Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tiroida si sarcina
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Tiroida si sarcina > Hipotiroidismul in sarcina

Hipotiroidismul in sarcina

In tara noastra pacientele gravide, in mod absolut inexplicabil, sunt arareori directionate catre medicul endocrinolog pentru supraveghere pe perioada sarcinii, in pofida faptului ca incidenta disfunctiilor tiroidiene si a consecintelor acestor afectiuni pentru mama si fat nu sunt deloc neglijabile.

Aceasta atitudine se datoreaza in buna masura costului relativ ridicat al dozarilor hormonale dar si accesului relativ dificil la medicii endocrinologi.

Personal sunt partizana opiniei specialistilor americani care considera ca orice gravida care a suferit disfunctii tiroidiene anterior sarcinii sau care prezinta oricare din semnele si simptomele care pot evoca o afectiune tiroidiana trebuie sa fie examinate de medicul specialist endocrinolog.

Consultul endocrinologic si tratamentul profilactic sau curativ adecvat pot preveni situatii patologice cu risc major pentru viata dar si unele consecinte cu un impact psihologic puternic asupra mamei - precum cresterea in greutate in exces in timpul si mai ales dupa sarcina.

In rindurile ce urmeaza ne vom referi la o afectiune adesea nediacnosticata in perioada sarcinii - hipotiroidia, semnele si simptomele acesteia fiind adesea confundate din ignoranta ca fiind datorate starii "normale" de gravidie.


Etiologie


Hipotiroidismul se intalneste la femeia gravida cu o frecventa de aproximativ 1 caz la 100 insa modificari de laborator care pot evoca o hipofunctie tiroidiana sunt estimate de unii autori la 2,2%. Hipotiroidismul poate fi primar, secundar, tertiar si cuaternar.

Cauzele hipotiroidismului
- Hipotiroidism primar
o carenta severa de iod
o tiroidita autoimuna
o iatrogen în boala Graves
o tiroidectomie chirurgicala
- Hipotiroidism secundar
o afectiuni hipofizare ce determina un deficit primar de TSH
- Hipotiroidism tertiar
o afectiuni hipotalamice ce determina deficit primar de TRH

Majoritatea pacientelor hipotiroidiene prezinta hipotiroidism primar, datorat cel mai frecvent unei afectiuni tiroidiene autoimune cronice sau ablatiei glandei tiroide Hipotiroidismul secundar, consecinta a afectiunilor hipofizare, determina un deficit primar de TSH.


Hipotiroidismul matern survenit în urma tratamentului excesiv pentru boala Graves se asociaza cu hipotiroidism fetal sever, spre deosebire de hipotiroidismul matern aparut spontan care are efect aparent benign asupra sarcinii .


Hipotiroidismul tertiar apare în afectiunile hipotalamice ce determina un deficit primar de TRH: în tumori, infectii.


Exista si o forma de hipotiroidism subclinic, pacientele prezentand valori ale fT4 în limite normale, dar valori serice de TSH crescute. În cazul hipotiroidismului franc, valorile de fT4 sunt scazute, iar valorile de TSH sunt crescute.


20% dintre pacientele care dezvolta hipotiroidism în cursul sarcinii vor ramane hipotiroidiene si postnatal.

Diagnostic


In contrast cu hipertiroidismul, simptomele de hipotiroidism nu sunt mascate de cele ale graviditatii.
Simptomele hipotiroidiei variaza în functie de durata si severitatea hipotiroidismului si de caracteristicile fiziologice ale pacientei.


Principalele semne si simptome ale hipotiroidiei sunt:
- oboseala
- crestere ponderala ca urmare a retentiei de lichide
- piele uscata si intoleranta la frig
- tenta galbena a pielii
- caderea parului
- gusa
- reflexe diminuate
- constipatie
- diminuarea memoriei
- scaderea puterii de concentrare
- depresie
- mialgii
- bradicardie
- hipotermie
- infiltrare mixedematoasa a tesuturilor

În mod frecvent, totusi, pot sa nu apara simptome evidente.

Diagnosticul de laborator presupune efectuarea:
- T3,
- T4,
- TSH,
- anticorpi antitireoperoxidazici si anticorpi antitireoglobulinici precum si
- efectuarea ecografiei tiroidiene.

În hipotiroidismul primar se constata nivele scazute de fT4 si crescute de TSH seric. Anticorpii antitireoperoxidazici si antitireoglobulinici sunt prezenti în 95% din cazurile cu tiroidita autoimuna, de exemplu în tiroidita Hashimoto.

 Hipotiroidismul tertiar este întalnit foarte rar la gravide.

Ecografia tiroidiana este utila în stabilirea diagnosticului. Anamneza poate identifica un hipotiroidism iatrogen datorat administrarii unor medicamente care blocheaza hormonii tiroidieni, conversia lui T4 în T3.

Pacientele cu tiroidita cronica prezinta o incidenta crescuta a bolilor autoimune precum: vitiligo, artrita reumatoida, boala Addison, diabetul zaharat, anemia pernicioasa.
Diagnosticul este confirmat prin identificarea unor concentratii serice crescute de TSH si scazute de T4 sau T3.

Datorita concentratiei crescute a tireoglobulinei (TBG) induse de sarcina, masurarea concentratiilor hormonilor tiroidieni poate conduce la rezultate eronate.

Determinarea TSH reprezinta cea mai utila evaluare, concentratia acestuia semnificativ crescuta în timpul sarcinii indicand hipotiroidism si necesitand terapie. Este important de determinat prezenta anticorpilor antitiroidieni circulanti în serul matern, inclusiv a anticorpilor antireceptor TSH pentru a aprecia originea autoimuna a afectiunii tiroidiene.

Tratarea pacientelor hipotiroidiene diagnosticate în cursul sarcinii este necesara deoarece s-a constatat ca hipotiroidismul subclinic (asimptomatic) netratat poate determina complicatii ale sarcinii precum:
- hipertensiune gestationala (abruptio placentae),
- avort,
- nastere prematura,
- nasterea unor copii cu o greutate mica,
- malformatii congenitale,
- hemoragii postpartum,
- anemie.

Tratamentul adecvat reduce la minim riscul aparitiei acestor complicatii.


Profilaxia iodata la gravide


O masura de profilaxie o reprezinta iodarea sarii de bucatarie. În anii 1980-1989, în mod eronat a fost interzisa administrarea KI în scop profilactic deoarece se considera a avea efect teratogen asupra fatului.
Ministerul Sanatatii a elaborat un program de profilaxie iodata la grupuri populationale cu risc crescut care includ femeia gravida, femeia care alapteaza, copii prescolari si scolari. Monitorizarea ioduriei în judetele în care s-a desfasurat programul 21 al Ministerului Sanatatii a evidentiat nivele ale iodului urinar sub limitele normale.


În prezent se recomanda profilaxia iodata la gravidele care prezinta concentratia iodului urinar mai mica de 100 mg/l, recomandandu-se tablete de iod de 100 mg, 1 tb/zi, pe toata durata sarcinii sau iodura de potasiu 2 tb/saptamana sau prenatal (ce contine 150 mg de iodura de potasiu) 1 tb/zi.
Alte mijloace de profilaxie includ si iodarea sarii de bucatarie si iodarea produselor alimentare (paine, produse lactate, zahar iodat).


Articol extras si adaptat din cartea Fraga PAVELIU (sub redactia), Endocrinologia gravidei., ed.Infomedica. 2003....click AICI

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.11.2011 22:01 
pot sa alaptez luand euthyrox?
copilul are 8 luni si acum am fost diagnosticata cu mici noduli la gat si trebuie sa urmez tratament cu euthyrox de 50, va multumesc daca mi-ati raspunde la intrebare: pot alapta daca iau euthyrox?
  01.06.2011 10:36 
graviduta
si eu sunt insarcinata in 22 saptamani si am hipotiroidism, desi ma consult cu medicul lunar dupa recoltarea tsh-lui, sunt totusi ingrijorata ca oscileaza de la val mari la mici, desi dr de la parhon imi spune ca nu sunt prb cu bebe sunt tare ingrijorata.asta trb sa facem sa ne monitorizam tsh-ul si sa tinem legatura cu medicul endocrinolog, tu faci ac lucru?
  17.03.2011 10:52 
gravida cu hipotiroidism
sunt gravida si bolnava de hipotiroidie.Cum imi afecteaza sarcina si implicit copilul aceasta boala?
  11.11.2010 21:13 
efecte secundare
si eu am 31 ani si iau tratament cu euthyrox de aproape 2 ani, doza minima. medicul mi-a spus ca e mai mare pericolul la gravidele cu hipo decat la cele cu hiper, motiv pentru care imi este groaza sa ma gindesc la o posibila sarcina. este chiar asa?
  23.10.2010 17:06 
hipotiroidism
am 30 ani si iau de 8 ani euthyrox,deocamdata sunt bine dar vreau sa fac un copil si imi e frica de anumite efecte secundare
  14.07.2010 19:02 
sarcina
am 23 de ani si in urma cu o luna am nascut un copil fizic sanatos,in schimb in urmatoarea perioada a dezvoltat complicatii grave dupa care a decedat.explicatia a fost ca eu am avut probleme cu tiroida.si copilul ar fi iesit cu malformatii nu stiu de ce fel.aveti grija sa vedeti pe timpul sarcinii
  07.07.2010 12:10 
gusa nodulo chistica
Am 35 de ani si de 2 ani jumatate nu raman insarcinata am facut tot felul de analize ginecologice pana am ajuns si la endocrinolog am facut analizele urmatoare prolactina valoare 6,117ng/ml estradiol 53,404pg/ml progesteron 0,535ng/ml T3 1,096 T4 9,199 T.S.H 0,840 ECOGRAFIE L.D DIMENSIUNE NORMALA STRUCTURA NORMALA CHIST 2,3mm L.S DIMENSIUNE NORMALA STRUCTURA NORMALA CHIST 6,7mm si 7,8mm ISTM NORMALE DG GUSA NODULO CHISTICA AM SI EU O INTREBARE . ACEASTA ESTE CAUZA DE NU POT RAMANE INSARCINATA? CE TREBUI SA FAC ?
  22.06.2010 12:15 
hipotiroidism
Si eu iau eutthyrox, 37.5 gramaj zilnic si nu pot renunta la acest tratament nici macar daca ma deranjeaza la inima. Medicul endocrinoloc mi-a recomandat mai departe niste saruri pentru a-mi ajuta inima, aspacardin se cheama, si beau si o pastiluta de aceasta zilnic. Daca ai probleme cu tiroida, nu ai voie si nu este indicat sa renunti la tratament! staful meu...acum tu poti face ce doresti cu coprul tau! Sanatate!
  14.04.2010 13:08 
hipotiroidism
Dupa ce am nascut ma simteam tot mai rau si am fost la endocrinolog pt ca nu mai aveam menstruatie si mi-a dat si analize pt tiroida si am depistat tsh-ul mare din care a rezulytat un hipotiroidism cu care ma chinui singura pt ca eutyroxul 25 (am luat) nu-mi face bine. Imi provoaca tahicardie si tensiune mare. Ce pot face? Astept sfaturi
  24.02.2010 21:52 
tiroidita autoimuna...ajutati-ma!!!
am 27 de ani si iau pt tiroidita autoimuna euthyrox 25 de 1 an.atunci mi s-au ameliorat considerabil starile de oboseala ramanandu-mi alte simptome.de 2 saptamani mi-au scazut pulsul si tensiunea.mi-am facut tsh-ul care e la limita superioara(a crescut) si ft4 care este la limita inferioara(a scazut).am hipotiroidism?analizele explica pulsul si tensiunea scazute,oboseala,apatia,micile stari depresive si lipsa puterii de concentrare?astept parerile avizate sau ale celor care au trecut prin asa ceva si ce au facut.am programare la control doar peste o luna.multumesc anticipat.
  24.02.2010 21:48 
tiroidita autoimuna...ajutati-ma!!!
am 27 de ani si iau pt tiroidita autoimuna euthyrox 25 de 1 an.atunci mi s-au ameliorat considerabil starile de oboseala ramanandu-mi alte simptome.de 2 saptamani mi-au scazut pulsul si tensiunea.mi-am facut tsh-ul care e la limita superioara(a crescut) si ft4 care este la limita inferioara(a scazut).am hipotiroidism?analizele explica pulsul si tensiunea scazute,oboseala,apatia,micile stari depresive si lipsa puterii de concentrare?astept parerile avizate sau ale celor care au trecut prin asa ceva si ce au facut.am programare la control doar peste o luna.multumesc anticipat.
  24.02.2010 14:03 
tiroidita autoimuna...ajutati-ma!!!
am 27 de ani si de 1 an iau euthyrox 25.pot sa afirm ca mi-au disparut in mare parte starile de oboseala,dar de 2 saptamani mi-a scazut tensiunea si pulsul.mi-am facut analizele la cerere cu plata si tsh-ul este la limita superioara,iar ft4 la limita inferioara.am marit doza cu jumatate de pastila de 4 zile,iar pulsul si tensiunea s-au cam normalizat.e normal sa ma simt obosita cu o stare de slabiciune accentuata,iritabila si depresiva?as dori pareri avizate sau de la persoane care au trecut prin asa ceva si cum si-au rezolvat aceasta problema.mentionez ca am programare la endocrinolog doar peste o luna.va multumesc anticipat.
  24.02.2010 14:02 
tiroidita autoimuna...ajutati-ma!!!
am 27 de ani si de 1 an iau euthyrox 25.pot sa afirm ca mi-au disparut in mare parte starile de oboseala,dar de 2 saptamani mi-a scazut tensiunea si pulsul.mi-am facut analizele la cerere cu plata si tsh-ul este la limita superioara,iar ft4 la limita inferioara.am marit doza cu jumatate de pastila de 4 zile,iar pulsul si tensiunea s-au cam normalizat.e normal sa ma simt obosita cu o stare de slabiciune accentuata,iritabila si depresiva?as dori pareri avizate sau de la persoane care au trecut prin asa ceva si cum si-au rezolvat aceasta problema.mentionez ca am programare la endocrinolog doar peste o luna.va multumesc anticipat.
  24.02.2010 14:01 
tiroidita autoimuna...ajutati-ma!!!
am 27 de ani si de 1 an iau euthyrox 25.pot sa afirm ca mi-au disparut in mare parte starile de oboseala,dar de 2 saptamani mi-a scazut tensiunea si pulsul.mi-am facut analizele la cerere cu plata si tsh-ul este la limita superioara,iar ft4 la limita inferioara.am marit doza cu jumatate de pastila de 4 zile,iar pulsul si tensiunea s-au cam normalizat.e normal sa ma simt obosita cu o stare de slabiciune accentuata,iritabila si depresiva?as dori pareri avizate sau de la persoane care au trecut prin asa ceva si cum si-au rezolvat aceasta problema.mentionez ca am programare la endocrinolog doar peste o luna.va multumesc anticipat.
  12.02.2010 14:16 
tiroida
buna ma numesc dana si am 30 de ani sunt insarcinata in aproape 2 luni si am probleme cu tiroida ,fac tratament de vreo 6 luni.In prima luna de sarcina am fost la medicul endocrinolog si i-am zis ca sunt insarcinata si acesta mi-a marit doza de eutirox.Sper sa nu fie nici o problema si sa dau nastere unui bebelus sanatos si sa nu fie afectat de faptul ca pe perioada sarcinii am luat tratamentul cu eutitox.
  21.12.2009 21:19 
mad
la un an si jum dupa ce am nascut am depistat ca am o tiroida micronodulara asa ca toti ginecologii ar trebui sa indrume pacientele la endocrinolog tinand cont de faptul ca eu aveam aceasta afectiune cu mult timp inainte sa raman insarcinata
  26.03.2009 10:05 
tiroida
Cel putin 1 data pe an mergeti la o consultatie si investigatie la medicul endocrinolog.... inspecial femeile!!!!
  18.11.2008 10:06 
Tiroidita cronica autoimuna si gusa
Multumesc persoanei care mi-a raspuns in 14.11.2008. Daca ai timp spune-mi si mie cum a fost la tine. Te pup.
  14.11.2008 21:05 
Si eu am fost in situatia ta. Ai rabdare si incearca sa te incurajezi singura ca in curand te vei simti mai bine dupa tratament. Respecta-l si totul va fii bine. Curaj.
  11.11.2008 14:41 
Tiroidita cronica autoimuna si gusa
Am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna si gusa si mi s-a dat euthyrox 25 si il iau de 3 zile. Dar oare starile mele de oboseala, ameteli, depresie si agitatie sunt de la aceasta boala... s-a confruntat cineva cu asa ceva... va rog sa-mi raspundeti pt. ca sunt cu moralul la pamant. Va multumesc.
  28.10.2008 16:21 
Glanda tiroida
Este grav acest lucru... ma confrunt cu glanda de ceva timp si nu am fost la doctor de mult timp si ma simt din ce in ce mai rau... sper sa nu am probleme grave cand o sa vreau sa fac un copil.
  11.10.2008 16:22 
Buna
Eu am hipo din 2002, am luat eutirox, am renuntat la el de pe data de 23 sept 08, si iau KELPASAN un produs vegetal marin pe baza de alge kelp, culese din oceanul Pacific, si ma simt minunat! Eu am 29 ani si imi doresc de asemenea un bebel, si imi este frica, dar cu ajutorul lui D-zeu se rezolva toate, doar moartea nu mai are nicio solutie! Stiu ca e greu sa traiesti cu boala asta, cine nu o are o vede ca pe o prostie. Uite id meu de mess daca vrei sa mai vb: elenavioletacocos! numai bine ,si fii tare, pupici !
  09.07.2008 16:46 
Buna! va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns:sunt diagnosticata cu noduli tiroidieni si ovarieni de la varsta de 12 ani(acum am 23 de ani).De atunci sunt in evidenta unui endocrinolog si urmez un tratament cu euthyrox100.Mi s-a spus ca am "putin hipotiroidism",dar valorile hormonilor tiroidieni sunt aproape de normal.Merg la control periodic si tin boala in frau.Am in plan un bebe,insa m-au descurajat foarte tare postarile de pe forumuri,riscurile la care sunt expusa eu cat si bebele...si mi-este foarte frica sa nu ma ingras..momentan ma simt bine in pielea mea,am 53 de kg si 1,70 m inaltime.In timpul sarcinii o sa renunt la euthyrox? Am mai auzit ca sunt sanse sa nu pot face bebe(ovar polichistic)...este adevarat? va rog sa-mi dati un raspuns..Multumiri anticipate~!
  04.04.2008 09:45 
BUNA SUNT EMMA AM 21 DE ANI SI SUNT GRAVIDA IN 3 LUNI. CE MA SPERIE ESTE FAPTUL CA DE O SAPTAMANA AM GATUL USCAT MAI ALES IN TIMPUL NOPTII IAR DACA BEAU LICHIDE MULTE USCAREA ESTE MAI FRECVENTA. AM FOST LA CONSULTATIE SI AU ZIS CA ESTE POSIBILA PROBLEMA GLANDEI TEROIDE SI URMEAZA SA IMI FAC ECOGRAFIA. MULTUMESC!
  03.04.2008 21:40 
Hipotiroidismul
Daca urmezi tratamentul cu eutyrox in timpul sarcinii este f. bine, chiar este necesar eutyroxul in timpul sarcinii pentru dezvoltarea bebe luluiSsub nicio forma nu se intrerupe tratamentul!
  11.03.2008 13:06 
Tiroidita cronica
Am 36 de ani si am fost diagnosticata cu tiroidita cronica hashimoto. Imi doresc foarte tare copii. Credeti ca am vreo sansa?
  24.02.2008 11:42 
Hipotiroidismul
Am 32 ani si am fost diagnosticata cu gusa difuza. Fac tratament cu eutirox si vagostabil. Am un copil de 11 ani si as dori sa mai fac unul. As putea tine o sarcina? Acum fac tratament si pentru ovare polichistice si anexita cronica. Este posibil sa raman insarcinata si sa pot duce sarcina pana la capat? Astept raspuns. Multumesc.
  20.02.2008 16:36 
Hipotiroidismul si sarcina
Am 23 de ani si sunt diagnosticata cu hipotiroidism de la varsta de 13 ani... urmez un tratament cu euthyrox 100 si fac vizite regulate la parhon. Am o greutate de 54 de kg si o inaltime de 1,70 insa ma tem foarte tare sa nu ma ingras (tin foarte mult la aspectul fizic). In cazul in care vreau un bebe, sunt sanse sa devin o persoana grasa? (tinand cont de boala mea) Cum se manifesta sarcina la persoanele cu hipotiroidism? Va trebui sa intrerup tratamentul cu euthyrox, ce o sa se intample atunci cu organismul meu? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns... Multumiri anticipate!
  22.01.2008 21:29 
Hipotiroidism
Vreau mai multe date despre hipotiroidism mai ales semne care sa imi arata ca am aceasta boala! Va rog!
  09.01.2008 13:29 
Am adenom hipofizar nu urmez tratament sunnt insarcinata in luna 6 am stri de sufocare imi afecteaza sarcina
Exista sperante?
  04.11.2007 23:17 
hipotiroida
Am o tiroida autoimuna de multe m-am simtit cumplit de rau, stari de sufocare nod in gat ceva kg in plus.In prezent fac tratament cu eutirox sunt mai mult decat speriata ca nu cred ca voi putea duce o sarcina in cazul in care m-as decide la acest lucru.Intrebare; este risc ?sau exista sperante?
  31.08.2007 13:56 
stai linistita
si eu am 33 de ani, ma tratez de hipotiroidism de vreo 5 ani si pot spune ca ma simt foarte bine. viata sexuala nu mi-a fost afectata, pot spune ca poti sa ti-o modifici practicand gimnastica si incercand sa fii mai relaxata. in timpul sarcinii stiu ca se mareste doza obisnuita de euthyrox inca de la primele saptamani, deci trebuie sa iei legatura cu medicul tau. daca iti vei dori sa nu iei in greutate asa mult in timpul unei posibile sarcini, cred ca ai sa reusesti sa tii o usoara dieta, in special mai fara sare si multe cruditati si fructe. important estea sa te hotarasti sa ai un copil. Multa bafta!
  29.08.2007 09:54 
hipotiroidism
am 21 de ani si ma tratez de 5 ani de hipotiroidism dupa ce un doctor foarte bun a descoperit aceasta afectiune. din pacate nu stiu ce consecinte are euthyroxul pe care il iau asupra unei viitoare sarcini, ma gandesc cu groaza ca voi devenii obeza si nu stiu ce sa fac, doctorul meu imi spune ca nu cu conditia sa tin un regim, dar nu stiu daca este chiar asa. in plus aceste pastile imi distrug viata sexuala neavand aproape niciodata placere sau macar sa simt lipsa partenerului cu toate ca nu este el de vina iar relatia este stabila. Poate macar cineva sa imi spuna daca a nascut avand aceasta problema si cum arata dupa sarcina?
  01.03.2007 02:59 
hipotiroidismul...
parerea mea este foarte buna-nota 10 fara comentarii.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie