Tulburari
Depresia copilului
Copiii nu au nici un motiv de ingrijorare, nu-i asa? Nici o factura de platit, sefi carora sa le raspunda sau responsabilitati ce trebuie indeplinite. Ei nu au nici un stres zilnic asa cum este cazul adultilor. Dar, este intradevar copilaria o perioada de beatitudine? Adevarul este ca aceasta etapa a vietii - copilaria - este departe de a fi lipsita de factori stresori.
Mitul copilariei fericite
Copiii pot intalni multe dificultati carora trebuie sa le faca fata: divortul, saracia, probleme legate de invatat, abuzurile si neglijenta parintilor constituie numai cativa factori trecuti rapid in revista. Cei mici, prin natura lor, se simt neputinciosi in fata acestor situatii, iar urmarile se pot resimti si la varsta adulta. Dar ce se intampla in cazul in care copilul tau nu se inscrie in nici una din categoriile de mai sus? Garanteaza acest lucru o copilarie lipsita de stres? Din pacate, raspunsul este nu. Un factor important in depresia copilului consta in faptul ca poate sa fie vorba de o vulnerabilitate ereditara. Copiii cu o tendinta intrinseca spre depresie sunt susceptibili de un mare surmenaj cauzat de dorinta de a fi acceptati. Pentru ca acest lucru este insotit de un dezechilibru la nivel cerebral, poti fi inselata foarte usor de aparente trecand cu vederea maruntele atitudini comportamentale ce reprezinta indicii pentru starea psihica a copilului. Precum se intampla si in cazul adultilor depresivi, preceptia copilului poate fi de asemenea deformata. Copilul este mult mai atent la cuvintele care i se adreseaza si poate ramane cu impresia ca nu este iubit, ca este "prost" sau "rau", chiar daca aceste lucruri nu sunt deloc adevarate. Copilul nu realizeaza ca aceste impresii reprezinta neadevaruri; din contra, el ramane cu impresia ca "asa este viata". Ce poti face ca parinte sau ca profesor in asemenea situatii? Cea mai importanta treapta este reprezentata de recunoasterea problemei. Recunoasterea Pentru a recunoaste cand este un copil deprimat este necesar sa stii simptomele si semnele pe care trebuie sa le cauti. Comparativ cu adultii, copiii nu stiu cum sa-si exprime emotiile pentru a se face intelesi; nu exista copil care sa vina si sa te anunte "Sunt deprimat". De fapt, de multe ori, copiii nu realizeaza ca li se intampla ceva mai neobisnuit in privinta starii psihice. Ei traiesc intr-o lume controlata integral de adulti si se pot simti lipsiti de orice putere fata de starile pe care le au. Responsabilitatea se afla in totalitate pe umerii adultilor pentru a descoperi semnele care avertizeaza daca se intampla ceva neobisnuit cu cel mic. Semnele caracteristice depresiei copiilor sunt distribuite in 4 categorii diferite:
Mare atentie! Nu toti copiii depresivi experimenteaza toate simptomele. In functie de intensitatea depresiei, ei pot prezenta fie foarte putine, fie foarte multe simptome. De asmenea, severitatea fiecarui simptom variaza de la copil la copil. Semnele emotionale Starile de spirit si emotiile unui copil ce sufera de depresie includ:
Semnele cognitive O stare depresiva este insotita de ganduri negative. Procesul de gandire pesimista perpetueaza problema, determinandu-l pe copil sa nu tina cont de sfaturi si de incurajari. De indata ce este ajutat sa depaseasca aceasta etapa, copilul devine mult mai receptiv pentru a fi sprijinit si indrumat. Semnele care trebuie urmarite sunt urmatoarele:
Semnele fizice Depresia nu este o tulburarea care se manifesta numai la nivel mental. Ea produce schimbari si la nivel fizic.
Semnele comportamentale Aceste semne sunt cele mai evidente si cele mai usor de sesizat:
Daca se intampla ca cel mic sa prezinte unul din semnele de mai sus, urmatorul pas este sa te orientezi dupa ajutorul specializat pentru a obtine un diagnostic corect si un tratament adecvat tulburarilor depresive. Cum sa alungi teama copilului de a merge la doctor? Mersul la doctor produce frica indiferent de circumstante; ideea de a merge la un doctor pentru "oameni nebuni" amplifica aceasta frica atat parintelui, cat si copilului. Copilul poate sau nu sa-si exprime teama; nu socoti silentiozitatea lui drept un semn ca totul este in regula. Comunicarea pozitiva si sincera privind boala lui este esentiala. Rolul pe care il joci in pregatirea copilului pentru un medic specialist psihiatru este vitala pentru stabilirea modului in care va decurge consultatia si apoi tratamentul. Cum sa vorbesti cu cel mic despre depresie? Intreaba-ti copilul cum se simte; roaga-l sa-si descrie senzatiile, sentimentele si problemele lui. In timpul discutiei incearca sa te abtii de la orice ofensa si comentariu. Reasigura-l ca-l iubesti si ca-l apreciezi, chiar daca el simte lucruri negative despre sine. Daca si tu te-ai confruntat cu probleme depresive, marturiseste-i acest lucru. Astfel va disparea senzatia ca nimeni nu intelege starile prin care trece. Incearca sa-i explici, pe intelesul lui, care sunt cauzele care-i provoaca atat de multa tristete si durere sufleteasca. Cum ajuti copilul sa scape de rusine? Ca si in cazul adultilor, sentimentele de rusine acompaniaza gandul copilului ca trebuie tratat pentru o tulburare mentala. Nimeni nu vrea sa fie "ciudat" sau diferit fata de restul semenilor sai. Copiii pot fi foarte rautaciosi, mai ales in cazurile in care afla ca unul din partenerii lor de joaca are probleme "cu capul". Asigura-l pe copilul tau ca nu este nebun. Spune-i ca se confrunta cu o deficienta chimica ce-i produce starile de tristete, de anxietate, de lipsa de concentrare la scoala, insa, aceste deficiente pot fi remediate cu ajutorul unui medic. Convinge-l ca nu este rau si ca nu a facut nimic rau. De asemenea, este bine sa-i spui ca nu este nevoie sa marturiseasca nici unul coleg de scoala sau partener de joaca faptul ca merge la doctor. Daca afla cineva, asigura-l ca nu este nici o rusine in a te prezenta la un consult medical. Informeza-l ca si oamenii faimosi s-au confruntat cu probleme depresive. Cum sa-l determini pe copil sa se implice? Exista doua moduri prin care il poti determina pe copil sa fie cooperant:
Prin aceste metode nu numai ca obtii informatii folositoare pentru doctor, dar iti inveti copilul sa-si recunoasca propria boala si sa devina activ in privinta tratarii ei. De asemenea, procedand astfel, copilul va avea sentimentul ca detine controlul asupra afectiunii care nu-i da pace. Cum sa alegi doctorul potrivit? Daca este posibil, ar fi bine sa obtii o recomandare de la medicul de familie, de la profesorul copilului sau de la un prieten care s-a confruntat cu o problema similara. In cazul in care-ti dai seama ca psihiatrul pe care l-ai ales inrautateste starea copilului si nu-l intelege, nu te teme sa-l schimbi. Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
30.01.2010 20:08
ATENTIE PARINTI !!!
Cred ca cei care au ganduri de suicid, de a-si fac rau ,au probleme de comunicare atat in familie cat si cu cei din jur. Cred ca cel mai important atunci cand esti copil ,e comunicarea cu familia, discutiile deschise si dezinhibate, astfel copilului sa se simta liber in dicutie fara teama de a supara parintii si ca acestia sa fie rabdatori, mai atent la sentimenelet copilului si parerile acestuia.Tot parintii trebuie sa fie atenti la impactul copilului cu societatea, la cei ce il inconjoara, cei care ii vor binele dar si raul, sa fie atenti dar diplomati,copilului ii vorbesti in limbajul simplu si cat mai explicit
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |