Se stie ca furia reprimata face mult mai mult rau decat exprimarea ei directa.
Furia are intodeauna exprimare somatica - inrosirea fetei, incruntare, strangerea pumnilor, tipete... In timpul crizelor se secreta adrenalina si alti hormoni de stres care duc la cresterea frecventei batailor inimii si a tensiunii. Arterele care aduc oxigen la inima se ingusteaza, determinand formarea cheagurilor de sange.
Oamenii nu-si traiesc toti furia la fel. Unii o exprima de indata ce au cea mai mica ocazie, altii "fierb" pe dinauntru.
Modul cel mai sanatos de a gestiona furia nu este exprimarea ei expoziva sau ascunderea, ci exprimarea calma, coerenta.
Un studiu a demonstrat ca barbatii care nu-si exprimau deloc furia se confruntau cu un risc de 75% mai mare de boala coronara decat cei care vorbeau despre asta. Furia a fost asociata si cu hipertensiunea si calcificarile arteriale, doi importanti factori de risc pentru bolile cardiace.
Furia creste tensiunea arteriala
Multe schimbari somatice vin odata cu cele emotionale. Episoadele de furie care cresc frecventa batailor inimii sau tensiunea se acumuleaza in timp, ducand la o crestere permanenta a tensiunii.
Expertii spun ca persoanele care sunt in general ostile simt furia mult mai intens si pe o perioada mai mare de timp decat cei neostili. Proportional, tensiunea creste mai puternic si pentru un timp mai lung.
Infarct de furie?
Riscul de infarct este asociat cu exploziile emotionale, momentele limita, foarte intense.
Femeile de varsta medie care tind sa ajunga la crize de furie au mai multe sanse sa faca infarct decat cele de varsta a treia, care se imbolnavesc mai degraba de boli ale arterelor coronare.
Intrebari de pus doctorului
Daca iti organizezi dinainte cateva intrebari despre cum te poti proteja de nocivitatea sentimentelor negative o sa-ti fie mai usor sa intelegi ce se intampla si sa faci ce e mai bine pentru tine.
1. Cum pot sa-mi dau seama daca sunt exgerat de furios(oasa)?
2. Ce efect are furia asupra tensiunii mele?
3. Ce simptome cardiovasculare apar in crizele de furie?
4. Unde pot gasi un psihoterapeut care sa ma ajute sa-mi gestionez crizele?
5. Exista medicamente care ma pot ajuta?
6. Ce sa fac atunci cand ma simt rau?
7. Unde voi ajunge daca o tin tot asa?
8. Ii pot afecta pe cei din jurul meu?
9. Daca sunt insarcinata sentimentul de furie imi va afecta copilul?