Dezvoltare personala
Personalitatea depresiva
Intr-o acceptiune larg utilizata, personalitatea se refera la caracteristicile cele ma importante, relativ stabile in timp, ale individului si care justifica consecventa comportamentului sau. (Adrian Opre "Noi tendinte in psihologia personalitatii").
O personalitate este dificila atunci cand unele trasaturi ale caracterului sau sunt mult prea accentuate sau rigide, inadaptate situatiilor, cauzand, astfel, suferinta propriei persoane sau celuilalt. (F. Lelord, C. Andre – "Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile").
Cei care au o personalitate dificila nu-si percep intotdeauna propriile comportamente ca fiind rigide si considera nefondate remarcile celor din jur, referitoare la rigiditatea lor sau distantarea si racirea relatiilor cu acestia. Ei nu adopta aceste comportamente rigide din placere, ci din teama ca vor fi abandonati, neintelesi, agresati, de a fi in pericol sau a-i pune pe cei dragi in pericol. Constientizarea acestei probleme este o prima etapa, indispensabila, a procesului lor de schimbare. A se schimba, inseamna a deprinde noi reguli de conduita si a se debarasa de cele respectate pana atunci, care nu sunt in concordanta cu situatiile cu care se confrunta. Personalitatea depresiva face parte din categoria personalitatilor dificile si se caracterizeaza prin: 1. Pesimism: in orice situatie s-ar afla, vede doar latura sumbra a acesteia, posibilele riscuri, supraevalueaza aspectul negativ, minimalizandu-l pe cel pozitiv. 2. Dispozitie trista: este trista si posaca de obicei, chiar si atunci cand lipsesc evenimentele neplacute care sa justifice aceasta dispozitie. 3. Anhedonie: nu prea resimte placerea, nici in cazul unor activitati ori situatiii considerate in mod obisnuit ca fiind agreabile (week-end-uri, evenimente fericite). 4. Autodepreciere: nu se simte "la inaltime", nutreste sentimente de inaptitudine ori de culpabilitate (chiar si atunci cand ceilalti il apreciaza). Cum este recomandabil sa ne purtam cu personalitatile depresive: 1 – atrageti-le atentia asupra laturii pozitive a oricarei situatii; incurajati-i sa vada jumatatea plina a paharului; 2 – antrenati-i in activitati agreabile care sa fie pe masura lor; 3 – aratati-le consideratie in mod adecvat; 4 – indrumati-i sa consulte un psiholog. Psihoterapiile cognitiv-comportamentale au fost special elaborate pentru tratarea depresiei, obiectivul acestor terapii fiind acela de a-l ajuta pe pacient sa-si reconsidere propria viziune pesimista asupra lumii si asupra propriei persoane si de a-l invata sa gandeasca mai rational si sa gaseasca solutii la problemele sale. Cum nu este recomandabil sa ne purtam cu personalitatile depresive:
De cele mai multe ori, personalitatile dificile refuza sa apeleze la ajutorul unui specialist, datorita caracterului lor rigid si al convingerii ca acesta nu le-ar putea ajuta cu nimic, deoarece starea in care se afla este "doar o chestiune de caracter" (F. Lelord, C. Andre – Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile). Psihoterapeut Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
03.08.2007 12:28
...
asta chiar e problema mea de fond; ajutor de la specialt...am impresia ca o sa-mi pierd vremea degeaba; ce ma ajuta sunt prietenii care stiu cum "sa ma ia"; cand sunt ei ocupati stau si ma deprim singura si mai rau...
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |