Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ingrijirea ochilor
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Ingrijirea ochilor > Recomandari privind ochelarii de soare

Recomandari privind ochelarii de soare

De ce ai nevoie sa-ti protejezi ochii? La ce amanunte trebuie sa fii atent in momentul achizitionarii unor ochelari de soare? Cat de mult conteaza culoarea lentilelor si materialul din care sunt fabricate? Ce tip de ochelari de soare este indicat in cazul copiilor? Descopera raspunsurile acestor intrebari si afla cat este de necesar sa ne protejam adecvat ochii.
De ce ai nevoie sa-ti protejezi ochii?

Expunerea excesiva la ultraviolete poate conduce la aparitia arsurilor corneene cunoscute sub numele de fotokeratite. Acesta afectiune a corneei este foarte dureroasa; ochii au aspect injectat, devenind lacrimosi, rosii si umflati. Cu toate ca simptomele fotokeratinei nu ridica multe dificultati, neproducand o afectiune de lunga durata, expunerile indelungate la soare pot provoca leziuni permanente ochilor. Ochelarii de soare impiedica un contact direct al ochiului cu lumina, protejandu-l de razele de soare UVA si UVB.

In mod normal radiatiile UVB sunt absorbite la suprafata corneei, dar pot ajunge pana la retina. Expunerea excesiva cauzeaza afectiuni permanente atat corneei, cat si conjunctivei. Vatamarile cauzate de radiatiile UVB pot fi oprite prin evitarea unei expuneri de luna durata.

Radiatiile UVA penetreaza si mai adanc ochiului, cauzand afectiuni retinei si cristalinului. Acest lucru accelereaza procesul de imbatranire si mareste riscul instalarii cataractei.


Ce trebuie sa urmaresti cand iti cumperi ochelarii de soare?

Exista 3 tipuri de ochelari de soare:
  1. Ochelarii de soare estetici - nu ofera o protectie semnificativa ochilor, fiind purtati mai degraba ca accesoriu vestimentar.
  2. Ochelarii de soare cu rol protector - reduc intensitatea luminii si sunt indicati pentru majoritatea situatiilor in care te expui razelor solare.
  3. Ochelarii de soare speciali - sunt indicati persoanelor care prezinta o sensibilitate deosebita fata de lumina si celor ce se implica in activitati in care se cer mijloace de protectie speciale (ochelari de soare pentru ski).
Lentilele lipsite de protectie impotriva ultravioletelor dauneaza mai rau fata de situatiile in care ochiul nu este protejat de nici o lentila. In spatele unei astfel de lentile colorate, pupila se deschide mai larg, absorbind si mai multe raze UV decat s-ar intampla in mod normal, iar acest lucru reduce protectia naturala a ochilor.


Conteaza culoarea lentilei?

Cu toate ca nuantele de maro si gri sunt cele mai populare culori, lentilele verzi sunt cele mai eficiente. In orice caz, culoarea este mai putin importanta. Ceea ce conteaza se refera la gradul de protectie al lentilei. Orice lentila are un numar care indica nivelul de raze UV care este permis. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat ochiul este protejat mai bine.


Din ce material este bine sa fie lentila?

Pentru o protectie marita alege ochelarii de soare care sunt fabricati din sticla laminata. Aceste materiale sunt cu atat mai indicate in cazul in care ai un stil de viata activ sau in situatia in care planuiesti sa porti ochelarii pentru activitatile sportive.


Copiii au voie sa poarte ochelari de soare?

In primul rand copiii se confrunta cu urmarile ultravioletelor pentru ca retina, cristalinul si fluidele din ochii lor sunt mult mai limpezi, permitand unei mari cantitati de lumina sa intre in contact cu retina. Ideal ar fi ca atat copiii, cat si adultii sa poarte ochelari de soare protectivi si o palarie din momentul in care ies pe usa.

Parintii trebuie sa fie foarte atenti la ochii copiilor, mai ales cand le permit joaca pe plaja sau in apa. Nu-ti lasa copilul sa poarte ochelari de jucarie! Acestia ofera o protectie scazuta si pot cauza mai mult rau decat in cazul in care ochiul nu ar fi protejat de nici un fel de lentila.


Ce sunt lentilele fotocromice?

Acest tip de lentila se innegreste in momentul expunerii la soare si actioneaza eficient in functie de intensitatea luminii. Este recomandat ca ochelarii cu lentile fotocromice sa fie purtati cat timp ochii sunt expusi radiatiilor solare.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  17.06.2007 01:44 
ochelari
eu mi-am luat de la police si sunt foarte incantata de ei
  21.02.2006 15:40 
ochelari
din luna martie şi pana ın octombrie folosesc ochelari de soare şi nici nu concep sa merg la plaja fara ei.
  19.02.2006 02:03 
ochelarii de soare
eu si familia mea purtam ochelari de soare de firma si protectie uv si suntem extrem de multumiti nu ne dor ochii si capul si ii putem purta si iarna
  07.02.2006 12:49 
ochelarii de soare
eu am ochelari cu lentile kaki si sunt foarte buni ma protejeaza si de soare si sunt si potriviti cu vestimentatia
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie