Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Hipnoza
Home > Stil de viata > Psihologie > Hipnoza > De unde "a pornit" hipnoza?

De unde "a pornit" hipnoza?

De hipnoza, oamenii au fost atrasi din timpuri stravechi. Oameni cu preocupari diferite, varste diferite, sisteme educationale diferite.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Hipnoza fascineaza prin neobisnuitul sau si ne lasam furati de ea; multi isi doresc sa afle cat este fictiune si cat este realitate. Este un domeniu care se gaseste de multa vreme in atentia specialistilor si care se afla intre doua extreme: una de absolutizare a virtutilor si una de persiflare.

Au fost situatii cand pacientii refuzau tratamentul prin hipnoza pentru faptul ca terapeutul poate sugera, chiar si de la distanta, actiuni nedorite. Aceasta arata ca informatia receptata ajunge pe cai neobisnuite, de la oameni neinformati.

Hipnoza inca mai are critici si adrese de obscurantism, incadrandu-se pe nedrept in sfera ocultismului. Istoria acesteia a avut ascensiuni si caderi spectaculoase. Studiul ei ii preocupa astazi pe psihologi si medici. Dezvoltarea psihoterapiei implica aplicarea hipnozei in scopuri curative-hipnoterapeutice.

Sugestia si hipnoza au fost folosite din vremuri indepartate, atat in scopuri magico-religioase, cat si curative. Exista marturii care se refera la utilizarea unor procedee sugestive cu un caracter ritual si terapeutic in templele Greciei antice.

Herodot aminteste ca babilonienii ii aduceau pe bolnavi pentru tratare prin sugestie. Intre sistemele de meditatie yoghine si hipnoza exista multe similitudini. Sursele privind utilizarea tehnicilor sugestive si hipnotice din vremurile indepartate sunt lacunare.

Istoria moderna a hipnotismului incepe cu medicul vienez Franz Mesmer. Acesta a fost influentat de teoriile si practicile magiei, medicinei, magnetismului si ale fluidismului, precum si de contemporanii sai care se ocupau cu magnetizarea bolnavilor. Meritul acestui medic consta in perseverenta cu care a aplicat un sistem terapeutic nou pentru lumea imediata, care ducea la vindecari efective. Psihoterapia moderna il socoteste pe Mesmer printre precursorii ei.

Pentru adancirea si utilizarea hipnozei sunt folositi factori sugestivi. Sugestia reprezinta in conceptia Scolii de la Nancy un principiu explicativ al hipnozei si al starilor apropiate ei. In conceptia unor specialisti, sugestia reprezinta ideea care, odata intrata in creier tinde sa se realizeze. Bolnavii s-au dovedit mai greu de hipnotizat decat persoanele sanatoase.

La noi in tara, hipnoza a beneficiat de sprijinul profesorului Gheorghe Marinescu, elev al lui Charrot. Exista diferite mijloace de a provoca aparitia starii hipnotice. In ultimii ani, odata cu accentuarea demitizarii acesteia, se constata o anumita simplificare a tehnicilor utilizate. Pentru multi, inducerea in hipnoza este asociata cu efectul fascinant al privirii. Inainte, hipnoza era pusa exclusiv pe seama insusirilor celui care o inducea. Indiferent daca terapeutul recurge la hipnoza materna sau paterna, acesta va trebui sa degaje in toate situatiile siguranta, stapanire de sine si o mare forta de convingere.

de Lidia Illia Danielescu, psiholog
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.01.2007 20:26 
hipnoza o manipulare
Este drept ca poate avea si benefici dar si sa aduca rau in viata oamenilor depinde de cata incredere ai in pshiholog si pshihoterapeut cat si de competentele lui .Sigur ca pote fi folosita in mod terapeutic dar nu stiu cati competenti avem la noi in tara .Am avut o cunostinta care la o zi onomastica a blocat mana unui copil si apoi deblocat sigur ca sunt persoane cu putere de sugestie fantastica deci puterea gandului este cea mai puternica de pe pamant.Sa auzim de bine
  10.07.2006 17:27 
Pentru Irina06
Doamna doctor Lidia Illia Danielescu v-a raspuns. http://www.topsanatate.ro/article.php/inca_din_frageda_varsta_am_fost_fascinata_de_hipnoza_irina06/?id=22028
  10.07.2006 17:25 
Pentru Ligia: dr. Lidia Illia Danielescu v-a raspuns. http://www.topsanatate.ro/article.php/parerea_mea_este_ca_metodele_astea_bioenergie_hipnoza_si_alte_derivate_nu_miros_a_curatligia/?id=22027
  14.06.2006 15:55 
Parerea mea este ca metodele astea bioenergie, hipnoza si alte derivate nu miros a curat. Cum spune si articolul ca au fost si vor fi mana in mana cu magia care pentru mine e = cu Satana si fortele raului. Am cateva cunostinte in Romania care au "beneficiat de astfel de tratamente si pentru o perioada de vreo 2 sapt au simtit o imbunatatire in santate. Numai la o luna de la tratament una dintre ele a fost internata de urgenta la Bucuresti fara diagnostic, spunandu-i-se ca in corpul ei este parca o explozie si un haos. La cateva zile a murit atat ea cat si cei 20 de pacienti care au facut "tratament"bioenergetic la acelasi doctor. De alte cazuri am auzit cand dupa astfel de tratamente dar si dupa yoga, oamenii se plangeau ca incep sa le umble lucruri prin casa, ca aud pasi noapte prin casa, ca se simt strangulati si ca vad spirite rele sau ca din nimic vad o mana care le strange foarte puternic bratul. Oameni buni, nu va jucati cu focul si nu-l invitati pe Satana in viata voastra mai mult decat i se permite. Iar referitor la vindecare, se pare ca efectul placebo este foarte dezvoltat la oamenii care apeleaza la aceste metode. Nu va lasati inselati de "vindecari miraculoase" care au metode imediate si repercusiuni sigure pe viitor. Mai bine cautati radacina bolii dumneavoastra si apelati la schimbare de dieta, eliminati carnea ca n-o sa muriti fara ea, lasati tuiculita si apucati-va fratilor de sport. Sanatatea se castiga cu efort, nu cu delasare!! Va doresc reusite si sa ne auzim sanatosi.
  14.06.2006 10:38 
hipnoza
Fiind terapeut folosesc hipnoza ocazional.Cel mai des folosesc sugestia ca metoda de tratament si are rezultate remarcabile.Pentru cei care nu cred in bioenergie folosesc "o ghidusie"hipnotica care are mare influenta asupra pacientului.Atunci el crede in tratamentul bioenergetic,sugestiile benefice si pasele bioenergetice il ajuta sa-si recapete sanatatea.Oricum dupa mine psihoterapia este una din metodele cele mai eficiente in vindecare.
  14.06.2006 10:18 
Hipnoza
Inca din frageda varsta am fost fascinata de hipnoza, dar nu am avut pana acum, posibilitatea de a o putea folosi in scopuri curative. Mi-as dori insa foarte mult acest lucru!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie