Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Pestii care ataca silueta

Pestii care ataca silueta

Marti, 5 Decembrie 2006


Unele conserve de peste pot contine prea multa sare, daunatoare hipertensivilor, iar altele ulei sau maioneza care ingrasa. Pe de alta parte, daca a fost dezghetat de mai multe ori, pestele congelat se poate altera foarte repede, in timp ce pestele oceanic poate da intoxicatii cu mercur.

Cu toate acestea, carnea de peste ramane unul dintre cele mai sanatoase alimente. Specialistii in nutritie iti recomanda sa mananci de doua-trei ori pe saptamana peste proaspat, conserve de ton sau macrou in suc propriu ori peste congelat si te invata cum sa te feresti de produsele care iti pot afecta sanatatea.

Congelarea frecventa poate provoca alergii

Pestele congelat poate fi consumat fara retineri de oricine. Problema apare atunci cand acesta a fost congelat si decongelat in repetate randuri pana sa ajunga in magazin.

"Carnea de peste este mai perisabila decat alte tipuri de carne, iar daca este putin alterata poate cauza reactii alergice, mai ales celor cu antecedente", explica Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Spitalul "Malaxa" din Capitala.

Daca ai cumparat peste congelat, fii atent la semnele de dupa dezghetare, te avertizeaza specialistii. "Pentru a fi siguri ca este comestibila, dupa dezghetare, carnea nu trebuie sa se desprinda usor de pe oase si sa aiba un miros dezagreabil", afirma Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Bucuresti.

Conservele de peste in sosuri sunt cel mai putin recomandate, mai ales daca ai probleme cu greutatea. Nu exagera nici cu cele in ulei, deoarece au multe calorii, si fii atent la cele cu un continut ridicat de sare, mai ales daca esti hipertensiv.

"Cele mai bune conserve sunt sardinele, tonul si macroul, din segmentul superior, in suc propriu sau in ulei. Cei care au probleme cu kilogramele pot arunca uleiul. Sardinele au calciu si vitamina D, iar tonul si somonul, acizi grasi esentiali Omega 3", completeaza Mencinicopschi.

Pretul conservei poate arata calitatea pestelui, mai spun specialistii. Nu te bucura prea tare daca ai gasit conserve ieftine deoarece riscul ca acestea sa contina doar resturi de peste este mare.

Pestele proaspat are branhii rozalii si ochi stralucitori

Peste gras sau oceanic trebuie sa mananci mai rar. "Crapul si stiuca sunt pesti grasi si nu trebuie consumati frecvent. La pestele oceanic exista riscul unor intoxicatii cu mercur daca este mancat zilnic. Pericolul de intoxicatii creste la gravidele care consuma fructe de mare, precum caracatita sau sepie", spune Catalina Bega, medic rezident specialist in diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucuresti.

Cel mai bun este pestele foarte proaspat, facut la gratar, cuptor sau cel fiert. "Pestele proaspat poate fi recunoscut dupa culoarea branhiilor, care nu trebuie sa fie maronie, ci rozalie. Ochii pestelui trebuie sa fie stralucitori, iar solzii sa nu se desprinda usor. De asemenea, cand pui degetul pe carne nu trebuie sa ramana amprenta, ci sa fie elastica", adauga Mencinicopschi.

Pestele proaspat sau congelat poate fi consumat de doua-trei ori pe saptamana. Invata-ti si copiii sa consume acest tip de carne, dar nu de la varste foarte mici, ci numai dupa ce au implinit 3 ani.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.04.2007 23:05 
macrou congelat
macrou congelat este bun pentru sanatate mai ales la gratar
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie