Menstruatia
Ce este sindromul premenstrual?
Milioane de femei intampina simptome de balonare, oboseala inexplicabila si o sensibilitate a sanilor inainte cu cateva zile de ciclul menstrual. Daca aceste simptome iti sunt cunoscute, este foarte posibil sa suferi de sindromul premenstrual.
Sindromul premenstrual este un termen folosit pentru a descrie varietatea de simptome care intervin in viata unei femei inainte cu doua saptamani de menstruatie. De obicei, aceste schimbari fizice, emotionale si comportamentale inceteaza odata ce menstruatia s-a instalat.
Cum se manifesta el? Sindromul premenstrual se manifesta printr-o multitudine de simptome, insa foarte putine femei se confrunta cu toate la un ciclu menstrual. Simptomele fizice:
Simptomele emotionale:
Cand apare si care sunt factorii care-l agraveaza? Sindromul premenstrual poate sa apara oricand intre pubertate si menopauza, iar simptomele se pot inrautati pe masura ce inaintezi in varsta sau in cazul unor situatii stresante. In cazuri de instabilitate hormonala cum ar fi pubertatea, nasterea, pierderea unei sarcini sau avortul, simptomele se pot agrava. De asemenea, schimbarea metodei de contraceptie poate constitui un motiv ca sindromul premenstrual sa-ti dea batai mai mari de cap. Sindromul premenstrual vs. disfunctia disforica premenstruala Multe femei experimenteaza cateva dintre simptomele asociate sindromului premenstrual la un moment dat in viata lor, insa nu se poate spune ca fiecare sufera de acest sindrom. Institutul National de Sanatate estimeaza ca 75% dintre femeile care au menstruatie intampina si unele forme ale sindromului premenstrual. 10% dintre femei se confrunta cu o forma severa a simptomelor, fapt care le impiedica sa indeplineasca acivitatile cotidiene. Aceasta forma severa poarta numele de disfunctia disforica premenstruala (DDP). Cauze Cu toate ca a fost descoperit de mai bine de 70 de ani, nu se cunosc foarte multe "detalii" despre acest sindrom. Cauza exacta care-l declanseaza nu este cunoscuta, insa expertii avertizeaza cu privire la cativa factori care contribuie la instalarea sau agravarea acestui sindrom. 1. Schimbarile hormonale: cand nivelul estrogenului si a progesteronului scade organismul este mai sensibil la aceste schimbari. 2. Utilizarea insuficienta a serotoninei (un neurotransmitator), ceea ce determina instalarea anxietatii si depresie. 3. Regimul alimentar are un rol foarte important. Expertii au observat o corelare intre simptomele sindromului si deficienta de calciu, vitamina A, E si B (ajuta la producerea serotoninei). De asemenea, sarea (retine apa in organism), alcoolul si cafeina iti pot inrautati starea. 4. Depresia. Femeile predispuse sau care se confrunta cu stari depresive prezinta o accentuare a simtomelor sindromului premenstrual. 5. Ereditatea. Daca ai in familie cazuri, te vei confrunta si tu cu acest sindrom. 6. Copiii. Femeile care au nascut mai multi copii prezinta un risc crescut de a experimenta simptome mai severe. 7. Activitatea fizica. Sedentarismul creste riscul de aparitie a sindromul premenstrual. Articole utile Remedii naturiste pentru usurarea sindromului premenstrual Amenoreea sau absenta menstruatiei Durerile si crampele menstruale
de
TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
27.06.2010 18:29
:)
Ne-am lamurit, e insarcinata :).
Sunt aproape disperat, dar si fericit, un amestec de sentimente care ma face sa mi se invarta capul. Sunt ingrijorat pentru ca mai am de munca pana sa pot sa fiu cap de familie. Ca idee, ma simt oarecum impacat, ca nu ma incadrez in situatiile de prostie sau lipsa de control, care duc la sarcini intamplatoare. Am facut amor in a saptea spre a opta zi de cand i-a inceput cicliul , am facut asa de sute de ori, si de sute de ori ne-am bucurat de orgasme si multa dragoste, problema e ca acum cred ca m-am perfectionat :))), mda. Am studiat despre avort, sunt pentru, nu stiu daca si ea, dar numai sa nu fie deja format copilul, mai bine sa ne luptam sa-l crestem decat sa fim ucigasii lui.
26.06.2010 16:53
:(
Buna ziua,
Exista sanse mari ca fata sa aiba sindrom premenstrual si sa astepti pana se implinesc 35 de zile de la fosta ovulatie si sa nu ii apara ii vina ciclul si sa te trezesti tatic ? :D Oricum va face un test de sarcin in ziua 36 sa scapam de stres :), dar am nevoie sa aflu asa, pentru cunostiintele mele, chiar daca aflu maine cand face testul :).
19.02.2010 11:57
19.02.2010
MA REGASESC FOARTE MULT IN CELE DESCRISE MAI SUS.LA 2 LUNI DUPA CE AM IMPLINIT 35 DE ANI AM INCEPUT SA AM APROAPE TOATE SIMPTOMELE DESCRISE.PANA ATUNCI TOTUL ERA OK.
29.01.2010 15:09
...
tot ce am citit mi se pare ca este destul de complet!imi este de ajutor cat de cat !multumesc.
21.12.2009 13:52
SPM
articolul citit mi se pare ca este destul de complet si ajuta o persoana daca are intrebari despre acest sindrom ... am mai citit informatii si in alte reviste si ar mai fi niste lucruri de adaugat...insa pentru simpla informatie mi se pare de ajutor...
30.09.2009 12:20
fibroadenom
am un fibroadenom mobil de 5cm.stie cineva ce trebuie facut?am incercat cu tratament si nu merge.la ce clinica si la ce medic sa merg?va rog sa ma lamuriti ca nu stiu unde sa merg.
23.09.2009 17:14
sindrom premenstrual
eu am cu 2 sapt inainte de ciclu simtome care ma indispun cum ar fi:greata,durere de muschi in tot corpul,diaree,dureri de burta si de cap.
18.07.2009 19:41
buna am si eu niste simptome mi s-au umflat sanii cosuri la greu si ciclu imi intarzie de 2 sapt aceste simptome le am de 10 zile ...oare o sa imi vina ciclu curand
18.09.2007 21:21
Minstruate.
Buna,Si eu am acela-si simtome.Ce tratament exista pt balonare ,crampe......etc.
Anticipat,Adriana e-mail:Despina24@hotmail.com
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |