Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Gateste sanatos

Gateste sanatos

Gatitul este o activitate utila, dar in acelasi timp si placuta, daca se implica familia si prietenii. Indiferent de ocazie, locatie si parteneri, este important sa te feresti de bacteriile daunatoare, cauzatoare de toxiinfectii alimentare.
Carnea reprezinta o buna sursa de proteine, vitamine si minerale, ca fier,seleniu, zinc, si vitamina B. Este una dintre principalele surse de vitamina 12, care este gasita doar in produsele animale precum carnea si laptele.


De la magazin - acasa

La cumparaturi, alege carnea congelata si verifica eticheta cu termenul de valabilitate. Separa carnea cruda cumparata de celelalte produse din cosul de cumparaturi. Pentru a preveni o contaminare, care se intampla in cazul in care cand carnea cruda sau sucul de la carne intra in contact cu alte produse, separa carnea in pungi de plastic.

Du-te acasa imediat dupa cumparaturi. Carnea congelata se poate altera in cateva ore. Acasa pune carnea in congelator imediat.    


Decongeleaza in siguranta

Dezghetarea completa a carnii este recomandata si pentru a se gati mai usor. Foloseste frigiderul pentru o dezghetare lenta si sigura, sau poti dezgheta pachetele de carne in apa rece. Poti folosi si microundele, doar daca carnea va fi gatita imediat.


Marinatul

Carnea poate fi marinata pentru cateva ore sau zile, pentru a fragezi sau pentru a capata mai multa aroma. Marinarea se face in frigider si nu pe masa din bucatarie. Daca doresti sa refolosesti marinata folosita cu carnea cruda, fierbe-o inainte, pentru a distruge bacteriile.


Transportul

Cand transporti mancarea intr-un alt loc, pastreaz-o la racoare pentru a evita sporirea bacteriilor.


Pastreaza totul curat

Ai grija ca tacamurile si celelalte ustensile sa fie curate. Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, nu folosi aceleasi ustensile atat pentru carnea cruda cat si pentru cea gatita. Bacteriile daunatoare aflate in carnea cruda o pot infecta si pe cea gatita.

Daca gatesti in afara casei, afla inainte daca acolo se gaseste o sursa de apa curata. Daca nu, ia cu tine apa pentru gatit si curatenie.


Termina de gatit

Gateste la o temperatura sigura pentru a distruge bacteriile. Nu incepe sa gatesti, pentru a termina mai tarziu.


Pastreaza hrana calda, la cald

Dupa gatit, pastreaza mancarea la cald pana va fi servita.


Resturile

Resturile trebuie puse la rece imediat. Scapa de orice rest de mancare care a stat afara din frigider la o temperatura mai ridicata.
 

Carnea la gratar mareste riscul aparitiei de cancer?

Unele studii efectuate au sugerat ca exista o legatura intre hrana preparata la temperaturi inalte (precum: carnea preparata pe gratar, in tigaie sau fiarta) si cancerul. Consumul moderat din alimente preparate astfel insa, nu pune probleme de sanatate.

Pregateste carnea la microunde imediat inainte de a o pune pe gratar, pentru a elibera din sucurile ce se pot revarsa pe carbuni, si a face o flacara. Pune carnea pe centrul gratarului si muta carbunii spre margine pentru a impiedica grasimea si sucul sa se scurga pe ei.


Prajeste-o bine!

1. Consuma carne doar daca a fost gatita la o temperatura sigura, nu mai putin de 70 grade.
2. Singura metoda prin care poti fi sigur ca aceasta a fost gatita la temperatura necesara de a distruge bacteriile, este sa folosesti un termometru digital.
3. Culoarea nu este un indicator sigur care sa ne arate daca hrana a fost preparata la temperatura necesara eliminarii bacteriilor.
4. Consumand carne de culoare roz sau rosie, fara sa verifici temperatura la care a fost facuta, reprezinta un mare risc de toxiinfectie.
de Alina Popescu
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.04.2007 15:35 
carnea
SUBIECTUL ESTE INTERESANT SUNT MULTE DE RETINUT
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie