Tulburari
Ce este depresia?
Un numar de oameni din ce in ce mai mare sufera de tulburari depresive. Costurile economice pentru tratarea acestei tulburari sunt destul de ridicate, dar suferinta caracteristica depresiei nu poate fi estimata. Simptomele depresive invalideaza functionarea normala a persoanei, producand durere si suferinta nu numai celor care se confrunta cu aceasta tulburarea serioasa, ci si celor din anturajul acestora. Depresiile majore deterioreaza atmosfera familiala si activitatea profesionala.
Cei mai multi oameni depresivi nu cauta nici un fel de ajutor cu toate ca majoritatea - chiar si cei a caror depresie este extrem de severa - poate fi ajutata.
Multumita anilor de cercetari, in prezent exista noi medicamente si terapii psihosociale (terapia cognitiv-comportamentala, terapia interpersonala etc.) care usureaza suferinta provocata de depresie. Din pacate, multe persoane nu vor sa recunoasca faptul ca depresia constituie o tulburarea tratabila. Daca esti de parere ca o persoana apropiata tie este un depresiv nediagnosticat, informatiile de mai jos te vor ajuta sa urmezi pasii care-i pot salva viata. Ce este tulburarea depresiva? Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile. Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza. Mare atentie pentru a nu confunda depresia cu o melancolie temporara. Persoanele care prezinta simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindeca imediat chiar daca isi doresc acest lucru. Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani. Un tratament corespunzator poate ajuta foarte multi oameni depresivi. Tipuri de depresie Tulburarile depresive se manifesta in diferite forme. Textele de mai jos descriu succint cele mai intalnite tipuri depresive. In afara formelor de mai jos, exista variatii in privinta numarului de simptome, severitatii si persistentei acestei tulburari. Depresia majora - se manifesta prin combinarea mai multor simptome care se intersecteaza cu abilitatea de a munci, de a studia, de a dormi, de a manca si de a simti placere fata de diverse activitati. Un asemea episod de "infirmitate psihica" se poate produce de cateva ori de-a lungul vietii. Distimia - este un tip de depresie mai putin sever ce implica simptome cronice care nu produc "infirmitati psihice" extrem de serioase, dar care impiedica persoanele in cauza sa nu functioneze cum trebuie sau sa nu se simta bine. Multi oameni care prezinta simptomele caracteristice distimiei pot experimenta un episod depresiv major de-a lungul vietii. Tulburari bipolare - constituie un alt tip depresiv cunoscut sub numele de tulburarea maniaco-depresiva. Mai putin predominanta fata de celelalte tipuri depresive, tulburarea bipolara se caracterizeaza prin schimbarile dispozitiei. Uneori aceste schimbari survin foarte rapid, dar de cele mai multe ori ele se produc gradual. Cand se afla in ciclul depresiv indivizii pot prezenta fie toate simptomele caracteristice depresiei, fie pot sa nu prezinte nici unul din simptome. In ciclul maniacal persoanele pot fi superactive, extrem de vorbarete, manifestand o mare cantitate de energie. Mania afecteaza modul de gandire, rationamentele si actele comportamentale sociale. Simptomele depresiei si maniei Persoanele depresive pot sa nu experimenteze fiecare simptom din cele pe care le vom enumera mai jos. Unii resimt mai multe simptome, altii mai putine. Severitatea simtomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata. Depresie:
Manie:
Dictionar de termeni Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro
Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Psihologie": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1996; www.universenciclopedic.ro Manie - stare de excitatie psihomotorie si de exaltare psihica, asociata cu logoree, euforie si turbulenta. Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
06.12.2011 16:41
depresie
BUNA NAS FI DE PARERE CA SE VINDECA AM IN JUR LA UN AN DE CIND SCULINDUMA IN FIECARE DIMINEATA CUM MA IMBRAC MI SE UDA HAINA PE SUB BRAT UNDE DE ASTFEL SE VEDE FOARTE URIT..NU POT SA SCAP DE ACEASTA PROBLEMA MA GINDESC MEREU DOAR LA LUKRUL ACESTA CA TRANSPIR SI NA M SA POT NICIODATA SA MA IMBRAC INTR O HAINA DE CULOARE DESCHISA NU MAI POT...RASPUNDETI VA ROG
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |