Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea ochilor
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Ingrijirea ochilor > Expunerea ochilor la soare: adevaruri si mituri

Expunerea ochilor la soare: adevaruri si mituri

Ai fost ferm convins/a pana acum ca numai vara se poarta ochelari sau ca nu ar trebui sa iti faci griji cand te expui la soare daca nu ai afectiuni la nivelul ochiului? Noi iti spunem ce este adevarat si ce e fals privitor la expunerea ochilor la soare.
Cei mai eficienti ochelari de soare sunt cei cu lentila intunecata

Fals. Daca ochelarii tai nu au protectie impotriva razelor UV si daca nu au insemnul CE, lentilele intunecate pot sa iti afecteze si mai mult ochiul, prin dilatarea pupilei si permiterea intrarii in ochi a si mai multor raze UV. De fapt, lentilele maronii sau cele de culoarea chihlimbarului sunt cele mai bune pentru a reduce cantitatea de raze ultraviolete care iti patrund in ochi.


Trebuie sa port ochelari de soare numai in zilele insorite


Fals. Razele ultraviolete sunt prezente pe parcursul intregii zile si pot produce daune si atunci cand sunt nori pe cer. Sunt momente, insa, cand exista un risc mai mare de supra-expunere.

 
Daca nu prezint nici un simptom sau nu am nici o afectiune la ochi, pot sa ma expun linistit/a la soare

 Fals. Afectiunile la ochi care pot duce la pierderea acuitatii vizuale pot sa nu aiba nici un simptom, asa ca ar fi cel mai bine sa iti faci controale regulat.


Copiii sunt supusi unui risc mai mare decat adultii


Adevarat. Ochii unui copil sunt mai vulnerabili decat ai unui adult. Ochii lor sunt mai putin dezvoltati si predispusi la dilatarea pupilei decat cei ai adultilor. De aceea, este foarte important sa poarte ochelari. Atunci cand ii expun la soare, majoritatea parintilor protejeaza numai pielea copiilor, uitand cat de importanta este si protejarea ochilor de soare. Expunerea repetata la soare poate cauza copiilor afectiuni grave mai tarziu in viata.

Cum sa iti protejezi copilul:

  • Asigura-te ca poarta o palarioara cu boruri sau o sapca care ii ascunde fata de soare.
  • Cumpara-i copilului ochelari de soare care blocheaza razele UV. Asigura-te ca ochelarii sunt confortabili si se potrivesc cu fizionomia.


Nu toate razele UV sunt periculoase

Adevarat. Exista trei tipuri de UV: UVA, UVB si UVC. Pe Pamant, razele UVC nu sunt periculoase, deoarece sunt absorbite de stratul superior al atmosferei. Pe suprafata Pamantului, cel mai mare risc il prezinta razele UVA. Acestea pot penetra foarte adanc ochiul, producand daune. Aceste raze sunt si cele care bronzeaza si se considera ca tot ele imbatranesc pielea prematur si cauzeaza cancer la nivelul epidermei.

 Majoritatea razelor UVB sunt absorbite inainte de a ajunge la noi, dar cateva patrund prin atmosfera si sunt chiar mai periculoase decat razele UVA.


 Ochelarii de genul celor acvatici sunt mai eficienti

Adevarat. Deoarece nu permit razelor soarelui sa intre in ochi din nici un unghi, pot sa fie mult mai eficienti decat ochelarii obisnuiti de soare.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  25.05.2008 22:33 
Ochelarii nu sunt indicati persoanelor cu miopie?!
Am auzit ca nu sunt indicati ochelarii de soare persoanelor care au miopie... nu stiu care e adevarul acum.
  22.05.2008 03:52 
Ochelari de firma
Se pare ca ochelarii de soare cei mai indicati arfi cei de firma care sunt si mai scumpi. Cei cumparati de la taraba sau cei ieftini din magazine pot face mai mult rau decat bine.
  24.02.2008 14:31 
Ochelari de soare
Buna, cred ca este foarte important sa ai protectie asupra ochilor mai ales pe timp de vara.
  21.08.2007 00:41 
intrebare
de unde as putea gasi ochelari de calitate cu protectie UV si cu insemnul CE?
  04.07.2006 13:52 
am cautat
ochelari de soare pt baietelul meu de 1 an si 4 luni dar nu am gasit cu protectie doar simpli cu lentila albastra unde pot gasi acei ochelari pt copi?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie