Stres
Cum combatem efectele negative ale stressului
Stressul este o reactie generala nespecifica a organismului la actiunea externa a unor factori agenti stresori de natura variata. Stressul psihic reprezinta un caz particular de stress, inscris in sfera emotionala a stressului general, fiind declansat de agenti stresori psihologici (I.B.Iamandescu Psihologie medicala).
In urma interventiei acestora, apar la nivel cortical procese psihice complexe, avand ca rezultanta subiectiva o stare de tensiune care este resimtita aproape fizic si are repercursiuni asupra tuturor organelor si aparatelor. Nota obisnuita a stressului psihic este reactia de alarma, continuata sau nu de cea de rezistenta, cu modificari generale si locale reversibile, in conditiile in care agentii stresori nu isi prelungesc actiunea.
In aparitia si amploarea stressului psihic, un rol deosebit il au particularitatile cognitive, afective, motivational – aspirationale si volitionale ale subiectului, modelate de experienta sa de viata. Astfel, unele persoane prezinta o vulnerabilitate crescuta in plan psihic la actiunea stresorilor traditionali si aceasta vulnerabilitate reprezinta un element favorizant pentru bolile psihice, dar si pentru cele psihosomatice. Intalnim vulnerabilitate fata de stress atat la persoanele cu trasaturi de personalitate accentuate, cat si la cele inclinate catre un comportament generator facil de stress psihic. Aceste persoane se caracterizeaza prin: ambitie maxima, neliniste, nerabdare, competitivitate, implicare profesionala majora. Tulburarile psihiatrice generate de stressul psihic se impart in 2 grupe de sindroame:
Din cadrul reactiilor la stress sever si tulburari de adaptare, fac parte:
Pentru a combate efectele negative ale stressului psihic, I.B. Iamandescu (Psihologie medicala) ne propune urmatoarele principii zilnice de conduita antistress: 1. Ierarhizati-va obiectivele intr-o perioada limita (zi, saptamana, luna, trimestru, an) in obiective majore si minore, cotand realizarea lor cu un punctaj proportional, astfel incat realizarea unui obiectiv major sa fie compensata de neindeplinirea mai multor obiective minore si invers; 2. Planificati-va eficient timpul ; 3. Faceti ceva din placere o data pe saptamana sau zi; 4. Rezervati-va in fiecare zi un moment de liniste; 5. Realizati un echilibru intre munca/recreatie, munca si familie; 6. Dormiti 7 - 8 ore pe noapte cel putin de doua ori pe saptamana; 7. Folositi procedee de relaxare; 8. Cultivati trairi si sentimente pozitive si recurgeti la umor; 9. Practicati exercitii fizice (cel putin la sfarsit de saptamana si zilnic - mersul pe jos); 10. Depasiti momentul de stress, facand altceva (interesant); 11. Armonizati-va aspiratiile cu aptitudinile; 12. Cultivati-va activitatile spirituale si transcendentale; 13. Evitati stressurile inutile (ex. vizite in medii agasante); 14. Reflectati asupra scopurilor majore si a sensului vietii; 15. Invatati sa spuneti "nu" (nu promiteti cu usurinta lucruri ce se vor dovedi ulterior un balast de preocupari stresante); 16. Nu va faceti un obicei din a ajuta pe altii. Psihoterapeut Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
24.01.2010 13:37
Masaj-1001 de caramizi pentru fortareata antistress
Daca oamenii ar fi tot atat de determinati ca atunci cand tin o dieta sau merg la sala,sa mearga regulat la masaj,stressul nu i-ar putea atinge.Mai mult,capacitatea de a lua decizii inspirate,de a duce o viata proactiva, de a-si imbunatati relatiile,intari imunitatea,scapa de tensiunile musculare,ar accede la alta calitate a vietii,pace interioara si disponibilitatea de a te bucura de tot ce traiesc zilnic.Si ar cheltui mult mai putin in timp pe medicamente.O dieta alcalina,exercitii de respiratie care sa diminueze radicalii liberi si sex cu tandrete si recunostinta fata de partener ne-ar repara ADNul sfaramat de cuvinte,ganduri si emotii negative.A trai ,e pana la urma o chestiune de echilibru.
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |