Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Menstruatia
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Menstruatia > Dieta si sindromul premenstrual

Dieta si sindromul premenstrual

Regimul alimentar poate agrava simptomele sindromului premenstrual? Ei bine, afla ca alimentatia iti influenteaza atat fizic, cat si emotional starea de dinainte de ciclul menstrual.
Fara cafeina si alcool

Majoritatea expertilor recomanda femeilor care se confrunta cu sindromul premenstrual sa evite in special cafeina si alcoolul, care pot accentua migrenele, starea de nervozitate si depresia.


Fara sare! Cat mai multa apa!

De asemenea, nu ar fi o idee rea sa incerci sa reduci consumul de sare si alimente sarate (daca ai senzatie de balonare) si sa bei cat mai multa apa (8 pahare pe zi). Cu cat vei consuma mai multa apa, cu atat organismul tau va retine mai putina.


Carbohidratii te ajuta sa depasesti oboseala si depresia

Unele studii au demonstrat ca daca consumi carbohidrati in timpul ciclului menstrual vei depasi mai repede starile de depresie, tensiune, confuzie si oboseala. De exemplu, cartofii si biscuitii stimuleaza producerea serotoninei, un neurotransmitator care stabileste starea psihicului.

Mic truc: evita alimentele care contin proteine si grasimi inainte si dupa ce ai consumat carbodidrati (cateva ore), deoarece pot intarzia sau distruge efectul benefic al acestora.


Calciu si vitamina D = cu 50% mai putina durere

Un alt studiu recent realizat a scos la iveala faptul ca femeile  cu sindrom premenstrual care au luat zilnic 1500 mg calciu pe o perioada de 3 luni au constatat o diminuare cu 50% a simptomelor (durere, pofte alimentare, schimbari de stare, retentia de apa). Expertii au constatat ca un nivel scazut de calciu determina organismul sa secrete hormonii care cauzeaza sindromul premenstrual.

Multi cercetatori au constatat o reducere semnificativa a simptomelor sindromului premenstrual prin administrarea unor doze mai ridicate de calciu (1500 mg/zilnic) si vitamina D (800 U.I).

Surse de calciu:

300 ml de lapte semidegresat = 360 mg calciu;
150 g iaurt semidegresat = 285 mg calciu;
75 g parmezan = 900 mg calciu.
20 g migdale = 100 mg calciu;
44 g faina de soia = 100 mg calciu;
50 g patrunjel = 100 mg calciu;
67 g varza creata = 100 mg calciu;
59 g nuci de Brazilia = 100 mg calciu;
185 g paine integrala = 100 mg calciu;
192 g faina de ovaz = 100 mg calciu.

Surse de vitamina D:

100 g scrumbii la gratar = 25 mg vitamina D;
100 g hering afumat = 25 mg vitamina D;
100 g macrou afumat = 8 mg vitamina D;
100 g somon conservat = 12,5 mg vitamina D;
100 g sardine in sos tomat = 7,5 mg vitamina D.
100 g ton in ulei = 5,8 mg vitamina D;
50 g oua fierte = 1,2 mg vitamina D;
100 g omleta (2 oua) = 1,6 mg vitamina D;
50 g fulgi de porumb = 1,6 mg vitamina D.

Articole utile:
Ce este sindromul premenstrual?
Sfaturi pentru prevenirea sindromului premenstrual
Sindromul premenstrual si menopauza: remedii naturiste
Amenoreea sau absenta menstruatiei
Durerile si crampele menstruale: prevenire si remedii
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.06.2007 16:28 
super
un articol excelent si foarte adevarat pentru toate femeile "URMATIL"
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie