Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea pielii
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Ingrijirea pielii > Influenta hormonilor asupra pielii

Influenta hormonilor asupra pielii

Hormonii sexuali, atat la barbati, cat si la femei regleaza toate procesele legate de reproducere, influenteaza aspectul si sanatatea pielii. Efectele lor se manifesta diferit la cele doua sexe.
La barbat

Glandele sexuale masculine devin active la inceputul pubertatii, prin producerea de testosteron, hormonul responsabil de caracteristicile sexuale secundare (cresterea parului, schimbarea vocii).

In ceea ce priveste pielea, hormonii sexuali masculini determina:
  • O pielea mai groasa, mai pigmentata, mai putin fina la pipait; grosimea ei scade rapid odata cu inaintarea in varsta;
  • O zona cornoasa a epidermului cu mai multe straturi decat la femeie;
  • Glandele sebacee mai multe si mai active decat ale femeii; aceste glande secreta o cantitate mai mare de sebum, care nu scade semnificativ odata cu inaintarea in varsta;
  • O transpiratie mai acida si mai abundenta la nivel axilar;
  • Riduri mai accentuate comparativ cu ale femeii (examinate la aceeasi varsta).


La femeie

La inceputul pubertatii, ovarele femeii incep sa produca doi hormoni: foliculina, hormonul tipic feminin si progesteronul, ce regleaza procesele legate de fecundare. Foliculina determina caracteristicile sexuale feminine si este responsabila de fenomenele asociate ciclului menstrual si, in plus, influenteaza constitutia pielii:
  • Determina scaderea grosimii ei (pielea femeilor este mai subtire decat cea a barbatilor);
  • Incetineste secretia glandelor sebacee;
  • Determina depunerea grasimii in anumite zone ale corpului;
  • Determina o oarecare diminuare a tonusului vascular si predispune la afectiuni ca varicele, telangiectazii (dilatatie permanenta a unui vas mic - arteriola, capilar sangvin, venula - situat in derm) si cuperoza (dilatatie permanenta si vizibila a vaselor mici ale pielii fetei);
  • Favorizeaza, mai ales in unele faze ale ciclului menstrual, retentia de apa.

Aceste influente hormonale nu sunt intotdeauna pozitive, insa lor li se adauga altele, care confera acele caracteristici ce determina frumusetea si prospetimea tipice pielii femeii.

Progesteronul influenteaza tonusul vaselor sanguine ale pielii, in timp ce foliculina favorizeaza producerea de substante autocoagulante care imbunatatesc fluxul sanguin si oxigenarea pielii. Hormonii estrogeni si progestativi, aflati in echilibru, determina productia de colagen, elastina si acid hialuronic, elemente structurale care asigura o piele fina si neteda.

Starea pielii este influentata de variatiile hormonale din timpul ciclului menstrual. Intre zilele 15 si 28 ale ciclului, glandele sebacee sunt mai active si, prin urmare, produc mai mult sebum. Pielea devine lucioasa si poate aparea o acnee persistenta. Cresterea cantitatii de sebum reprezinta un avantaj in cazul pielii uscate, care devine mai elastica si mai compacta.

In zilele urmatoare fluxului menstrual, productia de sebum scade, pielea devine mai uscata, iar ridurile sunt mai pronuntate. Influenta fazelor ciclului explica reactiile diferite ale pielii la tratamentele cosmetice pe parcursul unei luni.

Direct sau indirect, sistemul hormonal determina conditia diferitelor zone ale fetei. Afectiunile organelor a caror functionare este reglata de hormoni se reflecta in tesuturile fetei, cu variatii tipice de tonus si irigare in zonele corespunzatoare, asa cum se intampla in cazul ptozei pleoapelor (prabusire permanenta, totala sau partiala a pleoapei superioare, de origine congenitala sau dobandita), provocata de afectiunile renale.


Informatiile au fost preluate din cartea "Secretele unui ten mereu tanar. Ghid practic de ingrijire a pielii", de Bruno Massa, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  18.11.2010 09:41 
Probleme Cu Acneea
"Am doar 17 ani si am un ten foarte sensibil si foarte gras... am incercat ceva produse pana akuma dar fara efect... mai perioada dupa ce joc fotbal si transpir imediat mi se irita pielea si imi ies cosuri pe fata si pe umeri si spate... un sfat se poate plz??:D... Multumesc" Si ce raspunde un ruman retardat, mau jos: "Pentru un aspect luminos al tenului foloseste un fond de ten cu efect de calmare ! Vezi gamele de mai sus,. Nu sunt experta, iti spun doar din proprie experienta. Bafta multa!" Deci, baiatule! Apuca-te si da-ti cu fond de ten pe fata, ca asa zice fufa asta, care-si vinde gunoaiele ei de creme ! :))))...Lasa-te de sport (fotbal). Fa-te ca o paiata proasta cu fond de ten !:)))))
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie