Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea parului
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea parului > De ce iti cade parul?

De ce iti cade parul?

90% din parul tau ar trebui sa fie in crestere in orice moment. Cel putin parul capilar. Ar trebui sa fie in acest stadiu timp de 2 pana la 5 ani in care sa creasca cu aproximativ 1 cm pe luna. Dupa perioada de crestere urmeaza o stagnare pentru 2-3 luni si, fatalmente, caderea. Dar nu mai mult de 100 de fire pe zi.

De ce iti cade parul?

Poate treci printr-o perioada stresanta sau deprimanta, poate este consecinta unei operatii pe care ai facut-o de curand, sau a unei boli epuizante prin care ai trecut in ultimul timp. Parul poate sa-ti cada chiar dupa 4 luni de la evenimentul stresant dar se va reface dupa ce revii la o stare mai buna.

La 3 luni dupa nasterea unui copil e normal sa-ti cada parul din cauza hormonilor care au prlungit in timpul sarcinii ritmul obisnuit al cresterii parului.

Daca nu ai trecut prin una din situatiile de mai sus e bine sa consulti medicul endocrinolog cand observi ca iti cade foarte mult par. O disfunctie a tiroidei sau o tulburare in producerea hormonilor estrogeni si androgeni pot incepe chiar prin acest simptom.
Deasemenea poate fi primul semn al lupusului sau o manifestare diabetica.

Iti cade parul si in acelasi timp ai matreata? Incearca sa folosesti sampoane si tratamente care indeparteaza matreata. Cateodata cele doua merg mana in mana.

Anticonceptionalele, suplimentele de vitamina A luate in exces, medicatia anticoagulanta si unele medicamente folosite pentru tratarea gutei pot provoca un dezastru estetic prin cantitatea de par pierduta.

O cauza simpla?

Porti mereu parul strans in coada sau codite? Iti faci permanent sau te vopsesti foarte des? Daca raspunsul e afirmativ, stii ce sa schimbi ca sa ai din nou un par frumos. Specialistii spun ca agresiunea provocata de cozile prea stranse poate cauza pierderea definitiva a parului denumita alopecie de tractiune.
Acelasi efect nociv il pot avea diversele masti si uleiuri speciale pentru ingrijirea parului daca sunt de proasta calitate. Nu persista in utilizarea tratamentelor cosmetice daca e evident ca nu iti fac bine.

 

 

Cand e ereditar

L-ai mostenit pe tatal tau atunci cand parul ti se rareste in partile laterale ale fruntii si in varful capului. Este caracteristic pentru ereditatea de tip masculin.

Daca parul ti se rareste pe toata suprafata capului, fara sa cuprinda o zona anume, s-ar putea sa o fi mostenit pe mama ta. Asa arata modelul feminim de alopecie.


Ti se poate intampla...


... Sa te trezesti dimineata si sa observi ca-ti lipseste parul de pe o portiune mare din scalp, pur si simplu! E socant dar cel mai probabil trecator! Nu se stie de ce organismul isi ataca uneori propriul par si medicina nu a gasit inca un tratament pentru aceasta afectiune. Nu este o tragedie, se stie cu siguranta ca parul va creste la loc!


Un tratament?

Pe langa multitudinea de leacuri din batrani, o solutie foarte eficienta o constituie minoxidilul, o substanta comercializata de mai multe firme in sprayuri speciale - Rogaine, Hairgrow. Se poate cumpara fara prescriptie medicala din farmacii la preturi intre 50 si 200 de lei. Se aplica zilnic pe scalp, nu ingrasa parul si nu lasa un miros neplacut. In una sau doua luni e foarte probabil sa observi fire scurte de par crescand pe locul celui cazut.

Daca minoxidilul nu te ajuta, un medic iti poate prescrie produse mai puternice, concepute special pentru femei sau pentru barbati, pe care nu le poti achizitiona fara reteta.


Nu mai functioneaza nimic?


Pentru cazuri disperate, exista solutii extreme: transplantul de par sau terapia cu lumina. Pana la urma de ce nu? Se fac si la noi in tara.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.02.2012 16:27 
9146
unde pot gasi si eu anacaps pentru caderea parului?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie