Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tiroida si sarcina
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Tiroida si sarcina > Hipertiroidia in sarcina

Hipertiroidia in sarcina

Hipertiroidismul (hiperfunctia glandei tiroide, producerea in exces de hormoni tiroidieni) la gravide se intalneste intr-o proportie foarte mica, etiologia acestei situatii patologice fiind destul de diversa:
  • boala Graves;
  • gusa toxica;
  • adenom toxic-tiroidian;
  • mola hidatiforma;
  • hipertiroidism iatrogen (ca urmare a tratamentului de substitutie tiroidiana necontrolat);
  • carcinom folicular tiroidian etc.

Afectiunea este adeseori preexistenta starii de gravidie insa uneori este nediagnosticata si ca urmare netratata. De aceea, prezentarea gravidei la medicul endocrinolog pentru evaluarea gravidei inca de la inceputul perioadei de sarcina este esentiala din cauza riscurilor acestei afectiuni atat pentru fat cat si pentru mama.

Astfel, hipertiroidia netratata in sarcina prezinta pentru mama risc de:

  • preeclampsie;
  • insuficienta cardiaca;
  • dezlipire de placenta
  • infectii si hemoragii postpartum;
  • anemie;
  • avort spontan.

Pentru fat riscurile care pot aparea sunt:
  • nastere prematura;
  • moarte fetala;
  • tireotoxicoza fetala.

Simptomele hipertiroidiei sunt secundare excesului de hormoni tiroidieni din circulatie si sunt in functie de varsta pacientei si de momentul instalarii hipertiroidiei.


Principalele simptome sunt reprezentate de:

  • nervozitate si iritabilitate excesiva;
  • transpiratii excesive;
  • intoleranta la caldura.

Acestea sunt puse adesea pe seama starii de graviditate. Acestea sunt insa insotite si de alte manifestari care orienteaza catre diagnostic precum:

  • palpitatii;
  • tremor al extremitatilor;
  • scadere in greutate;
  • oboseala;
  • modificari ale somnului;
  • hiperlacrimare;
  • fotofobie;
  • cresterea in volum a glandei tiroide;
  • insomnie;
  • modificari ale tranzitului intestinal.

In urma consultului de specialitate medicul va descoperi semne ale tireotoxicozei precum tahicardia, gusa, tremor al extremitatilor, modificari oculare, modificari ale tegumentelor. Argumente care pot orienta suplimentar catre diagnostic sunt existenta unor membri de familie care au suferit hipertiroidie sau boli autoimune. Diagnosticul de laborator al hipertiroidismului se pune pe baza analizelor de laborator.


Este absolut necesar ca afectiunea tiroidiana sa fie depistata anterior sarcinii si tratata pentru ca gravida sa necesite doar monitorizare pe perioada gravidiei si doar minime interventii terapeutice pentru a minimaliza riscul fetal.


Atitudinea terapeutica are in vedere atat mama cit si fatul, medicul fiind obligat uneori sa gaseasca solutii de compromis. Medicul endocrinolog trebuie sa colaboreze strans cu medicul obstetrician pe toata perioada sercinii, pentru monitorizarea atenta a cresterii fatului care poate fi afectat atat de tratament cat si de afectiunea mamei in sine.


Se recomanda atenta monitorizare a pulsului, a ritmului cresterii in greutate, a variatiilor parametrilor hormonali pe perioada sarcinii. Tratamentul hipertiroidiei la gravida care doreste sa isi duca sarcina la bun sfarsit ridica serioase dificultati medicului specialist, presupunand o buna colaborare intre viitoarea mama si endocrinolog, monitorizare atenta, etc. Sub un tratament bine condus sansele unei sarcini reusite sunt mari in cazul in care gravida da dovada de complianta crescuta si daca tratamentul este bine condus si adaptat permanent in functie de starea mamei si a fatului.

Tratamentul medicamentos se face cu antitiroidiene de sinteza, in special propiltiouracil. Trebuie mentionat inca de la inceput ca medicatia antitiroidiana traverseaza placenta si in mod inevitabil afecteaza functia fetala, determinand un risc pentru fat.


Hipertiroidia la gravide netratata prezinta riscul major al aparitiei unei crize tireotoxice care poate pune in pericol viata mamei si a fatului deopotriva.

Simptomatologia este reprezentata prin:

  • febra;
  • tahicardie;
  • scadere in greutate;
  • stari confuzionale;
  • diaree;
  • varsaturi.

Tratamentul consta in antitiroidiene de sinteza, betablocante (care sunt in mod normal contraindicate in sarcina deoarece determina bradicardie fetala), corticoterapie.

Ceea ce doresc sa mentionez este ca tratamentul medicamentos cu antiroidian de sinteza, in doze terapeutice medii, poate determina hipotiroidie fetala (cu risc de hipotiroidie fetala si afectarea dezvoltarii intelectuale a copilului). Incidenta hipotiroidiesmului fetal este estimata la 12-15% si este in functie de doza de propiltiouracil administrata.

 
Articol realizat in colaborare cu Dr. Fraga Paveliu, medic primar endocrinolog Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.09.2011 23:01 
atentie la tiroida in sarcina!!1
EU SUFAR DE HIPOTIROIDA CAREIA NU I-A DAT PREA MARE IMPORTANTA INTR-O SARCINA SI ASTA M-A COSTAT VIATA COPILULI.FACEAM TSH-UL PE CARE IL INTERPRETA MEDICUL GINECOLOG SI ZICEA CA E BUN.ADEVARUL ESTE CA IN SARCINA ALTELE SUNT VALORILE NORMALE SI ASA M-AM TREZIT CU PREECLAMPSIE LA 32 DE SAPTAMANI.ACUM SUNT INSARCINATA IN 9 SAPTAMANI SI IN MOD SIGUR NU VOI MAI FACE ACEEASI GRESEALA.BINEINTELES CA AM SCHIMBAT GINECOLOGUL.ASA CA AVETI MARE GRIJA SI NU NEGLIJATI TIROIDA FIE EA HIPO SAU HIPER.
  04.02.2011 19:57 
sarcina si tiroida
sunt operata de gusa polinodulara din 2005 si am urmat tratamen cu eurotirox 100mg in fiecare.Acum sunt insarcinata in 26 de saptamanisi m facut o analiza de TSH si mi-a iesit mare 10.8.Credeti ca ar fi putut dauna copilului in vreun fel? Daca maresc doza e mai bine(bineinteles cu acordul unui medic)
  03.10.2010 09:29 
sunt operata de Basedow.Pot ramane insarcinata?
sunt operata din martie de Basedow,am 26 de ani si incerc de 2 luni sa raman insarcinata.Analizele sunt bune doar FT4 e putin mare,adica am 22,4 si normal e pana in 22.Raman mai greu insarcinata chiar daca sunt operara?Sunt probleme pe perioada sarcinii?multumesc
  17.09.2010 20:58 
Basedow Graves
So iau cu inceputul, sufar de tiroida de 10 ani fac tratament cu thyrozoll 10 mg si propanolol de 40 mg,si tot de 10 ani incerc sa ramin insarcinata....dar surpriza nu se poate eu mam cam saturat sami spuna toti doctori sa mai astept si se va rezolva credeti voi........dacaeu as mai astepta 10 ani se va rezolva ceva..????? eu cred ca, nu voi ajunge la 40 de ani fara nici un fel de speranta..mam saturat de controale peste controale si nimic si surpriza ce mai mare e ca nici sa ma operez nu pot pina nu sunt toate valorile in limitele normale.....poate i se face cuiva mila de mine si imi spune ce sa fac ca, sincer am ajuns la limita nu mai pot va las id meu monicafurioasa.....poate nu sunt singura cu aceiasi prob....
  30.03.2010 18:58 
Ce tratament ti s-a dat?Sunt disperata. Am basedow si sarcina in evolutie
  12.02.2010 21:31 
HIpertiroidia in sarcina se vindeca in cel de-al doilea trimestru
Sufar de boala Basedow si sunt in tratament de aproape cinci ani. Ceea ce este optimist este ca am ramas insarcinata fara nicio problema, si am nascut un copil perfect sanatos (are acum un an jumatate). In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, m-am reglat hormonal si nu a mai fost nevoie sa urmez tratament cu Tyrozol. Intradevar, dupa ce am nascut, la doua luni mi-a revenit boala. Doctorul meu curant mi-a explicat ca in sarcina se produce un echilibru perfect hormonal, de multe ori vindecand definitiv aceasta afectiune. La mine a recidivat, dar organismul m-a ajutat sa nasc un copil sanatos si eu sa fiu fara probleme.
  08.02.2010 11:36 
glanda basedow
buna ziua.ma numesc ionela si am dat acum peste acest articol minunat. dar, doresc sa linistesc acele voamne care isi pun asemenea multe intrebari despre hiper - hipotiroidie prin a le spune urmatoerele: am 30 si ceva de ani am un baietel minune de 4 ani acum sunt insarcinata din nou in ceva saptamani si nu ma gandesc pt nimic in lume sa ii fac vreun rau micutului ce il port cu mare drag si cu mare nerabdare pana va veni pe aceasta lume.Nu in ultimul rand doresc sa mentionez faptul ca le multumesc atat medicului endocrinolog de la Iasi ( apropo la prima sarcina tsh-ul meu a fost f bun adica era prins intre limitele normale, iar acum mi l-au gasit peste 8 ceea ce nu este un lucru prea bun dar sper in medicii mei) si mai doresc sa multumesc si medicului , de fapt medicilor ginecologo ata din iasi cat si din vaslui care m-au ajutat cu atentia lor acordata ,dar fara tratament prea mult sa aduc pe lume un superb baieteil..Acum asteptam sa vedem ce o fi s la al - 2- lea dar eu stiu ca va fi bine. Va doresc tot binele din lume si sa luptati pt ceea ce doriti cu adevarat , sa nu renuntati ata de usor.In final doresc sa spun si faptul ca am Rh-ul negativ dar Dumnezeu este mare si intinde mana Lui la toti cei care isi doresc cu adevarat lucrul respectiv.Va multumesc
  22.01.2010 15:24 
hipertiroida si sarcina
Am hipertiroidism ,fac tratament cu tirozol 10 mg pe zi,daca fac iodocaptare dupa cat timp pot ramane insarcinata?multumesc.
  07.09.2009 12:58 
hipertiroida si sarcina
sunt insarcinata si sufar de hipertiroida de jum de an nu mai eau tirozol ce riscuri sunt pt sarcina si daca nu merg la endocrinolog pe perioada sarcini ce se intimpla astept raspuns va rog mult
  13.07.2009 23:17 
despre tiroida
un articol foarte bun am tiroida si am nascut fara probleme acum sunt la a 2-a sarcina sper sa nu am nici acuma probleme
  03.04.2009 21:12 
as vrea sa stiu
f interesant,chiar sunt utile informatile astea,dar as vrea sa stiu daca tatal are probleme cu glanda tiroida afecteaza intr-un fel sarcina sau sanatataea copilului?
  19.03.2009 18:36 
Ingrijorata
Eu am hipertiroidism de 2 ani, am luat tirozol in tot acest timp si iau si acum..la control merg regulat,nu e de joaca cu tiroida...teama mea e cand voi ramane insarcinata...am tot intrebat o pe dna doctor ce riscuri sunt..spune ca nu ar fi...insa eu tot citesc si aud mereu alte pareri cum ca e foarte grav sa suferi de hipertiroidism si sa fii si gravida...nu inteleg..care e raspunsul corect?? sunt destul de ingrijorata sincer...urmeaza sa merg la control peste 2 saptamani si voi intreba DIN NOU cu lux de amanunte care e solutia! va rog sa mi scrieti daca aveti probleme asemanatoare..
  08.01.2009 10:13 
Ce am patit eu
Eu am descoperit ca am hipertiroidie autoimuna dupa ce am pierdut 2 sarcini cam in 2 luni. Dupa analizele de rigoare am urmat tratament cu tirozol. Am descoperit ca fac alergie la el(eu nefiind alergica la nimic altceva).Medicul mi-a recomandat da iau tirozolul cu antialergice. Asa ca, am ajuns sa iau 15 pastile pe zi din care doar 3 de tirozol. Restul erau contra alergiei. Ultima solutie: operatia. Dar nici asta nu garanteaza insanatosirea.
  22.10.2008 11:03 
Hipotiroidism
Am 30 de ani, in iulie m-am casatorit, iar la o saptanana dupa nunta am fost diagnoaticata cu hipertiroidism. Eu si sotul meu ne dorim foarte mult copii, dar dupa ce am fost diagnosticata medicul mi-a recomandat contraceptie pe o perioada de 18-24 de luni. Nu imi venea sa cred ca este adevarat! Si totusi eram tentati sa nu tinem prea mult cont de sfatul medicului si sa incercam sa raman insarcinata, dar dupa ce am citit mai multe articole si comentarii despre riscurile hipertiroidismului asupra unei sarcini am realizat ca nu merita sub nici o forma sa riscam! Este groaznic, mai ales ca nu se intrevede nicio speranta: tratamentul cu tirozol daca este intrerupt boala revine, cu iod radioactiv poate declansa hipotiroidism la fel in cazul extirparii glandei totala sau partiala. Si atunci? Ce putem face, probabil va trebui sa ne resemnam ca nu vom avea vreodata copii nostri? Este cam trist...
  10.10.2008 13:47 
Basedow Graves
Si eu am boala Basedow. In cazul in care doamnele care au Basedow si nu folosesc un tratament cel mai probabil este ca nascutul sa se nasca cu malformatii mai ales daca nu tineti boala sub control. In timpul sarcinii ar trebui sa mergeti si la un endocrinolog sa ii cereti parerea la fel si inainte de sarcina.
  16.04.2008 23:44 
exista riscul de a nu mai face copil??
Am hipertiroida si am ramas insarcinata ce imi puteti recomnda??? Daca il dau afara o sa mai pot face copii??? Asta ma intereseaza cel mai mult astept un raspuns urgent ca sunt in ceea mai mare dilema.
  03.04.2008 11:12 
Draguta care cauta proiltiourasil eu urmez un astfel de tratament de 7 luni am hipertiroida. Locuiesc in afara, in ankara aici sunt casatorita dar totusi medicamentul asta nu stiu cit e de stralucit nu am vazut nicio schimbare simptomele sunt aceleasi. Medicul mi a zis sa ma treaca la hipo cu radiatii cu iod ca nu e periculos pe cand propycilul afecteaza alte organe in timp. Nu stiu ce sa zic eu aici datorita sotului am carnet de sanatate si asa procur pastilele costa in jur de 6 $ si nu ajung o cutie la 8 zile pana acum m am saturat de ele si i au in continuare asta e luna viitoare am control atunci vad daca continui sau nu tratamentul sau trec la radiatii.
  16.03.2008 16:28 
Hipertiroidie
Eu am fost diagnosticata cu hipertiroidie subclinica si iau tyrozol. Exista sansa ca boala sa nu evolueze si sa ma fac bine? M-ar ajuta un regim anume?
  19.12.2007 23:52 
Hipertiroidie
Am 20 de ani, am hipertiroidie de 6 luni, am acufene, transpiratii reci la ceafa, deglutitia cam grea uneori si cat de cat sunt irascibila. Daca peste cativa ani doresc sa fac un copil cate sanse exista sa am un copil sanatos? Precizez ca fac tratament cu tiroxina. Va multumesc.
  23.11.2007 17:38 
Sunt extrem de interesata de acest subiect dat fiind faptul ca sufar de hipertiroidie/Basedow-Graves, am 35 de ani , incerc stabilizarea bolii pentru a putea ramane insarcinata insa nu prea reusesc. Ce riscuri sunt daca totusi raman insarcinata in perioada in care nu urmez nici un tratament medicamentos dar TSH-ul este putin sub limita inferioara? Va multumesc.
  08.10.2007 19:17 
de trei ani vreau sa ramin insarcinata si nu am reusit sa fie glanda tiroida de vina?
  27.09.2007 16:59 
Ajutati-ma sa procur propiltiouracil. Nu se gaseste in tara.
  16.08.2007 17:46 
o sa traiesc si o sa vad sant satula de tratamente
  27.06.2007 16:17 
fffbuna parerea
  20.06.2007 17:31 
Intrebare:
Acum 8 luni am fost diagnosticata cu Basedow Graves.In faza incipienta a bolii am slabit 10 kg in decurs de 2 luni.Dar intre timp le-am acumulat din nou.Intrebarea mea e daca e posibil ca surplusul de kg sa fie din cauza tratamentului si daca da , cum sa scap de ele ? Va multumesc
  20.06.2007 17:03 
Intrebare
In primul rand ma bucur ca , intr-un sfarsit,am gasit ceva concret si cat se poate de explicit , despre efectele secundare pe care le are boala Basedow Graves asupra fatului. Intrebarea mea este : daca din hiper se trece la hipo , exista riscul cresterii in greutate ? Multumesc
  05.02.2007 20:18 
intrebare
daca esti operat de tiroida(dreapta totala, stanga partiala) mai e vreun pericol pentru copil, fiind insarcinata?
  05.02.2007 17:27 
sarcina i hipertiroidia
sunt nspimntat; am descoperit c sunt nsrcinat, mi doresc acest copil, dar fac terapie cu euthyrox i thyrozol din septembrie pt hipertiroidie. Nu-mi doresc un copil bolnav. Risc mult????
  03.01.2007 15:07 
terioda
eu am scazut foarte mult in greutate si simt ca am ceva in gat de si fac tratamentul adevact nu imi trece si am si hemoragi foarte mari care duc la o anemie foarte mare
  04.09.2006 08:26 
Simptomele de hipertiroidie pot aparea si in perioada de premenopauza/menopauza si a starilor care insotesc aceasta perioada. Mai poate aparea si un nod in gat.Ce imi puteti spune? Ionica
Nu exista o relatie de cauzalitate directa intre premenopauza/menopauza si hipertiroidie. Exista insa posibilitatea de a surveni o disfunctie tiroidiana independent de modificarile hormonale specifice menopauzei. Va sfatuiesc sa va adresati medicului endocrinolog, ambele situatii clinice fiind de competenta acestuia iar dumneavoastra putind beneficia in mod real de sfaturile acestuia.
  04.09.2006 08:22 
Am un lob tiroidian extripat. Mai pot ramane gravida? Cristina
In mod categoric o pacienta cu un lob tiroidian extirpat poate duce o sarcina la termen in cele mai bune conditii. Ceea ce trebuie facut este evaluarea profilului hormonal, conducerea tratamentului de substitutie hormonala de catre un medic specialist endocrinolog, reevaluarea periodica pe perioada sarcinii si in perioada de lauzie.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie