Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea parului
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea parului > Cum scapam de matreata?

Cum scapam de matreata?

Matreata este o problema mai mult cosmetica decat medicala si este considerata, de regula, inofensiva. Cu toate acestea, in unele cazuri matreata poate fi o cauza principala pentru caderea parului si poate aparea din cauza stresului. O confruntare permanenta cu matreata poate fi semnul unor probleme mai serioase precum eczema, psoriazis sau dermatita seboreica.
Ce este matreata?

Matreata se prezinta sub forma unor pelicule cutanate, rezultate in urma eliminarii straturilor superficiale ale epidermei. Cand simti ca pielea corpului ti se descuameaza, iar scalpul este mai afectat de acest proces decat oricare alta parte a corpului este un semn alarmant. In functie de cazul de dermatita cu care te confrunti, matreata se prezinta sub forma de mici solzi uscati (scalpul nu prezinta nici o iritatie sau roseata) sau solzi mai grasi si mai densi (scalpul este presarat cu pete rosii) care se lipesc de firele de par acumuland ulei, praf si ramasitele produselor cosmetice pentru ingrijirea parului.


Simptome ale matretei
  • Solzi mici si albi care cad pe umerii hainelor constituie o dovada incontestabila ca te confrunti cu matreata;
  • Senzatia de usturime si mancarime, care este prezenta uneori in asemenea cazuri.


Care sunt cauzele aparitiei matretei?
  • Cea mai intalnita cauza este hiperseboreea si exfolierea scalpului;
  • Dermatita seboreica este o iritatie care determina exfolierea excesiva a scalpului. Cauza acestui lucru este inca necunoscuta;
  • Pitirosporum foliculitis este o ciuperca microscopica care apare de regula in zonele mai grase ale pielii. Persoanele care se confrunta cu matreata, au si o problema cu aceasta ciuperca.


Sfaturi utile
  • Maseaza-ti in fiecare zi scalpul, timp de cateva minute, pentru a stimula circulatia si a indeparta celulele moarte;
  • Spala-ti regulat parul, folosind un sampon anti-matreata pe baza de fungicizi. Apoi fii foarte atent/a sa clatesti foarte bine parul pentru a indeparta orice urma din produsul utilizat. Multe persoane considera spalatul regulat al parului ca fiind foarte benefic pentru par si scalp, insa o alta categorie se poate confrunta cu iritatii ale scalpului;
  • Pentru parul gras este recomandata diluarea catorva picaturi de zeama de lamaie sau otet de mere in apa folosita pentru clatirea parului;
  • In cazul in care pielea capului este foarte uscata, un tratament cu ulei de masline o data pe saptamana este foarte benefic. Maseaza parul cu ulei de masline, ulei de ricin sau ulei de in si acopera-l cu un prosop incalzit putin in prealabil. Lasa-l sa actioneze pentru 30 de minute, dupa care samponeaza-l;
  • Evita folosirea excesiva a produselor pentru par (inclusiv vopseaua si colorantii) si schimba samponul daca nu se dovedeste a fi eficient;
  • Stresul si emotiile negative joaca un rol important in cazul matretii, asadar cateva tehnici de relaxare ar fi foarte indicate in aceste perioade.


Tratamente impotriva matretei

Exista cateva tipuri de sampoane pe care le gasesti in farmacie care iti pot fi de un real folos in tratamentul impotriva matretei.

Sampoanele medicale care contin zinc pirition, sulfura de seleniu sau gudron de huila pot indeparta senzatia de iritatie asociata matretei. Daca folosesti produsele pe baza de gudron de huila este foarte important sa folosesti o solutie si un balsam special pentru a indeparta definitiv mirosul.

Sampon antifungic - samponul pe baza de ketoconazol sau miconazol este antifungic cu spectru larg, reducand numarul ciupercilor.

Sampon cu efect keratolitic - samponul pe baza de acid salicilic are rol keratolitic, indepartand celulele moarte care ajung la exteriorul pielii capului astfel incat peliculele de matreata sa nu se adune in "grupuri".


Suplimente

Exista suplimente care te pot ajuta pentru a controla formarea matretii.
  • uleiul de in sau primula;
  • multivitamine, inclusiv zinc;
  • betacaroten.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  07.02.2012 18:18 
Remediu impotriva matretii
Eu folosesc ASORIAN impotriva matretii.Este o solutie recomandata de medicul meu dermatolog si este chiar foarte buna si nu este deloc scumpa, doar 8,5 Ron.Eu am avut probleme grave, imi faceam rani pentru ca ma manca scalpul rau de tot si ma scarpinam pana imi dadea sangele.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie