Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea pielii
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea pielii > Cum rezolvi intepaturile de insecte

Cum rezolvi intepaturile de insecte

O mica intepatura iti poate strica o intreaga zi. Daca esti alergic la veninul insectelor o atitudine nepotrivita poate fi chiar letala. In calatoriile din Romania sau strainatate este foarte util sa stii care insecte sunt periculoase si cum sa reactionezi daca te ataca.

 

 Cum actioneaza fiecare insecta

 

 La cei mai multi dintre noi intepatura unei albine, a unei viespi sau a unei furnici e la fel de inofensiva ca si cea a tantarilor. Putina mancarime in zona iritata care trezeste si multi nervi impotriva animalutului obraznic dupa care... am uitat.

Chiar tarantulele si scorpionii nu ne fac mult mai rau, prin intepatura lor, decat un tantar. Desi daca am enervat un scorpion razbunarea lui o sa fie foarte dureroasa exista o singura specie care poate fi letala pentru om. Traieste in desert, deci nu avem de ce sa ne ingrijoram inainte de a ne plimba pe acolo.

 

 

 Daca esti alergic... si nu stii

 In pericol se afla cei care sunt alergici la unele insecte. Daca nu ai experimentat pana acum e folositor sa stii ca trebuie sa te feresti de viespi si furnici fiindca aceste insecte dau cele mai frecvente reactii alergice. Adica mancarimea nu ramane la locul intepaturii ci se generalizeaza, te simti slabit, respiri mai greu, iti vine sa vomiti. Intregul organism e in alerta si e destul de infricosator sa privesti un prieten care tocmai trece prin asa ceva.

 

 

De cine sa te feresti

 La noi in tara veninul paianjenilor e cel mai periculos. Atacul vaduvei negre ajunge sa paralizeze sistemul nervos. O puteti recunoaste dupa efectele generalizate - crampe, abdomen contractat, transpiratii.

 

Autosalvarea

  •  O mare greseala cand prinzi mata in sac, pardon, acul unei albine in pielea ta e sa il prinzi intre degete ca sa-l scoti. De fapt presezi saculetul de la capatul acului din care veninul se va stoarce in pielea ta. E preferabil sa "scrijelesti" zona cu unghia sau varful unui cutit pana iese acul.

 

  • Spala locul intepaturii cu apa si sapun sau dezinfecteaza-l cu alcool.

 

  • Scoate-ti bratara, inelul sau alta bijuterie din jurul zonei care urmeaza sa se umfle.

 

  • Ca sa scazi inflamatia si senzatia neplacuta aplica gheata sau alt obiect rece pe zona inflamta. Va ajuta, in plus, sa nu se absoarba veninul.

 

 

Cand arata foarte rau

 Daca reactia dupa intepatura pare alergica trebuie sa o tratam la fel ce pe o muscatura de sarpe: un garou deasupra locului impricinat si fuga spre primul centru de urgenta. Acolo ar fi ideal sa aducem si insecta capturata sau cel putin sa stim cine ne-a muscat.

In cazuri extreme persoana muscata poate sa-si piarda cunostinta si sa aiba nevoie de resuscitare cardio-respiratorie.

 

Pe langa aceste sfaturi, esentiala pentru o vacanta "in pielea ta" este crema impotriva intepaturilor!

 

 

de Ada Tudor

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  20.07.2010 06:29 
'neata
Ce scris impecabil are doamna de mai sus :| ! .Imi pare rau ca zic asta,dar nu prea se intelege mare lucru.Ma opresc aici deocamdata. Multumim SANATATE.RO pt sfaturi !
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie