au efect antidepresiv, avand aceleasi reactii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive
Unii dintre cei mai intalniti factori implicati in producerea depresiei sunt:

  • Istoria familiei - mostenirea genetica joaca un rol important in depresie. Astfel ea se poate transmite de la o generatie la alta. O anumita vulnerabilitate biologica poate fi mostenita. Acest lucru se intampla in primul rand in cazul tulburarilor bipolare. Nu toate persoanele, insa, care au o asemenea mostenire ereditara dezvolta tulburari comportamentale. In unele cazuri se pare ca factorii aditionali (stresul de la munca, de la scoala, din mediul familial) sunt mai influenti decat factorii genetici.

  • Factori traumatici si stresori - problemele fianciare, despartirile intr-o relatie, moartea cuiva iubit pot determina confruntarea cu depresia. Poti deveni depresiv si dupa ce survin un alt tip de schimbari in viata ta precum: angajarea sau schimbarea locului de munca, absolvirea facultatii sau casatoria.

  • Personalitatea pesimista - persoanele care au foarte putina incredere in ele si adopta in general o abordare negativa sunt expuse unui risc foarte mare de a dezvolta tulburari depresive. In fapt, acesti factori (pesimismul, negativismul) pot fi produsi de un nivel depresiv scazut - distimia.

  • Conditia fizica - probleme grave de sanatate precum afectiuni cardiovasculare (accidente vasculare cerebrale, hipertensiunea, preinfarctul etc.), cancerul, HIV-ul pot sa contribuie la instaurarea depresiei din cauza stresului si grijilor ce sunt produse de respectivele boli. Depresia inrautateste aceste conditii medicale, slabind sistemul imunitar si crescand intensitatea durerilor. In anumite cazuri, depresia este cauzata chiar de medicatia prescrisa pentru a trata respectivele afectiuni.

  • Alte tulburari fiziologice - tulburari anxioase, probleme de hranire (anorexie, bulimie), schizofrenia si consumul anumitor substante in abuz apar de obicei impreuna cu depresia.


Pe cine afecteaza depresia?

Depresia poate afecta pe oricine, insa efectele depind de varsta si de sexul persoanei in cauza.

  • Copiii - copilul afectat de depresie poate pretinde ca este bolnav, refuza sa mearga la scoala sau se teme sa nu moara unul din parinti. Copiii mai mari sunt imbufnati, negativi fata de ceva nou, au probleme la scoala si se simt neintelesi. Datorita faptului ca actele comportamentale variaza de la o varsta la alta, devine destul de dificil sa faci distinctia intre depresie sau o simpla faza temporara. Uneori parintii se ingrijoreaza pentru ca observa schimbari comportamentale la copiii lor. In asemenea cazuri este recomandabil ca parintele sa-si ia copilul si sa se prezinte de urgenta la un consult pediatric. Medicul specialist pediatru isi da seama daca ceva nu functioneaza cum trebuie si va indruma parintele catre un psihiatru daca este cazul.Parintii nu trebuie sa se teama de a pune urmatoarele intrebari:

    1. Ce fel de terapie urmeaza copilul meu?
    2. Care va fi rolul familiei in acest tip de terapie?
    3. Terapia include si antidepresivele?
    4. Care sunt efectele secundare ale antidepresivelor?

  • Femeile - sunt predispuse depresiei de doua ori mai mult decat barbatii. Riscul cel mai mare se datoreaza in primul rand schimbarilor hormonale de la pubertate, menstruatie, menopauza si sarcina. Multe femei se confrunta cu factori stresori aditionali - responsabilitatile de acasa, cresterea copiilor etc. Persoanele de sex feminin se pot intalni cu depresii serioase dupa nasterea unui copil. Schimbarile psihice si hormonale, responsabilitatile marite datorita noului membru al familiei sunt factori care conduc la depresie. Tratamentul medical insotit de suportul familial ajuta femeile sa se recupereze si sa-si recastige abilitatile.

  • Barbatii - desi riscul de a se confrunta cu depresia este redus, barbatii depresivi nu cauta ajutor. Barbatii care prezinta simptomele tipice ale depresiei sunt de obicei nervosi, ostili si incearca sa-si mascheze simptomele prin consumul de alcool si prin fumatul in exces. Depresia afecteaza in mod diferit barbatii fata de femei in privinta conditiei fizice. Tulburarile depresive asociate cu cresterea riscului de prezentare a unei afectiuni cardiovasculare afecteaza in primul rand barbatii. Chiar daca recunosc simptome caracteristice depresiei, barbatii sunt mai putini dispusi sa caute ajutor medical.

  • Persoanele in varsta - unii oameni au parerea gresita ca este normal ca de la o anumita varsta sa se instaleze depresia. Contrar acestei pareri, oamenii batrani ar trebui sa fie satisfacuti de viata lor. In cazul lor, depresia apare in situatia in care pierd pe cineva drag si trebuie sa se resemneze si sa se obisnuiasca sa traiasca singure. Ele pot deveni bolnave fizic si incapabile de a mai fi la fel de active ca in tinerete. Aceste schimbari pot contribui la instaurarea depresiei. In unele cazuri, anumite simptome pot fi un efect secundar al medicamentelor luate pentru vindecarea diferitelor afectiuni specifice varstei. Oamenii in varsta pot fi reluctanti in privinta recunoasterii simptomelor. Din aceasta cauza, de obicei ei nu-si trateaza depresia.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

Neurotransmitator - substanta chimica a organismului care da posibilitatea celulelor nervoase sa-si transmita mesajele. Sinonim: neuromediator. Un deficit intr-un neurotransmitator dat poate fi responsabil de o patologie.


Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.12.2011 23:30 
cred ca nu tei facut inteleasa imi pare rau pt tine dar tre sa ai incredere in dumnezeu
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie