Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea ochilor
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Ingrijirea ochilor > Ce tip de conjunctivita am contactat?

Ce tip de conjunctivita am contactat?

Conjunctivita este o afectiune a ochiului foarte des intalnita. Daca nu este de tip cronic, atunci conjunctivita se trateaza usor, insa, pana se vindeca, este mai iritanta si da o senzatie de disnconfort mult mai mare decat orice afectiune mai grava.


Conjunctivita este o inflamare a conjunctivei, adica a membranei mucoase care acopera albeata ochiului si partea interioara a pleoapei. De obicei, afecteaza ambii ochi in acelasi timp, dar se poate intampla sa afecteze doar un ochi la inceput si dupa o zi sau doua sa-l afecteze si pe celalalt. Conjunctivita se imparte in multe tipuri, insa cel mai des intalnite sunt cele de tip virotic, alergic si bacterial.

Simptome ale conjunctivitei virotice

In perioada rece a anului este cel mai probabil sa contactezi o conjunctivita virotica. "Virusii sunt peste tot, ei ne inconjoara. Saprofitii pe care ii avem pe suprafata corpului nu ne afecteaza atata timp cat rezistenta corpului este buna. Atunci cand ne este frig, de fapt se creeaza un dezechilibru in organism, care nu mai este capabil sa se protejeze si acesti microbi devin virulenti pentru noi, provocandu-ne o afectiune: catarala in zona faringelui, de exemplu, a mucoasei nazale sau a mucoasei ochilor, aceasta fiind de fapt conjunctivita", explica Larisa Nesterovski, medic specialist oftalmolog la Optiplaza.

Conjunctivita virotica este contagioasa si este asociata cu o raceala in mod normal. De obicei este provocata de virusul care afecteaza si rino-faringele. Acest tip de conjunctivita se transmite foarte usor de la o persoana la alta. In general, vederea persoanei care a contactat conjunctivita de tip virotic nu este afectata, ochiul prezentand o roseata moderata si o secretie scazuta.

Semne de conjunctivita bacteriana

Cel mai des tip de conjunctivita este cea bacteriana, provocata de streptococi sau stafilococi. Aceste organisme pot sa provina de pe pielea pacientului sau din tractul respirator superior ori pot fi contactate de la o alta persoana cu conjunctivita.

Medicul specialist Larisa Nesterovski spune ca "spre deosebire de cele virale si alergice, conjunctivitele bacteriane se caracterizeaza printr-o secretie extrem de abundenta, fiecare pacient descriind-o ca fiind extrem de 'galagioasa', iritanta. Toti se plang de jena, de senzatie de purit sau de corp strain si, mai ales, de aceasta secretie purulenta, care practic lipseste in cazul conjunctivitelor alergice. Daca e sa vorbim de roseata, atunci congestia conjunctivala este pronuntata in cazul celor bacteriene, mai mult spre fornixuri, spre periferie. In cazul celor virale e putin pronuntata, in cazul conjunctivitei alergice aproape ca nu exista".

Conjunctivita alergica

Cei care au diferite alergii au facut, cu siguranta, o astfel de conjunctivita o data in viata. Aceasta afectiune se prezinta aproape mereu cu o prima senzatie de mancarime. In mod normal, exista si alte simptome alergice, cum ar fi cele intalnite la rinita alergica - nas umed si infundat - sau gat uscat si care te jeneaza si o tese seaca. Vederea iti este afectata foarte rar in cazul conjunctivitei alergice. In urma unei examinari microscopice, diagnosticul este confirmat prin lipsa semnelor unei infectii.

"Exista substante care provoaca o reactie, odata patrunse in organism, insa nu trebuie neaparat sa fie la nivelul conjunctivei. Se pot manifesta prin eruptii sau edemuri. Conjunctivita alergica apare atunci cand este un contact direct cu o substanta alergogena. De exemplu, primavara polenul de flori sau produsele cosmetice, cremele, demachiantele", explica Larisa Nesterovski.

Clasificarea conjunctivitei nu se opreste aici. Tratatele de medicina iti prezinta o suita de alte tipuri, cu nume cunoscute numai de specialisti si pe care ar fi si greu sa le contactezi, daca ai un stil de viata normal.

In caz de conjunctivita, cel mai bine este sa te prezinti la un laborator de specialitate, pentru o analiza speciala, un examen citologic, bacteriologic si virusiologic. Larisa Nesterovski precizeaza ca, pentru depistarea agentului etiologic, se recolteaza secretia din ochi dimineata inainte de a te fi spalat pe fata.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.01.2012 14:23 
iritantatie ale ochiilor
o mancarime insuportabila.. si inflambarea ochiilor...[...as vrea sa aflu cum se poate trata..deoarece in ultimul timp..m-a afectat foarte mult aparitiia lor , si ..vreau sa o tratez cat mai repede posibil
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie