Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Fii in forma
Home > Stil de viata > Sport > Fii in forma > Copiii si forma fizica

Copiii si forma fizica

In societatea actuala se observa existenta unor probleme serioase in ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor si conditia fizica a acestora. Ele pot fi evitate prin practicarea sportului si prin mentinerea unui stil de viata sanatos.

Sport

Afla mai multe despre cum poti slabi prin sport
Adrese utile
· Aerobic
· Fitness
· Masaj
Top Sanatate iti recomanda
·4 scuze pentru a nu face miscare, eliminate
Panica... ambitie... vise... cate sentimente ne "invadeaza" in momentul in care constatam cateva kilograme in plus, celulita sau vergeturi.
Rata obezitatii in randurile copiilor sub 18 ani este foarte crescuta, in unele tari depasind chiar numarul de cazuri de obezitate instalata la varsta adulta. Mai mult chiar, in ultimul timp doctorii au inceput sa diagnosticheze si copiii cu boli pe care in principiu le regasim la adulti - multe dintre aceste afectiuni fiind asociate cu o forma fizica slaba (hipertensiunea este un exemplu). Si nu doar fizicul este afectat de aceste probleme - ci si starea psihica a celor mici, deoarece se stie ca obezitatea poate produce depresii, poate scadea increderea in sine si poate provoca rezultate slabe la scoala, prin impactul pe care il are asupra imaginii personale.

Exista multe motive care duc la aparitia acestor probleme. Printre ele se numara stilul de viata sedentar, lipsa de exercitiu fizic si alimentatia nesanatoasa, de tip fast-food - extrem de raspandita printre tinerii de astazi. Responsabilitatea modificarii acestor obiceiuri le revine parintilor si, in general, rudelor adulte. Suntem constienti ca o supraveghere atenta si constanta a celor mici nu este mereu posibila. Avem totusi cateva sfaturi care te pot ajuta si pe tine, si pe cel mic.


Tine cont de marimea portiilor la servirea mesei

 In primul rand, incearca sa le oferi copiilor alimente sanatoase (din toate grupele), pentru ca ei sa aiba un regim nutritional echilibrat. Dar secretul consta in a servi portii potrivite, nici prea mari, nici prea mici. Daca sunt prea mari, copilul nu va putea manca tot si fie il vei forta tu (printr-un obicei incetatenit deja, copilul "trebuie" sa manance tot din farfurie), fie se va forta el, fiindca stie ca nu este frumos sa lasa mancarea neterminata.

Daca portiile sunt prea mici, va fi tentat sa isi reumple farfuria, sa o reumple, sa o reumple...unele mamici chiar ii dau ele inca o portie celui mic, acesta fiind un semn ca el apreciaza mancarea. Totusi, o portie moderata este suficienta - nu vrei ca stomacul lui sa se mareasca si sa aiba in viitor probleme cu greutatea. Nu il incuraja pe copil sa manance cantitati mari dintr-un aliment la o singura masa, doar fiindca ii place si te bucuri ca a ales in sfarsit ceva sanatos.

Daca se obisnuieste asa, tendinta de a se supra-alimenta va continua si mai tarziu, iar acest obicei ii va fi daunator cand va merge cu prietenii la fast food si va cere numai portii "extra-large".


Ajuta-l pe cel mic sa capete obiceiuri alimentare sanatoase

 Daca se invata din copilarie sa manance alimente nutritive si sanatoase, aceste obiceiuri se vor perpetua si in continuare. Este bine sa il obisnuiesti pe cel mic sa consume 5 sau 6 portii mai mici de-a lungul unei zile, decat sa manance rar si mult. Astfel, vei fi sigura ca nu va abuza de mancare nici atunci cand iese in oras cu prietenii.


Incurajeaza exercitiul fizic

 Sportul poate fi practicat cu succes chiar de la varste foarte mici. Nu trebuie sa iti transformi copilul intr-un atlet de performanta, dar trebuie sa il inveti importanta exercitiului fizic pentru organism. La varste foarte fragede, jocurile de tot felul si exersearea abilitatilor de mers si alergat sunt cele mai utile. Mai tarziu, jocurile in echipa, competitiile sportive de tot felul il vor face pe cel mic sa isi imbunatateasca performantele fizice.

In orice caz, nu trebuie sa iti obligi copilul sa faca sport; cu atat mai mult, nu trebuie sa alegi tu un anumit sport pentru el si sa insisti ca trebuie sa il urmeze, in ciuda respingerilor sale repetate. Tot ce trebuie sa faci este sa iti inveti copilul ca un mod de viata sanatos implica si activitate fizica, iar acest lucru il poti demonstra chiar si numai prin iesiri la iarba verde in week-end sau prin excursii in vacante. Cand va mai creste, cel mic va alege singur, fie ca este vorba despre fotbal, gimnastica, tenis sau orice alt sport.


Sustine-l mereu pe cel mic si ofera-i motivatie de tip pozitiv

Copiii sunt uneori reticenti cand vine vorba sa faca sport. Unora li se poate parea ca isi pierd timpul, ca nu li se potriveste nici un sport sau ca pur si simplu nu pot sa faca ce li se cere. In astfel de cazuri, mentine-ti atitudinea pozitiva si ofera-le sprijinul tau. Incearca sa faci in asa fel incat toate aceste activitati sa fie placute si distractive; nu pune niciodata accentul pe dorinta de a castiga cu orice pret o intrecere sau pe nevoia de a obtine rezultate uimitoare. Cel mic trebuie sa perceapa sportul ca pe o activitate care ii aduce bucurie, si nu ca pe una care ii provoaca stres.


Recompenseaza comportamentul potrivit

Este foarte important sa ii recompensezi pe copii atunci cand fac sport sau cand se hranesc sanatos. Astfel, ii vei incuraja sa isi pastreze si in viitor acest comportament, stiind ca iti face si tie placere, dar le aduce si lor beneficii. Participa impreunca cu cei mici la activitati sportive Beneficiile acestui sfat sunt destul de clare. Tu castigi sanatate si forma fizica, iar copiii au un partener placut de distractie. In acelasi timp, petrecerea unor momente placute impreuna va strange si mai mult legaturile dintre voi - deci nu ezita sa planifici chiar acum urmatoarea iesire in aer liber!


Practica ceea ce predici

 Fii chiar tu un model pentru tanara generatie. Cei mici acumuleaza extrem de mult si au tendinta de a-i imita pe cei din familie si din imediata apropiere. Daca isi vor vedea paritnii sanatosi, fericiti si plini de energie, cu siguranta si cei mici vor vrea sa fie la fel! Mai mult chiar, credibilitatea ta va creste in fata copiilor, dar nici modul tau de viata nu va avea de suferit! Dimpotriva, chiar - vei observa ca te simti mult mai bine si ca ai o forma fizica de invidiat!
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.09.2006 14:21 
mens sana in corpore sano
Se pare ca valorile clasice ale Greciei antice sunt valabile oriunde indiferent de gradul de cultura sau economie al unei societati. Miscarea ar fi cel mai bun remediu pentru viata tumultoasa pe care o ducem in societate consumista carei ii platim tot mai multe tributuri. Sa ne miscam pentru a razbi si a fi mai competitivi!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie