Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alergii alimentare
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Alergii alimentare > Ciocolata: alergen sau nu?

Ciocolata: alergen sau nu?

Alergia provocata de ciocolata sau de cacao este rar intalnita chiar daca exista unii oameni ce pretind ca sunt alergici. Un studiu de ultima ora facut in State a demonstrat ca a fost testat pozitiv numai unul din 500 de oameni care au pretins ca sunt alergici la ciocolata.
Unii se grabesc sa traga concluzia ca sunt alergici bazandu-se pe durerile de cap si pe migrenele aparute in urma consumarii acestui aliment. Aceste reactii pot aparea in urma unei intolerante sau sensibilitati intense fata de ciocolata, neconstituind, de fapt, simptome specifice unei alergii alimentare.

De asemenea, este posibil ca aceste reactii adverse sa fie produse de ingredientele adaugate ciocolatei - lapte, soia, lecitina, gluten, nuci sau alune.


Substantele chimice din ciocolata

Exista aproximativ 380 de substante chimice cunoscute, integrate in procesul de preparare al ciocolatei. Efectele mai mult sau mai putin placute declansate in urma consumului de ciocolata pot fi atribuite urmatoarelor substante:

  • cafeina - actioneaza asupra sistemului nervos central; prezinta proprietati diuretice; se utilizeaza in scopul imbunatatirii activitatii mentale si a ameliorarii anumitor forme de cefalee;
  • teobromina - alcaloid extras din semintele arborelui de cacao; are o actiune puternic diuretica si fiind un stimulent cardiac;
  • flavonoide - substante chimice benefice aparatului cardiovascular;
  • feniletilamina - afecteaza in mod direct starea de spirit cauzand initial o ridicata stare emotionala urmata de o decadere emotionala. Ea determina marirea presiunii sangvine, cresterea nivelului de zahar in sange, dand nastere starilor de agitatie, alerta, dar si de satisfactie mentala.


Reactii posibile

Cercetatorii au descoperit in ultimile decenii ca ciocolata poate fi vinovata de cefalee, obezitate, arsuri la stomac, iritatii rectale, probleme coronariene, probleme emotionale precum aparitia sentimentelor de manie, irascibilitate, confuzie si chiar depresie.

Cafeina, substanta stimulanta, poate genera anxietatea, tulburari legate de somn, stare de agitatie, dificultati de concentrare. Cefaleea si starea de oboseala permanenta sunt de obicei simptome caracteristice persoanelor ce exagereaza in consumul de cafeina. Cu toate ca, procentual vorbind, cafeina din ciocolata este mai redusa decat cantitatea din cafea, daca se suprapune peste un fundal extenuat, poate amplifica starile neplacute.

Teobromina - Substanta sub forma de cristale incolore, cu gust amar, extrasa din boabele de cacao, nucile de cola, frunzele de ceai sau obtinuta pe cale sintetica si folosita in medicina (ca diuretic si vasodilatator)- poate afecta starile emotionale ca un antidepresiv natural.

Flavonoidele - regasite si in alte alimente (propolis, vin rosu, diferite tipuri de cacao) intretin sanatatea cardiovasculara, avand rol de vasodilatator; de asemenea, influenteaza puterea de concentrare si memoria, prevenind sindromul oboselii cronice.


Beneficiile aduse de consumul ciocolatei

Consumata moderat, ciocolata are si beneficii asupra sanatatii - ea poate reduce riscul confruntarii cu afectiunile si bolile cardiovasculare si creste longevitatea.


Ciocolata si anxietatea

Multi dintre noi cunoastem deja influenta ciocolatei asupra starilor noastre de spirit. Stiai insa ca acest aliment are repercusiuni directe asupra anxietatii? Feniletilamina produce cresteri si descrestari emotionale. Teobromina, chiar daca lucreaza ca un antidepresiv natural, nu contracareaza efectele feniletilaminei.


Feniletilamina

Feniletilamina, similara amfetaminei, este o substanta chimica produsa de organismul nostru. Cercetatorii din State sunt de parere ca organismul secreta aceasta substanta in momentul in care suntem indragostiti; astfel, din cauza ei, starea emotionala asociata iubirii creste in intensitate. Intr-o perioada se credea ca si ciocolata genereaza senzatii asemanatoare din cauza gramajului de feniletilamina.

Se crede ca feniletilamina produce migrene; ea determina dilatarea vaselor sangvine din creier si astfel apar durerile de cap.

Similitudinile pe care le prezinta cu amfetamina au dus la parerea unanima a cercetatorilor ca aceasta substanta este responsabila cu schimbarea starilor de spirit. Ca si in cazul amfetaminei, feniletamina produce o crestere initiala a intensitatii emotiilor, urmata, insa, la un moment dat de o revenire (descrestere) la starea initiala.


Teobromina

Teobromina este un alcaloid, fiind folosita drept stimulant. Cu toate ca nu are efectele puternic stimulante ale cafeinei, teobromina mareste pulsul, iar renuntarea la consumul alimentelor care contin aceasta substanta poate genera cefalee.


Anandamida

Cantitatea de anandamida dintr-o ciocolata poate actiona asupra creierului precum celebrul THC (tetrahydrocannabinol) din marijuana. Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate Mintala din State au demonstrat ca o singura persoana trebuie sa manance 15 de kilograme de ciocolata pentru a obtine efecte asemanatoare marijuanei.


Tiramina

Tiramina este un aminoacid care determina dilatarea si contractia vaselor de sange, generand, de asemenea, migrene.


Zaharul

Efectele zaharului asupra starii de spirit sunt controversate. Unii cercetatori sustin ca zaharul determina cresterea nivelului de serotonina (compus chimic implicat in aparitia cefaleei migranoase, a depresiei si a insomniei). Altii sustin ca zaharul produce o crestere initiala a insulinei urmata de o descrestere rapida cateva momente mai tarziu. Descresterea rapida a nivelului de insulina genereaza secretarea in exces de adrenalina si cortizol - doi hormoni ce pot amplifica starea de anxietate.


A incuraja sau nu consumul de ciocolata?

Cu toate informatiile contradictorii privind compozitia chimica a ciocolatei, probabil esti nedumerit. Cum se intampla cu majoritatea alimentelor, trebuie sa-ti dai seama singur cum anume si in ce masura te afecteaza ciocolata. Poti descoperi ca o cantitate redusa nu are efecte majore asupra starii tale de sanatate, in timp ce o cantitate mai mare te afecteaza in mod vizibil. Ingredientele ciocolatei sunt responsabile de aparitia posibilelor migrene, arsuri, insomnii, schimbari subite de spirit, anxietate etc. Numai tu esti in masura sa decizi cat de mult si in ce interval de timp poti consuma ciocolata.


Plimbari versus ciocolata

  • Arderea caloriilor - Plimbarea timp de o ora arde caloriile dintr-un baton de ciocolata; un baton mediu de ciocolata contine in jur de 350 de calorii.
  • Arderea grasimilor - Ciocolata contine grasimi; plimbarile ard grasimile. Mai stai pe ganduri?
  • Plimbarile nu se topesc...
  • Starea de fericire - Atat ciocolata, cat si aparent banalele plimbari conduc la eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii). Dupa ce te plimbi insa, nu ai nici un fel de regret, suplimentar arzi si calorii.
  • Alergiile - in timp ce multe persoane isi sustin ca sunt alergici la ciocolata, alergiile la exercitii si plimbari sunt inexistente.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.03.2010 14:42 
ciocolata
ai mancat cat o purcea grasa d-aia ti s-a facut rau
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie