Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Indulcitori artificiali sau zahar?

Indulcitori artificiali sau zahar?

Competitia dintre zaharul natural si inlocuitorii sai artificiali devine din ce mai acerba, mai ales in tarile care resimt efectul bolilor datorate consumului mare de zahar.


Corpul uman si, in special creierul, a fost proiectat sa foloseasca rezervele de zahar din sange in beneficiul sau. Fara zahar, nu ar fi viata cu siguranta. Pentru a functiona insa optim, corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de zahar, care variaza intre 0.70 si 1.10 g/l.

Ce se intampla cand depasim aceasta cantitate sau cand nu primim destul zahar din alimentele pe care le consumam este prea bine stiut. In fiecare zi au loc seminarii, prelegeri peste tot in lume (poate totusi nu in Thailanda si Pakistan, tari in care consumul de zahar creste anual cu 13%) care sa ne convinga sa ne alimentam sanatos, altfel...Si ni se dau atatea contraexemple infioratoare, incat ne-am obisnuit sa le ignoram si sa ne intoarcem la rontaitul unei ciocolate la micul dejun.

Nu spun ca este bine sa ne pastram obiceiurile daunatoare sanatatii, dar nici nu poti trai intr-un cocon de matase intr-o lume care ne bombardeaza in fiecare zi cu noi oferte de produse dulci, tocmai bune de degustat. Indulcitorii artificiali, mult mai dulci decat zaharul natural, au rezolvat si aceasta problema. Este cunoscut faptul ca aspartamul, sau E951, cum mai apare pe produse, cel mai cunoscut si controversat indulcitor, este de aproape 200 de ori mai dulce decat zaharul. La consumul anual european de 2000 de tone de aspartam ar mai fi nevoie de inca o jumatate de milion de tona de zahar pentru a genera acelasi gust! Pentru a avea acest gust, aspartamul contine doi amino acizi, acidul aspartic si penilalanina. Alti indulcitori cunoscuti sunt zaharina si stevia, care este indulcitor natural.


Pana la urma, nevoia de dulciuri pe care o simtim multi dintre noi pe perioada unei zile de lucru - exceptie fac cazurile cand nivelul scazut al zaharului din sange isi spune cuvantul- este explicata mai mult psihologic. Pentru ca omul chiar nu are nevoie de zahar in stare pura. Aceasta e opinia celui mai cunoscut nutritionist din lume, suedezul Martin Brunnberg, care le-a explicat si romanilor pe 27 ianuarie, intr-un seminar sustinut la Bucuresti, efectele negative ale obiceiurilor alimentare deficitare.

"In mod normal corpul nu are nevoie de zahar. Oricum, coprpul primeste zahar din amidonul din alimente, pentru ca amidonul este zahar. Deci, cea mai buna solutie este sa mananci carbohidrati cu o rata de absorbtie mica pentru a nu lasa totusi nivelul zaharului din sange sa scada. De asemnenea, proteinele mai sunt bune, pentru ca sunt transformate in zahar in ficat si acest proces este foarte lent si asta inseamna ca nivelul glucozei din sange ramane la acelasi nivel".

De unde luam acesti carbohidrati atat de necesari procesarii zaharului in organism? Brunnberg spune ca mazarea, lintea, painea cu seminte, fasolea si pastele- acestea intr-o cantitate mica- precum si musli facut in casa in loc de fulgii de porumb, sunt alimentele perfecte. Daca vrei sa testezi daca un aliment simplu cum e cartoful fiert are zahar in el, tine in gura timp de jumatate de ora o bucata mica si vei simti un gust dulce. Sfatul nutritionistului!

Dar ce te faci in cazul in care poftele isi spun cuvantul? Sa fie indulcitorii artificiali o solutie? Multi oameni sunt inca derutati daca sa apeleze linistiti la produsele light, care sunt dietetice pentru ca au in componenta tocmai acesti indulcitori. La nivel mondial se duce o lupta intre asociatiile de prevenire a cancerului sau a diabetului care sustin ca indulcitorii artificiali dauneaza organismului si cele care sustin tocmai contrariul.

"Nu este dovedit inca daca sunt sau nu periculoase, dar zaharul s-a dovedit a fi si ca el poate cauza cancer. Cred ca indulcitorii pot fi o alternativa, dar opinia mea este sa nu folosesti nici una dintre ele, pentru ca gustul dulce stimuleaza apetitul. Daca eviti zaharul pentru cateva zile, apetitul revine la normal. In cazul meu, eu mananc foarte repede, sunt un mancacios, dar nu simt niciodata nevoia de zahar, asa ca mi-e greu sa inteleg aceasta dependenta de alimentele dulci", mai spune Martin Brunnberg.

Studii recente ale organizatiilor importante din domeniu demonstreaza ca indulcitorii artificiali si, in special, aspartamul, nu au nici o legatura cu dementa, cancerul, tulburarile de comportament, pierderea parului si alte boli invocate pe cateva site-uri. Agentii internationale cum sunt Agentia de Standardizare a Alimentelor, Autoritatea Europeana de Standardizare a Alimentelor si Administratia privind Drogurile si Alimentele, au ca responsabilitate monitorizarea concordantei dintre produse si sanatatea umana atunci cand se ceeaza anumite controverse privind un produs. Inca din 1988, adica la 6 ani dupa inventarea sa de Compania GD Searle, condusa de Monsanto, aspartamul a reusit sa convinga Comitetul Stiintific European privind Alimentele ca este un produs sigur. In 2002, din cauza numeroaselor controverse publice, Comitetul a mai condus un studiu, care a cumulat mai mult de 500 de rapoarte. In urma cercetarilor biochimice, clinice si de comportament asupra subiectilor, a reiesit ca o doza zilnica de 40 mg/kg de aspartam este sigura, fiind o exceptie doar in cazul persoanelor care sufera de fenilcetonurie. Un adult isi poate lua doza zilnica de aspartam din aproximativ 10 cani de bautura indulcita artificial.


Ajuta aspartamul in lupta cu kilogramele?


In majoritatea tarilor vestice zaharul asigura aproximativ 10% din totalul de calorii. Daca ar fi inlocuit de indulcitorii non-calorici cum este aspartamul, atunci obezitatea ar putea fi de domeniul trecutului. Asimilam cam 5 grame de aspartam anual, echivalent cu un kilogram de zahar, ale carui 4000 de kcal ar putea duce la ingrasarea cu jumate de kilogram. Dar inca nu a fost dovedit clar daca aspartamul are vreun rol in lupta cu kilogramele.


Avantajele aspartamului si al indulcitorilor artificiali 

Gust asemanator cu al zaharului 
Nu afecteaza dintii si nu produc carii
Intensifica aroma fructelor, folosite in prajituri si in bauturi
Sunt indicati persoanelor cu diabet 
Pot fi folositi in diete


Produse care contin aspartam

In general, majoritatea dintre cele aproape 6 000 de produse care contin aspartam sunt cunoscute publicului, mai ales ca au pe ambalaj mentiunea: "No sugar/ Nu contine zahar". Insa, exista si cateva produse care nu ne dau de banuit, cum ar fi:

Cerealele
Mentosanele
Iaurtul de baut
Guma de mestecat
Pudra de ceai rece
Bomboanele tari, care se sug
Cacao Instant
Budinca la plic



Aspartam versus zahar


O 1/2 cupa de inghetata fara zahar contine cu 60 de calorii mai putin decat 1/2 cupa de inghetata cu zahar.

O felie de branza light te salveaza de 100 de calorii, in comparatie cu o felie de branza grasa.

227 de grame de iaurt light are cu 130 de calorii mai putin decat aceeasi cantitate de iaurt normal cu fructe.

O cana de aspartan are cu 774 mai putine calorii decat o cana de aceleasi dimensiuni de zahar!!

O sticla obisnuita de suc dietetic contine cu pana la 150 de calorii mai putine decat un suc obisnuit.

Cu toate aceste avantaje, nu este de mirare ca mai mult de 200 de milioane de oameni la nivel mondial au ales sa consume aspartam in locul zaharului!

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  20.12.2011 00:01 
zaharina sau indulcitori?!
mda..oriunde intri gasetsi si o parere diferita..ba ca zaharul e..ba ca zaharina..parerea mea e ca orice am consuma,nimic nu mai e sanatos..asa ca ma dau batuta..
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie