ASTMUL
Este o afectiune cronica a plamanilor, caracterizata prin probleme de respiratie recurente, cauzate de inflamarea cailor aeriene.
Cele mai dese simptome prezente la cei care sufera de astm sunt "suieratul", sentimentul de apasare pe piept, respiratia ingreunata, tusea persistenta si dificultatea de a o controla, greutate in a respira in timpul sau dupa exercitii fizice.
Cauze - factori alergici (polen, acariene, pene), alti factori (aspirina, infectiile, fumatul, sinuzita, efortul fizic).
Persoanele afectate traiesc in permanenta cu teama ca un nou atac astmatic poate surveni oricand. Din fericire, alegerile alimentare sanatoase reduc numarul atacurilor si usureaza simptomele acestei boli.
Ce trebuie sa consumi din abundenta?
- fructe si legume crescute organic;
- carne de peste: cod, somon, macrou, hering si halibut;
- ulei de masline extravirgin;
- seminte de in;
- rozmarin, ghimbir, turmeric.
Ce trebuie sa elimini din alimentatia ta daca ai astm?
- laptele si alte produse lactate, care agraveaza simptomele astmatice.
- alte uleiuri vegetale;
- margarina;
- alimentele foarte sarate;
- conservantii si colorantii, cum ar fi MSG (monosodium glutamate), tartrazine (E102) sulfati.