Tulburari de alimentatie
Obezitatea problema majora de sanatate
Obezitatea este considerata actual o problema majora de sanatate la nivel mondial, o adevarata epidemie ce se extinde cu o incidenta alarmanta, in continua crestere, in populatia generala.
Astfel, obezitatea si excesul ponderal reprezinta una din cele mai mari provocari in domeniul sanatatii in Europa de azi. Conform unui raport al Parlamentului European, statisticile arata ca in unele parti ale Europei, in randul populatiei adulte, 27% dintre barbati si 38% dintre femei sunt obezi, si peste jumatate sunt supraponderali cu risc crescut (in proportie de 20% - 30%) de a deveni obezi.
In randul copiilor din UE actual se inregistreaza peste trei milioane de obezi si aproximativ 14 milioane de supraponderali si, ceea ce este mai grav, numarul acestora este intr-o rapida si continua crestere (in momentul de fata cu 400.000 pe an). In Romania, statisticile ultimilor ani arata ca 20% dintre locuitori sufera de obezitate si alti 40% sunt supraponderali, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa ca prevalenta a obezitatii. Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul ca peste 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali. Obezitatea nu este numai o problema estetica Obezitatea nu este astfel doar o problema estetica, de imagine, ci mai ales o problema de sanatate, fiind perceputa si incriminata actual ca una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in randul populatiei generale. Efectele negative ale excesului ponderal se rasfrang asupra tuturor aparatelor si sistemelor organismului, generand complicatii dintre care unele redutabile, precum:
Acestora li se adauga problemele de ordin psihologic deloc de neglijat, cum ar fi anxietatea, depresia, izolarea sociala, alienarea, modificari comportamentale generate de o foarte scazuta stima de sine si imagine deosebit de proasta asupra propriei persoane, care duce implicit la frustrari, la o relationare defectuoasa cu cei din jur si chiar conflicte. Care sunt factorii de risc? Factorii de risc incriminati in aparitia obezitatii sunt multiplii, de ordin individual si de mediu (sociali, economici, profesionali, familiali). Pe primul plan este citat abuzul alimentar combinat cu sedentarismul (aspecte deja binecunoscute ca factori determinanti in lumea civilizata), insa la momentul abordarii terapeutice a obezitatii trebuie tinut seama si de predispozitia ereditara, de factorii congenitali, de afectiuni endocrine asociate, si nu in ultimul rand de eventuale traume psihice si nervoase subiacente. Abordarea terapeutica devine astfel complexa, necesitand implicarea activa atat a medicului curant nutritionist, cat si a pacientului. Acceptarea si mentinerea pe termen lung de catre pacientul obez a unei schimbari radicale a stilului de viata este piatra de incercare a oricarui medic nutritionist. Tratamentul implica astfel mai multe etape care trebuiesc parcurse cu stabilirea initial a unor obiective mici, concrete si flexibile care treptat vor duce la atingerea tintelor terapeutice dorite. Un obiectiv atins, oricat de mic, trebuie considerat un succes, constituind o baza de motivare continua Articol scris de dr. Laura Ene, consultant nutritie Eden Spa Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
12.03.2007 19:05
sa tratam cu rabdare..
Consider ca aceasta problema trebuie tratata cu rabdare,deoarece o influentza gresita pe plan psihologic poata duce la anorexie,si,respectiv,la casexie...Oricum,articolul e bun...
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |