Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Nutritie
Home > Stil de viata > Nutritie > Cofeina - inofensiva sau nu?

Cofeina - inofensiva sau nu?

In zilele noastre, cofeina este o substanta extrem de utilizata, atat de adulti, cat si de copii. Cei mari nu se pot trezi dimineata fara sa bea o ceasca de cafea, iar copiii consuma in mod obisnuit Cola sau alte bauturi cofeinizate.
Cofeina si creierul uman 

Marea intrebare legata de cofeina vrea sa ofere un raspuns privind actiunea acestei substante. Deci : este cofeina buna sau nu ? Din pacate, nu exista un raspuns universal-valabil. Totul depinde in principal de cum reactioneaza fiecare organism la cofeina. Unele persoane se simt mai vesele, mai vioaie si mai sociabile, incercand chiar o stare de euforie. 

Alte persoane devin insa iritabile si anxioase, capata dureri de cap sau risca atacuri de panica dupa ce consuma cofeina.
Trebuie retinut si faptul ca majoritatea celor ce consuma foarte des cofeina risca sa devina dependenti, lucru valabil si in cazul copiilor. Totusi, desi cofeina prezinta unele insusiri ale drogurilor, implicatiile acestei dependente nu sunt grave, arata doctorii.
In creier, cofeina actioneaza ca un stimulent indirect. Ea blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina, care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma. Molecula cofeinei se aseamana cu adenozina si poate "pacali" creierul, substituind-o pe aceasta. Ca urmare, adenozina este incapabila sa inabuse neurotransmitatorii "insufletitori", ca dopamina, iar creierul ramane intr-o stare permanenta de excitabilitate. 


De cata cofeina avem nevoie si in ce produse o gasim? 

Efectele benefice ale cofeinei sunt sporirea atentiei si a concentrarii, inlaturarea oboselii si micsorarea timpilor de reactie. Totusi, studiile au aratat ca si dozele mici de cofeina au aceste efecte, nefiind necesara ingurgitarea unor cantitati uriase.
Doza optima de cofeina este de 100 pana la 200 mg - una pana la doua cesti de 140 g. Le poti distribui in doua segmente orare: dimineata si la sfarsitul dupa-amiezii, cand efectul cofeinei dispare. Dozele mai mari nu dau rezultate mai bune, uneori fiind chiar contraproductive. 

Pe langa cafea, si ceaiul este un depozitar util de cofeina. Desi contine doar 60 mg de cofeina (cam la jumatate fata de cafea), o ceasca de ceai te poate ajuta sa iti inviorezi pe loc creierul si sa iti imbunatatesti performantele. Cercetatorii britanici au aratat intr-un studiu recent ca subiectii care au baut doar apa in decursul unei zile au avut performante slabe, pe cand cei care au baut ceai sau cafea si-au mentinut atentia si activitatea cognitiva optima pe tot parcursul zilei. Cel mai important, insa, impactul benefic asupra creierului a putut fi observat extrem de rapid - dupa numai zece minute de la inghitirea bauturilor cofeinizate. Totusi, cercetatorii nu pun aceasta inviorare exclusiv pe seama cofeinei, luand in calcul si alti compusi activi din ceai sau cafea. 


Cele trei mari surse de cofeina 
 
  • Cafeaua - in jur de 70 mg la 100 ml de cafea preparata
  • Ceaiul - in jur de 18 mg de cofeina la 100 ml de ceai preparat
  • Cola - in jur de 14 mg la 100 ml
     


  • Informatii preluate din cartea "Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului", de Jean Carper, Editura Curtea Veche   

    Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
      05.01.2012 17:40 
    beti cafea
    daca doriti o viata frumoasasi scurta beti multa cafea va spune un specialist
      05.01.2012 17:38 
    beti cafea
    daca doriti o viata frumoasasi scurta beti multa cafea va spune un specialist
      06.02.2010 15:50 
    De la o cescuta la 3 cani
    Ai felicit pe cei care fac parte din categoria celor bea cafea si zic ei ca numai o cescuta pe zi.Asa am inceput si eu acum 4 ani cu o ceasca pe zi la recomandarea medicului de familie care la un control de rutina mi-a gasit tensiunea 9 cu 6.Zis si facut am inceput sa beau cafea ( o ceasca pe zi) aproximativ 6 luni ,dupa care aceasta ceasca s-a facut cana si cana s-a facut un litru pe zi.Pana cand intro-o seara am ingenunchiat din cauza unei ameteli outernice cu lesin.M-am speriat putin am mers la urgetnte ,acolo mi sa facut un EKG si mi sa spus ca este vorba de o tahicardie.Nu am avut si nici nu am probleme cu inima pentru ca aceasta tahicardie a fost urmarea consumului excesiv de cafea.In timpul zilei ma simnteam foarte agitat (desi plin de energie ) de la cofeina, numai ca sistemul meu nervos nu a mai vrut sa reziste stresului zilnic si litrului de cafea.M-am lasat imediat de acest viciu cu dureri de cap si o stare de presiune in cap care a durat cam 4 zile (tratata cu paracetamol) si acum ma simnt excelent ,mai ales ca varsta de 32 de ani imi permite sa mai fac si cate un pic de sport .In urma starii de rau mi s-a prescris Tonontil-n un supliment foarte bun mai ales pentru cei care incerca si senzatii de anxietate( nu are contraindicatii il consuma sportivii de performanta) si omega 3 din ulei de somon 1 pe zi.Mentionez ca mi-am facut analize complete si au iesit bune.Multa sanatate si sper ca sa invatam cate ceva unul de la altul.
      26.12.2009 22:37 
    Chiar asa?
    Cateva efecte ale cofeinei: 1.Cofeina determina cresterea pulsului cardiac,a tensiunii in vase.Ea e raspunzatoare de spasmele coronare(care la randullor sunt raspunzatoare de 20% din atacurile de cord fatale) 2.Cofeina stimuleaza excretia hormonilor de stres. 3.Tulburari emotionale(anxietatea si iritabilitatea).In loc sa creasca activitatea mentala,cofeina determina de fapt scaderea fluxului sanguin catre creier cu pana la 30%. 4.Variatii ale nivelului de zahar din sange. 5.Probleme gastro-intestinale.Cafeaua are PH acid si stimuleaza secretia de acid clorhidric. 6.Deficiente de nutritie.Cafeaua inhiba absorbtia unor substante nutritive si duce la eliminarea prin urina a calciului din organism,a potasiului,magneziului,fierului,etc. Simptome ale consumului de cafea: -Indigestie acida -Anxietate,nervozitate -Candida sau probleme fungice -Colita,sau alte simptome de iritabilitate a intestinelor. -Diabet sau hipoglicemie -Ameteala,sindromul Meniere(tiuit in urechi) -Guta(nivel crescut de acid uric) -Boli cardiace sau palpitatii -Tensiune sanguina crescuta -Insomnie -Probleme renale(inclusiv pietre la rinichi) -Boli ale ficatului,probleme biliare(pietre biliare) -Migrene pe fond vascular -Osteoporoza(deoarece cafeaua este acida,pierdem calciu(care este alcalin),la fiecare cafea bauta. -Ulcer,arsuri stomacale,hernie hiatala -Inflamatii pe tractul urinar. Iata cateva "beneficii" ale cafelei.
      04.12.2009 10:30 
    cafea
    cafea face bine, maxim 2 pe zi,mai ales la sesiune te concetrezi mai bine,abuz de cafea am impresia ca ataca inima
      26.05.2009 14:53 
    cofeina e buna in cantitati mici
      20.01.2009 13:12 
    cofeina
    Se poate cumpara ca praf?
      14.10.2008 01:09 
    Cafeina cofeina
    Care e diferenta trebuie sa fie una cat de mica pentru ca altfel nu s-ar scrie pe suc cofeina si pe medicamente cafeina!!!!!!!!
      23.04.2008 07:24 
    Cafeaua
    Pe de o parte este buna cafeaua pe cealalta mamanca calciu si devine o dependenta, acum fiecare priveste cum vrea.
      17.12.2006 19:41 
    deliciu
    Cafeaua este pentru fiecare un gust,care nu se potriveste fiecaruia.Eu nu beau cafea in fiecare zi dar,un expreso la un desert,e un deliciu.Mirosul cafelei este tare placut,si gustul savuros,avand in vedere cate sortimente de cafea sunt.Iar cafeaua este un miracol pentru frumusete.Eu sunt de partea celor care iubesc cafeaua,si stiu de a o folosi,si de a se bucura de savoarea unui gust rafinat!!
      16.12.2006 21:31 
    O cafea,la o ora sau doua dupa micul, dejun este ca o ploaie de vara.
      15.12.2006 22:24 
    fara cafea e mai bine
    mie cafeaua imi face rau atunci cand o beau.la fel si cappucino.tin sa zic ca ma simt excelent fara.nu e un necesar.
      15.12.2006 12:52 
    long live coffe
    nu stiu ce m-as face fara cafea.sunt constienta ca nu face bine prea multa cofeina (beau cate 2/3 cafele/zi)dar nu as reusi sa fac fata altfel la programul incarcat pe care il am.
      13.12.2006 23:13 
    FARA CAFEA
    Eu nu beau cafea si ma simt f. bine. Am mai gustat cateodata, dar nu i-am simtit efectul. Mai bine beau o ceasca de lapte, decat cafea.
      12.12.2006 21:46 
    ceasca de cafea
    fara cafea as adormi la munk. nu e zi in care sa nu beau cafea. exceptie fac zilele libere:)
      12.12.2006 11:47 
    cafeaua si sarcina
    Eu beau cafea de mica, cam 2cescute pe zi. Cand am ramas insarcinata nimic nu-mi facea mai rau decat cafeaua, asa ca vreo 7 luni n-am pus gura pe cafea. Dupa ce am nascut am inceput sa beau cate putina, ca sa nu-i fac rau fetitei, dar dupa aceea eram ca drogatii asi fi baut din ce in ce mai multa. Abia asteptam sa nu mai alaptez ca sa pot bea iar cafea. Acum dupa 3 ani mi-am mai revenit dar tot nu pot sta fara cafea.
      11.12.2006 22:10 
    cofeina de zi cu zi
    fara cafea ma simt o bleaga si parca nici nu pot judeca. Asta nu inseamna ca sant dependenta.Daca un medic m_ar speria cred ca nici nu a-si mai pune pe limba nici o picatura.Din fire sunt putin ipohondra...asta e.
      24.03.2006 14:15 
    cola
    in fiecare zi beau cam 1litru cola si pe timpul veri 2 litri credeti ca este nesanatos
      06.02.2006 19:07 
    Cafeaua
    Doctorul mi-a spus sa renunt la cafea. Spunea ca unele persoane devin alergice la cafea. Ideea este ca acum beau ceai verde iar cafea doar cand mi-e pofta, adica o data pe saptamana sau la doua saptamani. Ma simt mult mai bine fara cafeaua de dimineata, ceaiul verde cu ierburi exotice ma face sa ma simt mult mai bine.
      23.01.2006 13:49 
    cafeaua
    dintre cele mai recomandate bauturi de catre medicii naturisti sunt cafeaua si ceaiul daca se poate consumate cu miere au un efect energizant si sunt indicate la ori ce ore, iar fata de cola si pepsi sau alte bauturi racoritoare care contin cofeina acestea nu fac rau
      20.01.2006 09:25 
    dintre toate bauturile cafeaua o prefer cel mai mult
    Beau cafea de aproximativ 20 de ani,fiecare dimineata incepe cu o ceasca de cafea.Nu stiu daca e daunatoare cofeina,eu ma simt mult mai bine dupa ce beau cafeaua,altfel sunt adomita.
      19.01.2006 17:48 
    sevraj
    Dependena de cafea e ct se poate de suprtoare, nu zic s se renune cu totul la ea, dar s nu fie but zilnic. Ceaiul verde e mult mai indicat. Dac se exagereaz cu cafeaua, organismul devine parc uzat, parc o simi ca pe o zgur, de care ns nu te poi lipsi. Cel puin mie lipsa cofeinei mi d nite migrene ngrozitoare. Mai bine o salat de roii! :D
      19.01.2006 17:48 
    Of, Cafeaua.
    Cafeaua E Precum Un Cutit Cu Doua Taisuri.invigorarea Ce O Da Pe O Perioada Determinata Organismului,este De Fapt Anularea Dreptului La Odihna.deacea E Bine Sa Fie Bauta Cu Masura,si Numai Daca E Nevoie.
      19.01.2006 17:48 
    doamne fere
    roxix eu daca as fi in locul tau mi as face urgent analize.poate ca problemele tale nu se trag toate numai de la cafea. si doamne fereste sa stii ca nu incerc sa iau apararea cafelei. din contra, eu nu suport cafeaua imi face tare rau. ma gandeam numai ca nu ti-ar strica sa te programezi si la un laborator pt ceva analize. stii si tu cum e mai bine prevenitul decat confruntatul cu cine stie ce.
      19.01.2006 17:48 
    cafeaua creeaza dependenta
    Eu am o tensiune mai scazuta si cafeaua de dimineata avea un efect benefic asupra mea. Dar nu numai pentru asta beam cafea.. beam cafea pentru ca imi placea la nebunie cu laptic :D. La un moment dat am observat ca daca pana la pranz nu beau cafea incepe sa ma doare capul si daca pana seara nu imi iau portia de cafea imi este rau tare - cu stari de voma si dureri insuportabile de cap. Urmeaza sa plec in concediu si am inceput sa ma intreb: daca intr-o zi nu o sa imi pot bea cafeaua dimineata? Imi stric ziua? Si a inceput sa ma deranjeze aceasta dependenta si am hotatrat frumos sa ma las. Am inceput de luni si pana vineri am baut cafea din ce in ce mai slaba. Chestia cu "si cantitatile mai mici au acelasi efect" este perfect adevarata, testata pe mine. Nu am avut nimic cat timp am baut cafea, chiar daca era o iluzie de cafea la un moment dat. Vine sambata. Nu beau deloc cafea. Fac ceva curatenie prin casa, ma uit la un film si pe la 3 plec la cumparaturi la supermarket. La 5 scap. Trebuia sa trec sa ii las cate ceva mamei si apoi bunicii. Bun.. Deja ma durea capul si simteam ca trebuie sa ajung acasa sa dorm - tot timpul asta este solutia cea mai buna pentru mine cand ma simt rau. La bunica m-am aplecat sa ma joc cu pisica si cand m-am ridicat am ametit de a trebuit sa ma sprijin de perete.. Am plecat si la semafor mi-a venit instant sa vomit.. eram singura in masina .. panica.. ce fac?!!?.. in fine m-am controlat cat am putut de bine si am ajuns shontac shontac acasa. Si aici a inceput chinul.. Vreau sa va spun ca am vomitat pana la 2,30 noaptea.. Nu puteam sa intorc capul de pe o parte pe alta fara sa imi vina sa vomit. Capul si ochii ma dureau de imi venea sa mi scot. Si ba imi era cald de nu mai puteam, ba frig de ma apuca tremuratu'. Stiu ca pare incredibil, si mie mi s-a parut la fel... Dar asa a fost. Nu cred ca la toata lumea se manifesta la fel, dar .. Duminica am baut cola si o saptamana dupa.. Dar dupa o saptamana m-am hotarat sa nu mai beau nici cola. Nu am sa mai pun pic de cafea in gura! Nu mai vreau sa trec inca o data prin ce am trecut...
      19.01.2006 17:48 
    de ce nu?!
    Eu sunt cu analizele la zi, si, din fericire, cafeaua nu-mi dauneaza in nici un fel. In privinta depanarii povestirilor la o tuica sau o halba de bere nu ma dau in laturi, numai ca nu mi-ar rezista organismul la cat de mult imi place sa povestesc. Asa ca din mai multe vicii prefer sa-l aleg pe acela care-mi face "bine".:P
      19.01.2006 17:48 
    Faptul ca ai mai fi citit din articolul despre cafea nu dovedeste decat faptul ca este scris bine. Cafeaua chiar este recomandata de medici persoanelor cu tensiunea prea mica. Totusi foarte multi oameni abuzeaza de ea, fara a-si face un control medical. Pentru multi a devenit un tabiet, si le-a intrat in cap ca nu pot incepe o zi fara ea. Nimic mai gresit. Nu fac decat sa-si creeze o dependenta psihica la inceput, dupa care lipsa cafelei incepe sa-i afecteze chiar si fizic. Daca vrei cu adevarat, poti la fel de bine sa "depeni povestiri" si la o zeama de urzici. Sau la o bere. Sau tuica. Cum scrie si in articol, nu e bine sa depasesti cantiate moderata de cafea, si asta numai in cazul in care nu ai probleme de sanatate care ar putea fi agravate de consumarea cofeinei.
      19.01.2006 17:48 
    iubesc cafeaua
    Nu stiu altii cum sunt, dar eu sunt fan coffee. Indiferent de ce se intampla, tabietul de dimineata ce consta in savurarea unei cesti de cafea nu este sarit niciodata. Intotdeauna in compania cafelei imi place se depan povestiri sau sa vorbesc pe diferite teme. Nu conteaza ca e zi sau noapte cand ies prin oras cu prietenii. Printre bauturile pe care le comand cafeaua nu lipseste. Cand beau cafeaua am senzatia ca mi se limpezeste mintea si ma pot concentra asupra activitatilor pe care trebuie sa le indeplinesc zilnic. Cu toate acestea daca am in program o noapte alba optez pentru cola sau pepsi; cafeaua ma adoarme si nu-mi prieste decat pe timpul zilei. Si by the way, eu daca as avea un club/un bar/o terasa, la cafea as oferi lapte condensat din partea casei si zahar din belsug.
      19.01.2006 17:48 
    Interesant articol,insa mi se pare putin cam scurt..parca simteam nevoia sa citesc in continuare..
     

    Newsletter-ul TopSanatate
    dinamism si energie de la prima ora!


    Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
    Medicina alternativaNutritie
    PsihologieRelatii
    SarcinaSanatate sexuala
    Sistemul imunitarSlabeste sanatos
    SportShopping
    CardiologieDermato - venerologie
    EndocrinologieGastroenterologie
    Ghid de prim ajutorGinecologie
    NefrologieOftalmologie
    OncologieOrtopedie
    PsihiatrieSanatatea spatelui
    Sanatate publicaStomatologie