Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Prevenire > Dintii de lapte: prevenirea cariilor si a deteriorarii

Dintii de lapte: prevenirea cariilor si a deteriorarii

Pana recent, dintii de lapte nu erau priviti deloc cu seriozitate, pentru ca urmeaza oricum sa fie inlocuiti cu dintii de adult. Totusi, descoperirile facute in domeniul stomatologiei arata ca ei sunt vitali in dezvoltarea ulterioara a dentitiei.

Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre metoda corecta de spalare a dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cate carii ai
Nu toate dulciurile sunt periculoase, unele chiar protejeaza dintii...
Cel mai important lucru in ceea ce priveste dintii de lapte este ca ei sa fie pastrati pana sunt pierduti in mod natural. Dentitia primara serveste unor functii extenm de importante. In primul rand, ei ajuta la pastrarea unei alimentatii sanatoase, permitand copilului sa mestece adecvat.

Tot dentitia de lapte ajuta la vorbire - atunci cand copilul va invata sa vorbeasca, acesti dinti sunt cei care vor ajuta la pronuntarea corecta a cuvintelor. De asemenea, aspectul estetic conteaza foarte mult pentru un copil - iar dintii il vor ajuta sa isi creeze o parere buna despre sine.

 Dintii de lapte sunt cei care permit iesirea corecta a dintilor permanenti. In cazul in care acestia sunt pierduti inainte de vreme, spatiul trebuie pastrat de medicul stomatolog cu ajutorul unui despartitor, pentru a se asigura suficient loc eruptiei dentare. Dentistul pediatru are experienta si cunostintele necesare pentru a aplica metodele corective in astfel de cazuri, asa ca nu ezita niciodata sa ii ceri sfatul.


Iata ce metode poti aplica pentru ca dintii micutului sau micutei tale sa creasca frumos si sa se pastreze intr-o stare buna:

1. Copilul trebuie sa se spele pe dinti de doua ori pe zi. Pastrarea alimentelor pe suprafata dentara este un obicei periculos, deoarece permite aparitia cariilor.

2. Trebuie mereu sa ii amintesti copilului sa se spele pe dinti inainte de culcare; astfel, bacteriile nu vor putea lucra peste noapte, iar dintii sai vor fi protejati perfect.

3. Nu iti lasa niciodata copilul sa mearga la culcare cu o sticla de suc de fructe sau de lapte; alimentarea permanenta va produce mari neplaceri, pentru ca bacteriile din gura creeaza mereu si mereu acizi daunatori in acest fel.

4. Dulciurile mancate intre mese cresc riscul aparitiei cariilor. Creeaza-i celui mic niste obiceiuri alimentare sanatoase si va avea dinti frumosi si sanatosi pe termen lung. Cel mai bine ar fi sa ii oferi dulciurile dupa masa, pentru ca apoi sa se poata spala pe dinti in tihna. Evident, ideal ar fi sa ii oferi fructe. Insa multi copii poftesc la dulce si parintii nu rezista. Atentie, insa: proverbiala "pofta de dulce" apare la o varsta foarte frageda.

5. Evita sa ii oferi celui mic prea mult suc de fructe. Acesta incurajeaza aparitia cariilor si nu este atat de benefic pe cat se credea, mai ales daca are si zahar.

6. Afla daca cel mic nu are cumva nevoie de un supliment de fluor.  Niciodata nu ii da copilului vreun astfel de supliment fara a intreba in prealabil medicul.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.11.2011 11:16 
fetita mea are aproape 3ani si are dintii moi nu toti ci doar cei de sus care ies primii 4 din care 2 s-au rupt.ce pot sa fac in acest caz?
  28.12.2009 10:59 
28.12.2009
cepot face lui fetita mea in varsta de 7ani ca nu iau cazut dintisorii de lapte dar iau mai dat 2 dintisorii in spatele celor 2 din spate
  06.11.2009 17:12 
incisiv fracturat la 7 ani
am un baietel de 7 ani si ..acum 3luni si fracturat incisivul de sus fiind cel schimbat am fost si la sto matolog dar mi s a spus sa stept sa se mai dezvolte maxilarul radacinile sa se uneasca as fi vrut sa stiu daca cineva a facut copilului lucrare asa devreme eu ii tratez si niste masele ca are carii la maselele care le va schimba i le am plombat si mai am o programare tot la aceeasi doc stom de copii care mi l consulta intru tot la dinti poate ma sfatuieste cine cum sa ajung sa i indepartez rusinea ca are un dinte rupt si copiii la scoala sant asa cum sat oricum acum e perioada cand lasa impresia ca i schimba sii cresc dar mai trz
  12.03.2008 08:36 
Daca sunt pete negre mie mi s-a spus de catre un dentist pediatru ca se datoreaza PH-ului din gura copilului care se regleaza in timp si vor dispare singure. Nu e nevoie de interventii si nu provoaca carii.
  04.03.2008 23:43 
Si micutul meu de 3 ani are dintisorii de sus patati, inceput de carie cred. Trebuie sa merg cu el la dentist sa ii plombeze?
  08.08.2007 14:56 
dintii de lapte
se mai poate face ceva daca copilul meu de 1,4 ani si-a spart un dintisor?oare dentistul se poate ocupa de aceasta problema?
  08.08.2007 14:51 
dintii de lapte
eu am mai degraba o intrebare.se mai poate face oare ceva la un copil de 1,4ani daca si-a spart un dintisor?poate face dentistul ceva?
  07.12.2006 17:17 
dentiti
eu am aflat cacflorul este sngurul element prezent in oase si i dinti care nu poate fi dozat printr-o analiza,deci este riscant de administrat,deci nu putem stabilidozarea corecta,in exces poate dauna iar toti medicii au rezerve in administrare.odata dat nu trebuie intrerupt nici o zi pana la varsta de 18 ani .copilul meu are caria de biberon de la 1 an cu toate ca l-am alaptat numai la san,de biberon si suzeta nici vorba.Am consultat medici de medici si nu s-a putut stopa in evolutie macinarea celor 4 dinti de sus,acumare 3,7 ani.
  09.06.2006 11:34 
Fetita mea primeste fluor de la 3 sapt. in doze adecvate si totusi prez. carii la incisivii sup. asa numita ,,carie de biberon,,.Ce am de facut?Mergem la stomatolog pt. fluorizare permanent , acum avem cinci ani.
  22.04.2006 15:08 
zymaflor
Eu ii dau fetitei mele acest medic. ce contine fluor de la 4 luni .Acum are 6 ani si deocamdata nu avem probleme cu cariile.iN SCHIMB EU CARE NU AM LUAT ACEST MEDICAMENT AM DINTII DISTRUSI ,cu toate ingrijirile acordate.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie