Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > De ce plange copilul tau noaptea?

De ce plange copilul tau noaptea?

Este 10 noaptea. De indata ce-ti pui capul pe perna se aude un tipat din dormitorul copilului. Te duci la el si-l gasesti in pat, cu ochii larg deschisi, tipand si agitandu-ti bratele. De indata ce te apropii de el iti dai seama ca nu este nici ranit, nici bolnav. Te gandesti ca de vina trebuie sa fie un cosmar. "Sunt aici", ii spui, luandu-l in brate. Dar, cu cat incerci sa-l calmezi, cu atat devine mai agitat.

Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.
Ce se intampla?

Cel mai probabil copilul tau se confrunta cu spaima de intuneric - este un lucru comun cu care se confrunta majoritatea copiilor care au varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani. Doi din trei copii experimenteaza episoade "de teroare" in timpul noptii.

Pana sa ajunga sa fie dati la scoala, cei mai multi dintre acesti copii depasesc aceste evenimente. Pentru orice copil noaptea pare a fi de multe ori inspaimantatoare. Pe masura ce creierul se dezvolta, tiparul somnului corespunzator copiilor se maturizeaza si frica de intuneric dispare.


Frica de intuneric sau cosmar?

Frica de intuneric nu reprezinta acelasi lucru cu implicatiile unui cosmar. Cosmarurile se produc in timpul visului, mai exact in faza de REM (Rapid Eye Movement = Miscarea rapida a globului ocular). Circumstantele cosmarului il inspaimanta pe copilul care de obicei se trezeste tinand minte secventele petrecute in lungul vis.

Frica de intuneric se petrece in timpul somnului non-REM - acest lucru are loc cam la o ora sau doua dupa ce copilul s-a dus la culcare. Pe parcursul sindromului "spaimei de intuneric", care poate dura de la cateva minute pana la o ora, copilul doarme. Ochii pot fi deschisi, dar copilul nu este treaz. De indata ce se va trezi, copilul va resimti acut sentimentul de frica, insa nu-si va mai aminti nimic din episodul respectiv.


De ce are copilul meu acest sindrom al "spaimei de intuneric"?

Exista mai multi factori care contribuie la dezvoltarea acestui sindrom. In cazurile in care tu sau/si sotul tau ati avut asemenea tulburari in vremea copilariei, este probabil ca acest lucru sa se mosteneasca si sa fie prezent si la copilul vostru. Oboseala si stresul psihologic pot, de semenea, juca un rol important. Este bine sa te asiguri ca odihna copilului tau este suficienta.

Urmareste lucrurile care-i produc suparari copilului tau si incearca sa le elimini in masura in care iti sta in putinta.

De asemenea incearca sa indepartezi factorii stresori care produc repercusiuni negative asupra copilului. De obicei, copiii se confrunta cu "spaima intunericului" cam in acelasi interval orar, de regula, la cateva ore dupa ce adorm. Doctorii sugereaza sa-ti trezesti copilul cu jumatate de ora inainte sa se declanseze spaima.

Ridica-ti copilul din pat si vorbeste cu el timp de 5 minute, apoi lasa-l sa se reintoarca la somn. Frica de intuneric poate sa fie un fenomen inspaimantator pe parcursul copilariei, insa nu este periculos. Cu toate acestea, daca se produc frecvent pe o perioada indelungata de timp este indicat sa anuntati medicul copilului.


Ce pot face eu ca parinte?

Este bine sa stii ca aceste evenimente pot fi disturbante pentru tine, ca parinte, insa sunt complet inofensive copilului.

Doctorul sfatuieste insa parintele sa supravegheze somnul copilului pentru ca acesta, din cauza fenomenului de "frica de intuneric" se poate ridica din pat si alerga in jurul camerei sale. In cazul in care nu se trezeste, lasa copilul sa doarma.

Daca incerci sa-l trezesti, nu vei reusi decat sa-l agiti si mai rau. Atentioneaza ceilalti membri ai familiei despre aceste manifestari nocturne (inclusiv pe bona, in situatia in care supravegheaza copilul pe timpul noptii) pentru a nu reactiona exagerat.


Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  22.02.2011 11:51 
copilul meu e foarte agitat
baietelul meu are 1an si 7 luni,plange noaptea de cand l-am facut.la inceput pt ca era bebel mic si papa san noaptea era de inteles,de la 8 luni nu mai papa san dar papa lapte formula si a continuat sa pape pana pe la 1 an dupa care treptat i-am dat ceai dupaaceea apa iar acum foarte rar bea apa noaptea asa ca sunt obisnuita sa se trezeasca noaptea mai laes ca dormea cu noi in pat de la 9 luni pana acum 3 saptamani cand i-am scos din nou patutul si foarte incantat de el singur a ales sa doarma in el dar de 2 saptamani e groaznic.se trezeste noaptea tipand,foarte agitat,da din picioare il iau in brate imi da vreo 2 palme dupa care isi pune capul pe mine si se culca.dupa ce se calmeazail pun inapoi in patut si se culca la loc dar fiecare noapte e diferita o data dureaza 10 minute alta data si 1 ora.e groaznic mai als ca sunt si insarcinata in 13 saptamani si parca nu am aceeasi rabdare cu el.ce sa fac?
  18.01.2011 23:14 
e greu
baietelul meu are 13 luni,adoarme leganat il pun jos apoi la 1-2 ore plange asa in somn,cateodata tipa...aoleo si sunt obosita tot timpul din cauza asta pt k nu dorm noaptea...
  27.11.2010 19:29 
oana plangaciobasa
si fetita mea plange toat noaptea nu stiu ce sa mai fac are doar o luna
  29.04.2010 12:09 
bebe plangacios
Am un baietel de 3 saptamani si toata noaptea plange...ziua doarme...si noaptea e foarte agitat...sa fie de la colici sau ce altceva? Ii dau picaturi Bonisan , i-am dat si Espumisan si tot nu se linisteste.Ce as putea sa-i mai fac?Va multumesc!
  21.02.2010 16:12 
buna
BUNA,CE SA MAI SPUN ? SI NEPOTELUL MEU ARE PROBLEME DE SOMN,NU MAI STIM CE SA FACEM CU EL.SE TRZESTE NOAPTEA SE JOACA CU MANUTELE SI O-DATA SE INCORDEAZA SI INCEPE SA PLANGA,URLA NU POTI DE LOC SA-L POTOLESTI.AZI NOAPTE LA 4 SA TRZIT SI ASA A TINUT-O PANA PE LA 8 DIMINIATA.MARTI NE DUCEM LA O CLINICA DE PSHIATRIE PT.COPIII SI ADOLESCENTI LA TIMISOARA CA NU MAI STIM CE SA FACEM-NEPOTELUL ARE 2 SI 4 LUNI,,DAR A FOST UN TIMP DE DOUA LUNI CAND NU A PLANS SE RADEA DAR STATEA TOT IN FUNDULET SI SE JUCA CU MANUTELE CA UN BEBE,VA DORIM SI VOUA LINISTE COMPLECTA
  17.02.2010 16:13 
si fetita mea plange
Buna ziua! Am si eu o problema asemanatoare . Fetita mea are 5 ani si de cateva luni se trezeste la aceeasi ora plangand in hohote , o trezesc cu greu si o intreb de ce plange , incepe sa rada si imi spune ca nu-si aduce aminte .Eu intodeauna de cand a lasat pamparsurile am trezit-o la toaleta din cauza ca noaptea incepea sa planga cand trebuia sa isi faca nevoile ( plangea asta in somn )si am crezut ca acesta este motivl plansetului ...Acum am citit acest articol si am observat ca aceasi problema o are si fata mea , nu stiu ce sa fac ,va rog daca se poate sa-mi dati un sfat . p.s. chear daca o trezesc dupa o ora de somn , dupa ce adoarme iarasi la interval de o ora doua incepe sa planga cu lacrimi:( Multumesc si astept un raspuns daca se poate .
  13.01.2010 05:01 
fetita care plange noaptea
nu stiu ce sa spun am citit cam tot ce se putea citi despre firica de intuneric si cosmaruri la copii intre 2 si 5 ani.Am o fetita care in fiecare noapte la acceasi ora se trezeste plangand.De ce incercam sa o calmam face mai rau.Am ajuns sa stau pana dimineata la ora 4 treaz ca sa fiu langa ea cand se trezeste.Nu stiu al varsta ei ce cosmaruri ar putea avea :((.Cred si am doare sufletu cand o vad tipand dar nu stiu ce as putea face sa treaca peste momentele aceastea.Sper sa creasca si paote o sa depaseasca acest" prag".E foarte greu sa iti vezi copilu plangand si sa nu poti face nimic :((
  07.04.2009 16:27 
baietel plangacios de 2 ani si 2 luni
Sincer iti spun, daca nu plange cand il lasi la cresa inseamna ca ii place sa`si petreaca timpul alatur de alti copii.incearca sa-l supraveghezi cand doarme alaturi de un alt copil.(frate,verisor,copilul vecinului,etc)incearca asta de vreo 3 ori... la rand.daca nu se mai manifesta plangand,iti recomand sa`i faci o surioara.
  07.04.2009 16:21 
Va rog ajutati-ma !
Baietelul nostru are problema asta destul de des.Am cumparat o lampa de veghe.Doarme cu noi in pat si degeaba.In mijlocul noptii se trezeste tipand si ne este imposibil sa`l facem sa se calmeze.Mai nou se trezeste de 2 ori pe noapte.are doar 1 un ai 7 luni.daca are cineva vreun raspuns sigur...va rog contactati-ma la antistres@ymail.com
  03.02.2009 11:43 
fetita de 9 luni plangacioasa
draga mea, a mea fetita are 9 luni si de la nastere a fost o plangacioasa, uneori simt ca nu mai suport. plange noaptea eu ziceam cand era mic ca-s colici, apoi las ca-s dintii, dar nu draga ea plange ca-i plangacioasa. mereu ma ocup de ea, ma joc, o fac sa rada, ii fac baita, o masa calda la culcare, dar degeaba eu ma gandesc sa merg sa-i fac niste analize ca nu mai fac fata sau sa cer niste siropuri calmante. asa ca stiu ca ti-e f greu mai ales ca-i de 2 ani, dar rabdare si poate s-or linisti .
  22.09.2008 20:45 
Baietel plangacios
Am un baietel de doi ani si doua luni si de cateva nopti plange sub motivul ca ar vrea sa se joace cu o anume masinuta... acea masinuta fiind atat de mare incat nu as putea sa o pun cu el in pat nu pot sa-l adorm pana dimineata cand deja nu mai poate... si chiar daca il las pe jos sa se joace plange intruna ca fiind nemultumit de ceea ce se intampla in timpul jocului... as vrea si eu un sfat cu ce as putea sa-i fac... avand in vedere ca mananca sanatos este ingrijit bine dar a intervenit o noutate... este la cresa de zi: de dimineata pana seara 3 mese pe zi si somn la pranz ... acolo imi spun doamnele ca doarme mananca bine si nu sunt probleme nu plange dupa noi dimineata cand il lasam acolo... numa seara la somn sunt probleme. Adoarme cate o data si la 4 sau 5 dimineata si la 8 e in picioare sa ma intrebe daca-l duc la copii... sfatuiti-ma si pe mine ce as putea sa fac. Va multumesc
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie