Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Sarcina > Sfaturi utile > Esti insarcinata? Castiga lupta cu stresul!

Esti insarcinata? Castiga lupta cu stresul!

Pentru a privi partea plina a paharului, daca nu te stresezi inseamna ca nu-ti pasa. Se stie foarte bine ca nimeni nu este scutit de stres - nici macar femeile insarcinate, sau cu atat mai putin ele, daca ne gandim la toate schimbarile care se succed in viata lor intr-un ritm ametitor.
Cum sa preiei controlul asupra vietii tale

Obstetricienii au incercat multa vreme sa stabileasca daca stresul este "responsabil" fie de avortul spontan, fie de nasterea prematura sau de eventuale malformatii ale copilului. Ultimele cercetari in domeniu au evidentiat faptul ca stresul poate stimula secretia unor hormoni care sunt daunatori pentru copil.

Intrebarea este: putem sa facem ceva, in mod real si constructiv, pentru a combate stresul din perioada sarcinii si, implicit, efectele nocive ale acestuia asupra copilului? Raspunsul este, din fericire, pozitiv. Poti sa-ti recastigi controlul asupra ta insati si asupra vietii tale, operand cateva schimbari.

- Reevalueaza-ti stilul de viata. Nu in gand, pentru ca ideile zboara tot asa de repede cum au aparut, ci in scris. Ia in considerare toate aspectele: profesional, personal, familial, orice alte activitati in care te implici). Reciteste lista si raspunde-ti cu sinceritate: chiar le poti face pe toate si, in acelasi timp, sa nu te epuizezi fizic si moral? Este neaparat nevoie sa te ocupi de toate acestea, sau mai poti "aerisi" putin lista? Nu uita ca nu iei decizia numai pentru tine, ci si - sau mai ales - pentru micutul pe care-l vei aduce pe lume. Chiar daca acest lucru implica sa mai delegi si altora din sarcinile tale, nu ezita. Acest lucru nu inseamna nici pe departe ca ai ceda controlul sau ca ti-ai pierde autoritatea.

- Indiferent la ce concluzie ai fi ajuns scriind si analizand lista de care vorbeam, ar fi bine sa te obisnuiesti cu gandul ca, pe durata celor noua luni de sarcina, este practic imposibil sa fii fel de energica si implicata ca inainte. Asa incat poti incepe sa mai tai cate ceva... In primul rand, va trebui sa dormi mai mult. In al doilea rand, relaxarea in sine este foarte importanta. In al treilea rand, vei manca de mai multe ori pe zi - asa ca ai face bine sa te asiguri ca ai timp pentru multiplele viitoarele mese zilnice, si nu vei fi nevoita sa renunti la o gustare doar pentru ca ai altceva de facut. Si, nu in ultimul rand, vei avea nevoie de timp in care sa fii "tu si cu tine" si a "diger" ceea ce ti se intampla, miracolul care va aparea in viata ta peste numai cateva luni.

- Aminteste-ti ca, indiferent cat de mult te sprijina si te iubesc toti cei din jur (ma refer in special la mama, eventuale surori si, bineinteles, la partenerul tau), tu esti cea care vei da nastere unui copil. Nimeni nu poate simti in locul tau, nimeni nu poate experimenta trairile, emotiile si spaimele tale. Prin urmare, asculta-i cand te sfatuiesc neobositi ce sa faci, dar nu te lasa prea mult influentata de opiniile lor.

- Nu face pe eroina. Ar fi si daunator si, in ultima instanta, inutil. Sfatul este destinat in mod special acelor viitoare mame care lucreaza intr-un mediu competitiv si foarte alert. Discuta cu seful tau si deleaga o parte din sarcini altor persoane. In felul acesta, veti fi amandoi in castig: pe de o parte, vei putea lucra pana cand sarcina avanseaza spre ultimul trimestru sau chiar pana in luna a noua (din moment ce nu te extenuezi) si, pe de alta parte, nu vei intampina probleme de sanatate.

- Fa-ti temele: citeste cat mai multe materiale despre sarcina, discuta cu alte femei gravide sau proaspete mamici si, daca este posibil, urmeaza cursuri specifice. Toate acestea te vor ajuta sa intelegi mai bine ce se petrece cu trupul tau, precu si implicatiile de ordin emotional ale sarcinii. In felul acesta, nu vei mai avea surprize - sau acestea nu vor fi atat de socante...

-Lasa-ti timp sa te relaxezi, implicandu-te in activitati care iti fac placere: citeste, vezi un film, mergi la salon pentru un masaj, dormi cat de tarziu posibil. Nu te simti vinovata si - daca mai ai nevoie de vreun impuls suplimentar - gandeste-te ca foarte curand nu vei mai avea ragaz pentru aceste mici bucurii...

- Tine un jurnal. A-ti descrie emotiile, trairile, momentele de satisfactie, dar si cele de panica, te va ajuta sa te cunosti mai bine, sa stii cum reactionezi in aceste situatii si sa depasesti mai usor impasurile si temerile inerente.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.08.2006 02:27 
super o sa recitesc cand ne hotaram sa avem un bebe :) mai vreau informatii
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie