Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Fara dulciuri pe nemancate

Fara dulciuri pe nemancate

Sambata, 24 Decembrie 2005
Pentru a evita sa va ingrasati si sa va creasca colesterolul, mancati dulciuri putin si des. Le puteti degusta in orice moment al zilei, insa dupa masa

Cozonacul, prajiturile, bezelele, cornuletele, placintele, dar si tortul trebuie consumate moderat in aceasta perioada, ca sa nu va stricati Sarbatorile. Nutritionistii recomanda ca dulciurile sa fie mancate de preferinta dupa masa si sa reprezinte maximum 7-10a din valoarea aportului alimentar. Indiferent de boala, puteti sa degustati cate putin din prajiturile care va tenteaza.

„Taie” pofta de mancare

Dulciurile pot fi consumate in orice moment al zilei, dar nu este indicat sa fie mancate pe stomacul gol, deoarece asta duce la pierderea poftei de mancare. „Se pot consuma prajituri, ciocolata sau cozonac pana la senzatia de saturare. Cel mai indicat este sa se manance putin si des”, recomanda dr. Tiberius Viorel Mogos, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu” din Bucuresti. Dulciurile consumate in cantitati mici (o bomboana la cateva ore) au avantajul ca nu se depun si nu determina cresterea colesterolului. La copii insa nu se pune problema ingrasarii din cauza consumului mai mare de dulciuri, fiindca ei isi „ard” rapid caloriile. Singura problema ar putea fi faptul ca micutii pot face carii. In cazul adultilor, un consum crescut de dulciuri poate duce la cresterea grasimilor din sange, mai ales daca sunt combinate cu alcool si grasimi. Persoanele cu diabet, dischinezii, pancreatite, gastrite risca crize acute daca exagereaza, dar si reactivarea unei hipoglicemii, aparitia diareei sau a varsaturilor. „Consumul dulciurilor este asociat cu retinerea lichidelor in organism”, mai explica dr. Mogos.

Portia zilnica pentru suferinzi

Si cei bolnavi pot consuma dulciuri, dar in cantitati mici. Portia lor ar arata cam asa: 4 tablete de ciocolata de 2 ori pe zi sau o felie de tort de 100 de grame. Acestea pot fi inlocuite cu 2 felii de cozonac sau cu 3-4 bezele ori fructe.
Specialistii sustin ca mancam mult prea multe produse care contin zahar. „Spre deosebire de secolul trecut, cand o persoana consuma 2 kilograme de zahar pe an, in prezent s-a ajuns la un consum de peste 70 kilograme de zahar pe cap de locuitor intr-un an. Cresterea consumului de zahar este strans corelata cu aparitia din ce in ce mai frecventa a cazurilor de obezitate, diabet zaharat si ateroscleroza”, mai afirma dr. Tiberiu Mogos.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie