Alimentatia si sanatatea
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?
Te ametesti printre diete si nu stii la care sa te opresti? In primul rand afla ce anume trebuie sa contina o dieta echilibrata pentru a face alegerea cea mai potrivita.
Sanatatea ta depinde in foarte mare masura de alimentatia pe care o adopti si de modalitatea in care organismul tau asimileaza nutrientii. Care sunt partile de baza ale unei diete sanatoase?
1. Trebuie sa contina suficiente fibre si un numar insemnat de micronutrienti, inclusiv vitaminele si mineralele atat de necesare pentru sanatatea organismului. 2. Echilibrat inseamna ca trebuie sa ai din toate cate putin: grasimi, proteine, carbohidrati si micronutrienti. De cate grasimi are nevoie organismul? Tesuturile grase ale organismului sunt formate aproape in totalitate din trigliceride. Depozitate sub forma de grasimi, ele reprezinta si cea mai importanta sursa de energie a organismului. Grasimile se gasesc in alimente precum untul, margarina, uleiuri din plante, fructe oleaginoase, untura, carnuri, ulei de cocos, de palmier, lapte gras, seu, unt de cacao, ciocolata, etc. Necesarul de grasime Pentru femei: 30-40 g/zi Pentru barbati: 40-50 g/zi De cate proteine are nevoie organismul? Proteinele trebuie sa consituie o parte din dieta noastra zilnica, fiind nutrientii usor de asimilat prin hrana vegetala si animala. Ele raspund necesitatilor celor trei functiuni fundamentale ale materiei vii: nutritie, crestere si reproducere. Surse de proteine (fiecare portie contine 10 g proteine) Animale: 70 g de branza de casa; 40 g de branza; 2 oua medii; 30 g carne de vita sau pasare; 50 g carne de peste; 200 ml iaurt; 300 ml lapte. Vegetale: 100 g paine integrala; 90 g cereale integrale; 90 g boabe de fasole gatite; 150 g linte; 300 ml lapte de soia; 2 cani de orez fiert la abur; 50 g nuci. Necesarul de proteine Pentru persoanele sedentare: 0,75 g/zi Pentru persoane moderat active: 1,00 g/zi Pentru persoane foarte active: 2,00 g/zi De cati carbohidrati are nevoie organismul? Carbohidratii furnizeaza energie organismului, fibre care previn diverse boli, precum si aroma si consistenta mancarii. Cele mai importante surse de carbohidrati sunt: cerealele, cartofii, fructele si legumele. Necesarul de carbohidrati: 4-12 g/zi. Un criteriu bun de clasificare a alimentelor, daca vine vorba despre glucide este indicele glicemic al acestora (se refera la cresterea concentratiei glucozei sanguine), acesta fiind un indicator al vitezei de resorbtie sau de absorbtie a glucidelor consumate. Cateva exemple de indice glicemic Indice glicemic scazut (mai mic de 50): grepfrut (26), boabe de fasole (15), linte (29), alune (13), boabe de soia (15). Indice glicemic mediu (intre 50-70): ananas (66), stafide (64), porumb (59), chips-uri (51), tarate (51). Indice glicemic ridicat (peste 70): fulgi de porumb (80), orez brun (80), morcovi (92), cartofi copti (98).
de
Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
06.08.2010 13:56
aiuristic
cam aiuristic scris articolul.de fapt,nu imi este de ajutor fiindca e redactat doar ptr a umple spatiul si avea trafic...oribil!daca nu ai un minim de cunostinte,nu pricepi nimic..rusine!!!
24.06.2010 11:17
mafia pariurilor
numai 12 grame de carbo pe zi? pe kilocorp sau cum pana mea ?
22.06.2010 00:58
...
parerea mea e ca asta si-a facut o descriere buna...ne pare rau pentru tine``sau nu:)))
despre articol...excelent!!:D
21.03.2010 20:07
sugeti-mi pula de tocilari
SUGEAMIATIPULA DE TOCILARI CACATI LUAVAS MAMELE IN PULA LABAGII DRACU FUTUVA IN GURA DE POPONARI SI CURVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27.01.2010 16:44
naspa
4 gr de carbo?poate la kg corp:))
05.04.2009 16:01
aiurea
si un gandac mananca mai mult de 4g de carbohidrati pe zi. de ce nu verificati ce publicati? sau nu va pasa?
04.02.2007 20:45
Nu sunteti destul de expliciti!!!!
Pentru comentariu anterior, nu de fapt nu este nici o gresala, doar au uitat sa mentioneze ca acest 1,00g(sau 4-12g in cazul glucidelor) se inmulteste cu greutatea corporala si astfel obtii necesarul zilnic de proteine sau glucide pentru o zi.
01.02.2007 13:01
nu cumva e o greseala ????
la proteine, spuneti ca necesarul pt. pers. moder. active e de 1,00 g/zi ?????
Inseamna ca ar trb sa mancam DOAR 7g de brza/zi (adica o lingura), sau 5 g peste !!!!, sau 20 ml lapte (adica o lingura..!!!!!)
Unde e greseala ????
Iar la carbohidrati, indicele glicemic nu ajuta sa stim cat treb sa mancam pe zi..!!!!!
silviu
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |