Secretele siluetei
Home > Stil de viata > Slabeste sanatos > Secretele siluetei > Elimina efectul de bumerang al kilogramelor
Elimina efectul de bumerang al kilogramelor
Ai slabit! Nici sa nu te gandesti ca greul a trecut, odata cu kilogramele. Exact etapa urmatoare regimului de slabit este cea mai dificila, si anume stabilizarea greutatii obtinute. Kilogramele trebuie sa ramana aceleasi la numar sau sa oscileze foarte putin.
Daca nu reusesti sa te mentii la greutatea obtinuta, toate lunile de munca au fost in zadar. Oricare ar fi fost metoda prin care organismul tau a dat roade si s-a debarasat de kilogramele in plus, TopSanatate iti ofera 10 sfaturi pentru a te mentine la greutatea dorita.
1. Renunta la dietele stricte! Slabeste inteligent, evitand dietele false si daunatoare sanatatii pentru ca greutatea ta sa nu aiba de suferit mai tarziu. Adoptarea unei diete prin infometare sau prin privarea organismului de substantele nutritive esentiale nu va face decat sa te "bombardeze" din nou cu kilogramele tocmai pierdute.
Concluzia: numai un regim care permite pierderea treptata in greutate poate reprezenta solutia potrivita pentru a te mentine la greutatea dobandita. 2. Tinteste greutatea potrivita constitutiei tale Multi experti sustin ca nu exista o greutate ideala, deoarece fiecare are o consitutie aparte, determinata de factori ereditari, hormonali si de mediu. Cu totii avem "o greutate de echilibru" si orice am face organismul va avea mereu tendinta de a ajunge la acea limita de greutate. Ea corespunde cu cea stabilita de organism fara a tine cont de regimurile de slabire si care ne face sa ne simtim bine in propriul corp. Concluzia: nu fii prea sever/a cu tine in privinta obiectivului propus, deoarece s-ar putea ca acul de la balanta sa se opreasca la limita opusa. Profita de perioada de mentinere pentru a ajunge la kilogramele potrivite constitutiei tale si a le "conserva". 3. Pastreaza obiceiurile sanatoase! In faza de slabire ai adoptat o modalitate echilibrata si sanatoasa de a te alimenta. De ce sa nu pastrezi cateva dintre aceste obiceiuri, care nu iti vor face decat un bine? Trebuie sa te gandesti ca perioada de mentinere a greutatii dobandite nu este echivalenta cu revenirea la obiceiurile alimentare de dinainte, care au provocat cresterea in greutate. Bineinteles, daca iti mai permiti din cand in cand si alimente mai bogate in calorii, trebuie sa fii constienta ca abuzul va aduce inapoi kilogramele de care ai scapat. Iata cateva reguli de baza pe care trebuie sa le urmezi in perioada de mentinere:
Concluzia: pentru a slabi si a ramane la greutatea dorita trebuie sa iti iei un angajament pe termen lung. Nu trebuie sa consideri ca urmezi o dieta, ci pur si simplu ca te alimentezi sanatos, diversificat si echilibrat. Unele obiceiuri sanatoase merita pastrate! 4. Gateste light! Pe langa pastrarea obiceiurilor sanatoase, trebuie sa inveti sa prepari alimentele pentru a le pastra valoarea nutritiva, nicidecum a mai adauga calorii in plus. Cateva sfaturi pentru a gati sanatos:
Concluzia: perioada de mentinere este considerata si una de "reconciliere" cu tentatiile culinare, de care nu te-ai putut atinge. Insa, nu exagera cu ele! 5. Mananca pana te saturi! Nicidecum nu trebuie sa te privezi de alimente in perioada de mentinere: acest lucru va tensiona situatia si kilogramele se vor adauga pe rand la loc. La micul dejun: paine si cereale integrale, limiteaza consumul de unt, miere de albine si dulceata. Aportul de proteine este foarte important: nu ocoli produsele lactate degresate, ouale si sunca. Si, bineinteles un fruct la alegere. La pranz si cina: salata de cruditati combinata cu cateva bucati de carne sau peste, ciorbe si desert pe baza de fructe mai degraba de cat produse de patiserie. Redu pe cat posibil prajelile. Concluzia: odata ce ti-ai indeplinit obiectivul, trebuie sa te eliberezi treptat de restrictiile alimentare din perioada regimului de slabit. Mananca putin din toate, insa fii atent/a la zaharurile rapide si grasimi. Mananca "cu cap"! Ai terminat regimul si nu mai poti sa continui cu restrictiile alimentare. Simti nevoia sa iesi la restaurant sau la petreceri cu prietenii, insa pentru a nu se narui toata munca de cateva saptamani iata cate sfaturi de urmat:
Concluzia: daca ti-e pofta de o crema de ciocolata, mananca. Solutia este sa nu te privezi de alimentele care iti fac cu ochiul, insa trebuie sa echilibrezi aportul caloric. Daca poftesti la un desert "bomba calorica", ia un pranz sau o cina cat mai usoara. 7. Trebuie sa faci sport! Ingrasarea presupune acumularea grasimilor, dar si cresterea masei musculare pentru a suporta grasimea in plus. Slabind vei reduce grasimile, insa si masa musculara daca nu faci sport. Rezultatul: te vei simti din ce in ce mai lipsita de energie si vei fi nevoit/a sa mamanci mai mult pentru ca organismul tau sa aiba toate substantele nutritive esentiale. Dar, nu cred ca iti doresti asta! Prin urmare trebuie sa faci sport pentru a mentine o anumita masa musculara si dupa terminarea regimului de slabit. 3 ore de activitate fizica pe saptamana nu strica nimanui la sanatate! Concluzia: dupa ce ai terminat cu regimul, continua sa faci sport! 8. Supravegheaza-ti atent greutatea! Specialistii recomanda ca in perioada de slabire sa nu te cantaresti mai mult de o data pe saptamana. In schimb, in faza de mentinere este indicat sa iti supraveghezi mai atent greutatea. Nu te ingrijora daca te ingrasi cu 2 kilograme, consuma mai putine alimente bogate in calorii, timp de cateva zile si vei scapa foarte usor de ele. E mult mai simplu sa rezisti 2 zile unor tentatii calorice, decat sa te vezi din nou in situatia de a tine un regim de luni intregi. Concluzia: cantareste-te la 3-4 zile si daca acul de la cantar arata 2 kilograme in plus, tine 2 zile de regim. 9. Fa-te frumoasa! A te accepta slaba este la fel de dificil uneori ca si faptul de a te accepta mai grasa. Unele persoane se obisnuiesc destul de greu cu noul corp, simtindu-se adesea vulnerabile "fara carapace". Acum este momentul sa schimbi garderoba pentru a te pune in valoare, sa te rasfeti cu toate cremele pentru a mentine pielea ferma si sa te masezi. Concluzia: ai pierdut kilogramele care te-au complexat. Trebuie sa iti apreciezi noul corp si sa-l pui in valoare asa cum se cuvine. 10. Controleaza-ti stresul! In multe cazuri, stresul este cauza principala de acumulare a kilogramelor. Mancam atunci cand ne simtim tensionati, nervosi, suparati... Este dificil de controlat, insa trebuie sa lupti ca macar sa-i contracarezi efectele pe cat posibil.
Concluzia: daca te refugiezi in mancare cand esti stresat/a, gaseste solutii alternative pentru a controla aceste impulsuri. Astfel vei reduce tensiunea si kilogramele pierdute vor sta departe de tine.
de
Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
31.07.2009 15:37
da
e foarte adevarat ....doar ca pentru unii e greu
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |