Afectiuni gingivale
Gingivita si Paradontopatia
Gingivita, cunoscuta si sub numele de boala gingiilor sau paradontopatie, descrie evenimentele care au loc odata cu inmultirea numarului de bacterii din gura, si care se poate sfarsi, daca nu este tratata, cu pierderea dintilor datorata distrugerii tesutului inconjurator al dintilor.
Care este diferenta dintre Gingivita si Periodontoza? Gingivita de obicei precede periodontoza. Este important de stiut ca nu toate gingivitele ajung la periodontoza. In prima faza a gingivitei, bacteria din placa construita, cauzeaza inflamarea gingiilor (rosii si umflate) si sangerarea acestora in timpul periajului. In ciuda gingiilor iritate, dintii sunt ferm implantati. In aceasta faza nu au loc pierderi de tesut sau os ireversibile. Cand gingivita este lasata netratata, poate avansa la periodontoza. La o persoana cu periodontoza, stratul interior al gingiei sau al osului se indeparteaza de dinte si formeaza pungi.Aceste mici spatii dintre dinti si gingii colecteaza resturi si se pot infecta. Sistemul imunitar lupta impotriva bacteriilor si placa se imprastie si creste sub linia gingiei. Cum sa previi Gingivita Toxinele, produse de bacteriile din placa, precum si enzimele "bune" ale corpului implicate in lupta cu infectiile, incep sa doboare osul si tesutul de legatura, care fixeaza dintele. In timp ce boala progreseaza, pungile adanci si alte tesuturi ale gingiei si osului sunt distruse. Cand se intampla acest lucru, dintii nu mai sunt bine fixati, si are loc pierderea acestora. Bolile gingiilor sunt principala cauza a pierderii dintilor la adulti. Cauza producerii Periodontezei Placa constituie cauza principala a periodontozei. Multi factori pot contribui la bolile gingiei, dintre care:
Simptomele Periodontozei Periodontoza poate progresa fara dureri, producand doar cateva semne clare, chiar si in ultimele etape ale bolii. Chiar daca simptomele periodontozei sunt de obicei subtile, exista si semne de avertizare. Anumite simptome pot conduce la anumite forme de boala. Acestea sunt:
Chiar daca nu se observa simptome, te poti afla intr-un anumit stadiu al unei boli gingivale. La unii oameni, afectiunile gingivale pot afecta doar anumiti dinti, cum ar fi molarii. Doar un dentist, sau periodentist poate recunoaste si determina stadiul unei boli gingivale. Cum poate un dentist sa recunoasca Paradontopatia? In timpul unui control, dentistul trebuie sa verifice:
Cum se trateaza Paradontopatia? Scopul tratamentului este de a reatasa gingiile sanatoase de dinti, si de a reduce umflaturile, adancimea pungilor, si riscul infectiilor, si de a opri evolutia bolii. Tratamentul depinde de stadiul in care se afla boala, de cum ai raspuns la tratamentele anterioare, si de starea de sanatate. Optiunile variaza de la terapii nechirugicale care sa controleze inmultirea bacteriilor, pana la cele chirurgicale, pentru a reface tesuturile de sprijin. Cum poate fi prevenita Gingivita? Gingivita poate fi prevenita in aproape toate cazurile cand se face un control de placa potrivit. Controlul de placa corespunzator consta intr-o curatare profesionala care sa aiba loc de cel putin doua ori pe an, plus periajul zilnic al dintilor, si curatarea cu ata dentara. Periajul elimina placa accesibila de pe suprafata dintilor, iar ata dentara ajuta la indepartarea particulelor de mancare, si a placii dintre dinti si linia gingiei. Alte schimbari care ar putea ajuta la prevenirea afectiunilor gingivale:
Articol realizat in colaborare cu Dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
de
Alina Popescu
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
25.08.2010 17:26
Gigivita
Felicitari. Si eu am mers la mai multi medici si cel care mi-a facut un tratament mi-a cerut 300 de euro.
29.01.2010 19:53
gingivita cronica
Eu am avut gingivita acuta cu pericol de a da in paradontoza. M-am dus pt ptrima oara in viata mea la dentist cand am vazut ca situatia devine critica, adica: gingie inflamata, sangerari fara macar sa ating gingia, in timpul periajului sangerari abundente, gingia desprinsa de pe dintii din fata. Norocul meu a fost ca dintii nu se miscau si medicul Tudos Viorel de la clinica privata din Titan, pe care vi-l recomand, mi-a facut o detartrare cu ultrasunete si periaj profesional, si vreo cateva sedinte de tratament la gingie (injectii care nu sunt dureroase). Dupa 2 saptamani de tratament gingia mea arata aproape perfect, dintii albi ca atunci cand eram copil, si sangerarile au disparut complet chiar si in urma unui periaj in care apas si insist foarte tare, asta la indemnul doctorului. Folosesc Paradontax pasta de dinti si ma spal dupa fiecare masa sau gustare, chiar si de 5 ori pe zi, apa de gura din plante Ossidenta, apa de gura cu Clohoxadrina (parca asa se numeste acea substanta) si un gel care are aceeasi substanta. Acestea din urma le folosesc doar seara inainte de culcare pt a impiedica depunerea tartrului p timpul somnului. Ata dentara sau scobitorile obligatorii pentru o curatare perfecta dupa periaj, pentru ca periuta nu poate scoate unele urme de mancare din locurile greu accesibile.
Va recomand sa infrangeti frica de a merge la dentins pt ca o gingivita in forma grava sau chiar paradontoza in faza incipienta se vindeca relativ rapid dupa care trebuie sa faceti doar control de rutina la 6 luni plus o curatare a dintilor perfecta zilnic cu ceea ce va recomanda dr. Eu am intrat din pura intamplare la acea stomatologie din Titan pt ca eram disperat sa nu imi pierd dantura si sunt extrem de multumit. M-a costat cam 6 mil tot tratamentul. Stomatologia se afla la o statie de tramvai de metroul Titan la parterul unui bloc vis a vis de Mega Image.
12.06.2009 03:54
muratore
VORREI SAPERE E NECESSARIO PRIMA, RISOLVERE IL PROBLEMA DELLA PARAODONTOPATIA ,DI FARE QUALUNQUE TRATTAMENTO DE TIPO PROTESICO,IMPLANTOLOGICO,E OBTURATIVO, VERO? NEL CASO DELLA PARAODONTOPATIA CON RIABSSORBIMENTO ORIZONTALE QUE COSA DOVREI FARE PER DIMINUIRE EL PROCESO IN TANTO NON FACCIO LA VISITA.IL CORTISONE PER VIA VENOSA MESSO PER UNA CONTUSIONE MIDOLLARE PUO PROVOCARE QUESTA PARAODONTOPATIA DOVUTO ALLA QUANTITA DEL CORTISONE . GRAZIE
27.06.2008 23:23
Gingivita
Am un baietel de 3 ani care mi-a facut o stomatita de toata frumusetea si cum nu era de ajuns a mai facut si gingivita. As vrea sa stiu cum se trateaza gingivita?
19.02.2008 15:27
Gingivita
Am 17 ani, si am gingia in 2 culori: partea de la radacina dintilor este de o culoare normala, dar dupa jumatate de cm are o culoare rosu inchis, nu ma doare, nu sangereaza, as vrea sa stiu ce este??? Si ce trebuie sa fac?
24.07.2007 11:24
SIDA
AS VREA SA STIU DACA OMUL ARE SIDA POATE SA TRANSMITA PRIN SA RUT AI CELEILALTE SIDA SAU DOAR GINGIVITA?
AST U RASPUNS VA ROG P ADRESA DE E-MAIL true_girlboy@yahoo.com
28.06.2007 08:10
articolul ma ajuta pt prevenirea acestor boli,deocamdata nu am probleme cu dantura
14.04.2007 19:40
Paradontoza
Da, tot ce este scris in articol este adevarat.Eu ,din neglijenta am ajuns la pierderea dintilor si tratament chirurgical.
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |