Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor

Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor

Consumul a cinci sau chiar mai multe mese pe zi de fructe si legume colorate constituie o parte din planul unei vieti sanatoase. De ce? Pentru ca fructele si legumele colorate asigura necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o buna functionare a organismului si energie optima, protejeaza impotriva efectelor imbatranirii si reduce riscul de cancer si boli cardiovasculare.
Este esential sa consumi legume si fructe de diverse culori pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor alimente.


Codul culorilor

Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) - legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:
  • reducerea riscului de cancer;
  • influenteaza benefic tractul urinar;
  • imbunatateste memoria;
  • asigura o imbatranire lenta si naturala.

De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.

Fructe si legume de culoare albastra / rosu inchis
  • afine;
  • coacaze negre;
  • prune uscate;
  • boabe de soc;
  • smochine;
  • struguri;
  • prune;
  • stafide;
  • sparanghel rosu inchis;
  • varza rosie;
  • vinete;
  • andive;
  • piper negru;
  • cartofi rosii;


Verde (pentru o sanatate de fier) - legumele de culoare verde au o mare concentratie de substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor antioxidante. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
  • reducerea riscului de cancer;
  • asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
  • intareste osatura si dintii.

Fructe si legume de culoare verde
  • avocado;
  • mere verzi;
  • struguri verzi;
  • kiwi;
  • lamai verzi;
  • pere verzi;
  • anghinare;
  • arugula (planta cu frunze mici, verzi, foarte populara in bucataria italiana);
  • sparanghel;
  • broccoli;
  • varza de Brussels;
  • varza chinezeasca;
  • fasole verde;
  • telina;
  • castraveti;
  • andive;
  • verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc);
  • praz;
  • ceapa verde;
  • bama / okra;
  • mazare;
  • ardei verde;
  • spanac;
  • Zucchini (face parte din familia dovleceilor);


Alb (pentru vitalitate) - fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice. Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:
  • reducerea riscului de cancer;
  • combate bolile de inima;
  • mentine colesterolului din sange la nivel normal.

Fructe si legume de culoare alba / cafenie
  • banane;
  • pere galbene;
  • curmale;
  • nectarine;
  • piersici;
  • conopida;
  • usturoi;
  • ghimbir;
  • jicama;
  • ciuperci;
  • ceapa;
  • pastarnac;
  • cartofi;
  • gulii;
  • porumb.


Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) - fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:
  • mentinerea unei inimi sanatoase;
  • asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
  • intarirea sistemului imunitar;
  • reducerea riscului de cancer.

Fructe si legume de culoare galbena / portocalie
  • mere galbene;
  • caise;
  • pepene galben;
  • agrise;
  • smochine;
  • grepfrut;
  • lamai;
  • nectarine;
  • portocale;
  • mango
  • papaya;
  • piersici;
  • pere galbene;
  • curmale japoneze;
  • ananas;
  • mandarine;
  • morcovi;
  • ardei galbeni;
  • cartofi;
  • dovleac;
  • porumb;
  • rosii galbene;


Rosu (pentru sanatate si vitalitate) - fructele si legumele de culoare rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente benefice asupra organismului tau. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
  • mentinerea unei inimi sanatoase;
  • imbunatateste memoria;
  • reducerea riscului de cancer;
  • influenteaza benefic tractul urinar;

Fructe si legume de culoare rosie
  • mere rosii;
  • portocale rosii;
  • cirese;
  • merisor;
  • struguri rosii;
  • grepfrut rosu;
  • rodii;
  • zmeura;
  • capsune;
  • pepene rosu;
  • sfecla rosie;
  • ardei rosu;
  • ridichi;
  • ceapa rosie;
  • cartofi rosii;
  • rosii.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.06.2011 14:16 
APRECIERE
FOARTE IMPORTANT,DE STIUT!
  03.06.2011 14:15 
apreciere
fOARTE IMPORTANT DE STIUT!
  01.06.2011 15:06 
...
frumos!si interesant....
  01.06.2011 15:04 
perfectiunea cuorilor
FOARTE INTERESANT...multumim,inca o data!
  14.08.2010 16:13 
super
super tare multumim ptr informatii
  02.09.2007 00:03 
foarte interesant si de retinut
  04.06.2007 11:06 
sanatate
pare interesanta recomandarea1
  22.07.2006 10:33 
...
foarte interesanta informatie. Va multumim!
  20.07.2006 14:58 
Patrunjel
Ati uitat sa amintiti la culoarea verde pe cea mai benefica verdeata existenta pe suprafata pamantului - PATRUNJELUL.
  01.02.2006 15:27 
Multumim pt informatii
Eu zic o dieta sanatoasa ne face viata mai frumoasa. Eu mi-am facut un test de aflare a varstei reale si am aflat ca sunt mai batrana cu 9,2 ani. Asta pt ca mananc tot felul de prostii si nu fac sport decat cand imi aduc aminte (cel mult de 2 ori pe luna). Este bine de tinut minte fiecare fruct si leguma ce contine pt a varia cat mai mult alimentatia . Daca vrea cineva sa faca testul il gaseste la pagina: http://www.realage.com/ La sfarsitul testului iti recomanda ce alimente sa mananci. Oricum fara topsanatate.ro nu am sti atat de multe despre o viata cat mai sanatoasa. Multumesc!
  19.01.2006 17:48 
secretul mentinerii si scaderii uncet-incet a greutatii corporale este ca dupa ora 18 sa nu mai mananci nimic decat de baut un ceai neindulcit,in rest pentru a nu risc o devitaminizare sau demineralizare, se complecteaza du produse naturale din comert
  19.01.2006 17:48 
Super articol...scurt, concret si util!
  19.01.2006 17:48 
Mesaj pentru basalic gina
Gina, eu ma mentin de 9 ani cu un regim sanatos:carne(peste,pui,curcan,vita),lactate cat de slabe(branza dulce,iaurt,lapte),legume si fructe din plin.Dulciuri(ciocolata)rar precum moft!Totul gatit la cuptor,gratar,fiert.Cheia:portii mici si multa miscare.Seara ceva usor inainte de somn cu 2-3ore. Ai incredere ca asa reusesti!Toate bune!
  19.01.2006 17:48 
Gina, Incearca sa nu mai mananci dupa ora 4 decat fructe acre sau putin dulci, sa bei ceaiuri nu prea indulcite( doar cu miere)sau daca nu e prea devreme incearca sa nu mai mananci nimic dupa 7. Asigura-te ca faci destul exercitiu saptamanal(de fapt asta e si secretul mentinerii) si cat mai putine grasimi, prajeli, fripturi, mancarurile cu sosuri. Prefera mancarurile fierte, coapte, calite( nu prjite in ulei) Elimina zaharul pe cat posibil, iar daca simti ca vrei sa rontai ceva alege ardeii rosii si verzi, morcovii, fructele nu prea dulci s.a. Ti-as mai spune multe dar nu am loc. Succes!
  19.01.2006 17:48 
Multumim pentru articol, este deosebit de folositor.
  19.01.2006 17:48 
buna
buna!ewu am slabit 30 kg in 6 luni iar acum mi-e foarte greu sa ma mentin,nu stiu ce sa mai fac vreau si eu un sfat de la voi.nu vreau sa mai am iar90 kg va rog ajutati-ma.!!!!!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie