Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Prevenire > Nu-ti infuria inima

Nu-ti infuria inima

Indiferent daca o cataloghezi ca buna sau rea, furia e in definitiv o simpla emotie. Pentru inima s-a dovedit a fi nociva. Mai multe studii au demonstrat ca furia poate agrava boala arterelor coronare si poate sa creasca tensiunea. Furia cronica duce la probleme cardiace pe termen lung, iar crizele de furie sunt asociate cu infarctele.

Cardiologie

In ce masura sunt influentate functiile organismului de Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv apar si emotiile negative respective, nerabdarea si ura.


Se stie ca furia reprimata face mult mai mult rau decat exprimarea ei directa.

Furia are intodeauna exprimare somatica - inrosirea fetei, incruntare, strangerea pumnilor, tipete... In timpul crizelor se secreta adrenalina si alti hormoni de stres care duc la cresterea frecventei batailor inimii si a tensiunii. Arterele care aduc oxigen la inima se ingusteaza, determinand formarea cheagurilor de sange.

Oamenii nu-si traiesc toti furia la fel. Unii o exprima de indata ce au cea mai mica ocazie, altii "fierb" pe dinauntru.

Modul cel mai sanatos de a gestiona furia nu este exprimarea ei expoziva sau ascunderea, ci exprimarea calma, coerenta.

Un studiu a demonstrat ca barbatii care nu-si exprimau deloc furia se confruntau cu un risc de 75% mai mare de boala coronara decat cei care vorbeau despre asta. Furia a fost asociata si cu hipertensiunea si calcificarile arteriale, doi importanti factori de risc pentru bolile cardiace.


Furia creste tensiunea arteriala

Multe schimbari somatice vin odata cu cele emotionale. Episoadele de furie care cresc frecventa batailor inimii sau tensiunea se acumuleaza in timp, ducand la o crestere permanenta a tensiunii.

Expertii spun ca persoanele care sunt in general ostile simt furia mult mai intens si pe o perioada mai mare de timp decat cei neostili. Proportional, tensiunea creste mai puternic si pentru un timp mai lung.


Infarct de furie?


Riscul de infarct este asociat cu exploziile emotionale, momentele limita, foarte intense.

Femeile de varsta medie care tind sa ajunga la crize de furie au mai multe sanse sa faca infarct decat cele de varsta a treia, care se imbolnavesc mai degraba de boli ale arterelor coronare.

Intrebari de pus doctorului

Daca iti organizezi dinainte cateva intrebari despre cum te poti proteja de nocivitatea sentimentelor negative o sa-ti fie mai usor sa intelegi ce se intampla si sa faci ce e mai bine pentru tine.

1. Cum pot sa-mi dau seama daca sunt exgerat de furios(oasa)?

2. Ce efect are furia asupra tensiunii mele?

3. Ce simptome cardiovasculare apar in crizele de furie?

4. Unde pot gasi un psihoterapeut care sa ma ajute sa-mi gestionez crizele?

5. Exista medicamente care ma pot ajuta?

6. Ce sa fac atunci cand ma simt rau?

7. Unde voi ajunge daca o tin tot asa?

8. Ii pot afecta pe cei din jurul meu?

9. Daca sunt insarcinata sentimentul de furie imi va afecta copilul?

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  11.02.2010 11:46 
PROBLEME LA INIMIOARA
NU APARE SI MESAJUL MEU . DESPRE CE COD ESTE VORBA .
  11.02.2010 11:33 
PROBLEME LA INIMIOARA
SI EU IAU DIM. NEBILET 5 MG. , SEARA NORVASC 5 MG.NU STIU INSA CIT DE GRAV SUNT BOLNAVA , VA ROG FRUMOS DACA VREUN MEDIC IMI POATE SPUNE . VA MULTUMESC.
  01.12.2007 00:08 
Buna
De ceva timp si daca ma enervez si daca nu imi bate inima foarte puternic. Este bine acest lucru daca puteti sa imi raspundeti trimiteti un email la moni_2006st@yahoo.com. Este posibil sa fie din cauza ca am probleme cu calciu de 7 luni si nu il asimilez?
  14.09.2007 09:11 
tahicardie sinusala
cind sunt nervoasa nu ma manifest ,ma conum
  16.04.2007 00:48 
HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
-ANTICONCEPTIONALELE -AFECTIUNILE GLANDELOR SUPRARENALE -ANTICONCEPTIONALELE -PREPARATELE CORTIZONICE O ALIMENTATIE BOGATA IN GRASIMI+SARATA+CORTIZON(PREDNISON)+STRES=HIPERTENSIUNE ARTERIALA ESENTIALA STADIUL1,APOI 2 ,,,.
  16.04.2007 00:42 
TAHICARDIA
CAND TA sistolica ESTE INTRE 145 -165 mmHg iar diastolica-este intre 95-135 atunci vorbim dehipertensiune ii inteleg pe toti cei de varsta tinara care prin stres si o viata dezordonata plus o alomentatie bogata in grasimi ,zahar si sare contribuie la aparitia unor boli de inima --am o recomaNDARE ---FARA SARE ,FARA STRESS ,FARA GRASIMI SI O MEDICATIE: DIMINEATA 1 TAB NEBILET SEARA -NELIPREL 1 TAB +CALMEPAM 1 TABLETA IANAINTE DE CULCARE .EU DIN CAUZA STRESULUI AM FACUT EXTRA SISTOLA SI AVEAM TA -180 CU 135 DIASTOLICA ACESTE NOI MEDICAMENTE APARUTE DAR SCUMPE SI TOTUSI 50% COMPENSATE M-A LIMISTIT VA DORESC MULTA SAMATATE
  09.01.2007 13:08 
TAHICARDIA
AM PALPITATII DIN CE IN CE MAI DESE ZILNIC IAU 3 PROPRANOLOL PE ZI NU STIU CAUZA DAR AM TRIGLICERIDELE DE233,9 SI IAU LA RECOMANDAREA MEDICULUI ANTICONCEPTIONALE SA FIE ASTEA O PROBLEMA SI CE TREBUIE FACUT CAND INIMA ARE 130 BATAI PE MINUT CE TREBUIE FACUT MACARO MICA SUGESTIE VA MULTUMESC
  07.12.2006 07:20 
-
Legat de intrebarile pe care sa le adresezi doctorului, poate ar fi fost mai bine sa dati si raspunsurile la ele. Sunt cateva la care mi-ar fi placut sa aflu raspunsul. POate veti continua articolul cu raspunsurile la ele.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie