Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Home
Home > Ghidul legumelor de toamna

Ghidul legumelor de toamna

Un ghid complet al legumelor care iti stau la indemana toamna. Trebuie sa stii cum sa le alegi din supermarketuri sau piete, cum sa le pastrezi si, bineinteles cum sa le prepari pentru a-si pastra valoarea nutritionala.

Avocado

Informatii nutritionale: vitamina A, C si E, potasiu, fibre si fier.

Cum le alegi
: trebuie sa fie tari la atingere, culoarea uniforma fara lovituri.

Pastrare si preparare
: la temperatura camerei, deoarece in cateva zile se vor coace. Trebuie taiate in lungime, evitand samurele din mijloc. Freaca suprafata taiata cu o jumatate de lamaie pentru a preveni decolorarea. Foloseste o lingura pentru a consuma miezul.

Sfaturi utile
: Incearca sa nu gatesti avocado. Serveste-l in salate cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.


Fasole pastai

Informatii nutritionale: vitamina C, A si folati.

Cum le alegi:
alege pastaii de culoare deschisa, mici si fara pete maronii. Trebuie sa plesneasca usor, la prima indoire. Boabele de fasole trebuie sa fie in formare, nu bombate.

Pastrare si preparare:
atele trebuie curatate inainte de folosire; se pastreaza in frigider, insa nu mai mult de 5 zile.

Sfaturi utile:
pentru 1/2 kg de boabe de fasole foloseste 3 parti de apa fiarta, 4-5 linguri de sare si apoi adauga fasolea. Fierbe-o timp de 6-12 minute, scurge-o si pune-o sub un jet de apa rece. Amestec-o cu unt, sare, piper si condimente pentru gust.


Sfecla

Informatii nutritionale: folati, potasiu si vitamina C.

Cum le alegi:
radacina trebuie sa fie tare, fara crapaturi, de marime mica sau medie. Este indicat sa o cumperi cu verdeata cu tot, care este comestibila in prima faza

Pastrare si preparare: indeparteaza verdeata si pastreaz-o in frigider in pungi de plastic. Trebuie utilizata in maxim 2 zile in salate, cat mai este proaspata. Radacina se poate pastra in frigider o saptamana sau chiar mai mult. Ar fi indicat sa nu le cureti coaja, ci sa o razuiesti.

Sfaturi utile: pune sfecla intr-o cratita si acoper-o cu apa. Se lasa la fiert timp de 30-45 de minute, se scurge de apa si se pune sub jet de apa rece. Se curata de coaja ramasa si se serveste in salate. Portocala, chimenul, mustarul boabe sau mararul se pot folosi in combinatie cu sfecla.


Broccoli

Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.

Cum le alegi: alege capatanile tari, de culoare violacee la varfuri; bobocii de broccoli trebuie sa fie inchisi fara urme de flori galbene.

Pastrare si preparare: nu se pastreza mai mult de 3 zile in frigider. Inainte de folosire, clateste si indeparteaza frunzele.

Sfaturi utile: frunzele poti sa le folosesti in salate. Pentru a gati broccoli, se opareste cca 8-12 minute. Zeama de lamaie, branza, patrunjelul si mararul sunt combinatia perfecta pentru broccoli.


Varza de Brussel

Informatii nutritionale: vitamina C, A, folati si potasiu.

Cum le alegi: alege bucatile care sunt tari, fara pete maronii sau galbene.

Pastrare si preparare: rezista intre 7-10 zile in frigider. Inainte de a o gati curata frunzele de la suprafata si taie un "X" la tulpina pentru a se fierbe mai usor.

Sfaturi utile: se fierbe la abur deasupra unui vas cu apa sarata, timp de 8-10 minute. Se inabusa in ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Alte arome care sunt potrivite sunt: boabele de mustar, otetul si sunca.


Varza

Informatii nutritionale: vitamina C si A.

Cum le alegi: alage capatanile tari si indesate, fara frunze rupte si innegrite.

Pastrare si preparare: rezista aproximativ o saptamana in frigider. Se spala, se taie in patru bucati si se indeparteaza cotorul.  

Sfaturi utile: se opareste in apa cu sare intr-un vas neacoperit timp de 5-7 minute. Pentru a-i da gust se foloseste putin unt, patrunjel si piper.


Morcovi

Informatii nutritionale: vitamina A.

Cum le alegi:
trebuie sa fie fragezi, medii si cu frunze cu tot (vor fi mai proaspeti si mai dulci); evita-i pe cei deshidratati si crapati.

Pastrare si preparare: se pastreaza in frigider maxim 2 saptamani. Indeparteaza partea de sus, cu frunze.

Sfaturi utile: se fierb in apa sarata sau la abur timp de 8-12 minute. Se fierb neacoperiti si la foc mic pana cand apa se evapora si sucul lor propriu ii acopera. Se condimenteaza cu marar sau menta.


Conopida

Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.

Cum le alegi: capatani tari, albe sau crem la varfuri adunate in florete, frunze verzi, fara pete maronii.

Pastrare si preparare: se pot pastra mai mult de o saptamana in frigider. Inainte de a preparare, indeparteaza frunzele si de despart floretele in manunchiuri mici.

Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 6-10 minute. Se serveste cat e calda, cu branza razuita, crutoane, chimen, boia de ardei sau patrunjel; se mai poate folosi in stare cruda in diverse salate.


Radacina de telina

Informatii nutritionale: vitamina C, calciu si fier.

Cum le alegi:
trebuie sa fie tare, medie si fara pete. Evita radacinile mari, deoarece sunt prea coapte si vor fi lemnoase in interior.

Pastrare si preparare: intr-un spatiu racoros su uscat rezista la pastrat mai bine de 1-2 saptamani. Se spala si se curata inainte de preparare.

Sfaturi utile: este delicioasa in salate. Inabusita impreuna cu o friptura sau fiarta si adaugata la piureul de cartofi da gust mancarurilor.


Usturoiul

Informatii nutritionale: fitochimicale

Cum le alegi: capatanile tari, bine uscate si stranse laolalta.

Pastrare si preparare: pastreaza-le intr-un loc uscat si racoros, nicidecum in frigider.

Sfaturi utile: foloseste-l pentru friptura, sau da gust mancarurilor.


Anghinarele

Informatii nutritionale: fier, tiamina (vitamina B1), potasiu, fosfor, cupru, fibre, vitamina C, niacina (vitamina B3).

Cum le alegi: culoare uniforma, suprafata neteda si ferma.

Pastrare si preparare: rezista cateva zile pastrate in frigider in pungi de plastic.

Sfaturi utile: in salate; odata taiate miezul se va decolora. Pentru a le gati, se taie si se pot inabusi, praji sau fierte la abur. Fii atenta la timpul de gatire, altfel vor deveni prea moi.


Napii

Informatii nutritionale: vitamina C si A

Cum le alegi: crocant, frunze proaspete.

Pastrare si preparare: inainte de a-i pastra la frigider impacheteaza-le intr-o foaie de hartie si apoi in punga de plastic; isi vor pastra prospetimea doar 2-3 zile. Inainte de a-i prepara, clateste-i si indeparteaza frunzele aspre.

Sfaturi utile: in stare cruda pot fi folositi in salate. Pentru preparare inabusa-i in putin ulei de masline pana se inmoaie sau fierbe-i la abur.


Prazul

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: bulbul trebuie sa fie alb si tare; crocant si frunze proaspete.

Pastrare si preparare: pastreaza-l in frigider 5 sau mai multe zile. Atat bulbul, cat si frunzele sunt comestibile. Inlatura radacinile, curata-l si indeparteaza pielita.

Sfaturi utile: trebuie gatit bine.


Laptucile

Informatii nutritionale: vitamina A si C

Cum le alegi: frunze proaspete, crocante, fara pete galbene.

Pastrare si preparare: pentru a le pastra, indeparteaza frunzele galbene si nu le spala inainte de a le pune la frigider, nu mai mult de 3-4 zile.

Sfaturi utile: folosite pentru salata cu putin otet.


Pastarnacul

Informatii nutritionale: vitamina C si folati.

Cum le alegi: radacini tari, tinere si fara crapaturi.

Pastrare si preparare: pastreaza-l la frigider 1-2 saptamani.

Sfaturi utile: taie-l cubulete si foloseste-l la supe si tocane. Da un gust exceptional daca le fierbi la abur si le amesteci impreuna cu piureul de cartofi.


Dovleacul

Informatii nutritionale: vitamina C, A, folati

Cum le alegi: alege-i pe care sunt mai grei la dimensiune mica, coaja tare si fara pete.

Pastrare si preparare: rezista o luna intr-un spatiu uscat si racaoros sau 3 luni in frigider.

Sfaturi utile: taie-l in doua, indeparteaza semintele, stropeste miezul cu sare, piper si ulei de masline si prajeste-l timp de 30-45 de minute pana se inmoaie. Este excelent in supe sau risotto. O gustare delicioasa sunt semintele prajite si cu sare.


Spanacul

Informatii nutritionale: vitamina A, C si folati

Cum le alegi: frunze proaspete, crocante, fara pete.

Pastrare si preparare: se pastreaza la frigider 1-2 zile. Se folosesc atat in stare cruda, cat si gatite.

Sfaturi utile: foloseste frunzele mici in salata cu ciuperci, ceapa rosie si un ou fiert taiat bucatele.


Cartofii

Informatii nutritionale: vitamina A, C, B6, fibre, cupru si potasiu

Cum le alegi: medii, tari, ovali, fara lovituri.

Pastrare si preparare: rezista mult daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si uscat.

Sfaturi utile: copti cu coaja aproximativ 30-45 de minute. Fierti timp de 20-30 minute si serviti piure.


Guliile

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: coaja trebuie sa fie alba sau rosu inchis.

Pastrare si preparare: pastreaza-le 1-2 sapatamani in frigider.

Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 15-25 minute. Se folosesc in tocane, facute piure sau crude pentru o gustare. Se condimenteaza cu chimen, arpagic, patrunjel si piper.


Macrisul

Informatii nutritionale: vitamina A si C

Cum le alegi: frunze proaspete, culoare verde inchis.

Pastrare si preparare: se pastreaza in frigider intre 3-4 zile.

Sfaturi utile: se adauga la salate pentru gust sau se face salata cu macris, mar sau sfecla si branza.

Citeste si "Ghidul fructelor de toamna"
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.03.2010 07:21 
super
super misto site ul,ma bucur cand gasesc retete sau ptr ce sunt bune fiecare si ce contin,trebuie sa incercam sa mancam cat mai sanatos,nu cartofii prajiti in fiecare zii...multumim ca existati
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie