Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Pastile pentru uitare

Pastile pentru uitare

Vineri, 12 August 2005
Cercetatori americani spun ca pot ajuta oamenii sa uite amintirile traumatizante cu niste medicamente folosite acum pentru inima

Oameni de stiinta de la Universitatea Cornell din New York, Statele Unite, sustin ca medicamentele beta-blocante, folosite in tratarea hipertensiunii, a tulburarilor de ritm cardiac si a bolilor coronariene, pot ajuta bolnavii, in special pe cei cu afectiuni psihice, sa uite evenimentele traumatizante. Cercetarile sunt prezentate in ultimul numar al revistei „Nature”.
„Mii de oameni sufera de tulburari legate de stresul posttraumatic si ar putea fi ajutati cu medicamente pentru inima si sedinte de psihoterapie”, sustin cercetatorii. Acestia spun ca orele de terapie nu sunt intotdeauna eficiente, astfel ca, uneori, e necesar sa fie combinate cu medicamente care sa ajute pacientii sa anuleze gandurile despre cele mai nefericite momente ale vietii lor.

Metoda a fost testata, initial, in tratarea fricii

Medicamentele beta-blocante, cum ar fi distonocalmul, actioneaza asupra sistemului circulator si pot „frana” neurotransmitatorii din creier care iau parte la depozitarea amintirilor tragice, sustin cercetatorii americani. „Am studiat aceasta metoda tratand initial frica”, povesteste Margaret Altemus, membra a echipei americane de cercetatori. Ea spune ca, in cadrul studiului, s-a folosit mai intai un grup de cobai care au fost obisnuiti sa asocieze un sunet cu un soc electric care-l urma imediat.
Dupa un timp, isi amintesc cercetatorii, animalele au inceput sa intre in panica la auzul acelui sunet, iar frica a disparut atunci cand soarecilor li s-a administrat un beta-blocant. „Parca incetasera sa isi mai aminteasca ce urmeaza dupa semnalul sonor”, a adaugat Margaret Altemus.
Revista „Nature” arata ca rezultate asemanatoare au fost obtinute si in urma unor experimente pe oameni, dar detaliile nu sunt publicate.
Echipa de la Universitatea Cornell din New York cauta in prezent voluntari, victime ale unor evenimente dramatice, pentru a efectua pe oameni teste clinice prin administrarea de beta-blocante.

Rezultatele depind si de mediul de viata

Psihiatrii romani sunt de acord cu aceasta teorie si o explica prin faptul ca medicamentele beta-blocante pot influenta sistemul nervos vegetativ, care asigura relatia cu mediul exterior. „Beta-blocantele, medicamente care actioneza asupra organelor interne, cum este si inima, pot avea si efect sedativ, deoarece actioneaza asupra receptorilor din sistemul simpatic, cel care ne incita la actiuni si intervine in sistemul de aparare a organismului atunci cand acesta este amenintat de stres”, explica dr. Tudor Udristoiu, copresedintele Comisiei de psihiatrie a Ministerului Sanatatii.
El spune totusi ca tratamentul cu beta-blocante are si limitari, in sensul ca nu poate trata fondul unei probleme, ci o poate rezolva pe moment. „Rezultatele depind si de mediul in care traieste pacientul. Daca traumele se repeta, tratamentul e ineficient”, explica dr. Udristoiu.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie